Verslo ir rinkų naujienos » Akcijų biržos – be krypties, investuotojai laukia ECB posėdžio


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-09-11 10:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29735


Kinija pasirengusi mažinti įtampą santykiuose su JAV. Didžiąją prekybos sesijos dalį neigiamoje zonoje praleidę JAV akcijų indeksai jos pabaigoje šiek tiek ūgtelėjo („S&P 500“ +0,03 proc., „Dow Jones“ +0,28 proc.), pasirodžius žiniai, kad Kinija rengiasi pirkti didesnius kiekius JAV žemės ūkio produkcijos, kas turėtų padėti išvengti tolesnio prekybinių santykių prastėjimo.

Vienas Kinijos dienraščių taip pat pranešė, kad vyriausybė planuoja įgyvendinti priemones, skirtas neutralizuoti prekybinio konflikto poveikį. Obligacijų rinkoje tebevyravo išpardavimo nuotaikos – JAV 10-ies m. vyriausybės vertybinių popierių pajamingumas kilo penktą prekybos sesiją iš eilės (8 baziniais punktais, iki 1,73 proc.) ir pasiekė pastarojo mėnesio aukštumas. Europos akcijų biržose aiškios krypties irgi neatsirado („Stoxx Europe 600“ +0,10 procento).

Svaro kursas šiek tiek pakilo (0,10 proc., iki 0,894 svaro už eurą), po to, kai buvo paskelbti lūkesčius viršiję užimtumo ir darbo užmokesčio augimo duomenys. Šalies premjeras B. Johnsonas pakartojo, kad nesieks išstojimo iš ES termino atidėjimo. D. Trumpui atleidus savo nacionalinio saugumo patarėją J. Boltoną, kuris laikėsi itin griežtos pozicijos Irano atžvilgiu, „Brent“ tipo naftos kaina po keturias prekybos sesijas iš eilės trukusio kilimo smuktelėjo 0,34 proc. (iki 62,38 JAV dolerio už barelį). Rytoj posėdžiaus ECB, rinkos dalyviai neabejoja, kad bus sumažinta indėlių palūkanų norma. Taip pat bus atnaujintos BVP augimo ir infliacijos prognozės.

Prekyba Baltijos šalių biržose buvo vangi. „Tallink Grupp“ vienintelė peržengė 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą, akcijų kaina smuktelėjo 0,85 proc. (iki 0,928 euro už akciją). Papildomą viešą akcijų siūlymą atliekanti „LHV Group“ (-0,42 proc.) paskelbė, kad rugpjūtį uždirbta 3,1 mln. eurų konsoliduoto grynojo pelno, o finansiniame 2019 m. plane numatytas pelnas kol kas viršijamas 0,9 mln. eurų. Tarp aktyviau prekiautų pozicijų brango tik „Olainfarm“ (+0,90 proc.) akcijos. „Vilkyškių pieninė“ jau pasibaigus prekybai pranešė, kad rugpjūtį pardavimai smuktelėjo 9,7 proc. – iki 9,3 mln. eurų. Sausio-rugpjūčio mėn. augimas siekia 7,1 procento.