Verslo ir rinkų naujienos » Netikrumo indeksas yra daug aukščiau nei ankstesniais dešimtmečiais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-09-10 17:38.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29733


Naujasis Tarptautinio Valiutos Fondo indeksas, rodantis tarptautinės prekybos netikrumą, yra beveik dešimt kartų didesnis nei aukščiausias ankstesnių dešimtmečių rodiklis.

Ekspertai mano, kad susirūpinimas dėl pasaulinės prekybos sumažins pasaulio ekonomikos augimą šiais metais 0,75 procentinio punkto.

Tiek Amerikai, tiek Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui didžiausią įtaką daro netikrumas dėl tarptautinės prekybos, kilęs dėl vykstančio JAV ir Kinijos prekybos konflikto, tikina Tarptautinio valiutos fondo specialistai.

Minimas fondo indeksas yra pagrįstas Economist Intelligence Unit nuo 1996 metų buvusiomis ataskaitomis. Jis atsirado skaičiuojant žodį „netikrumas“ EIU pranešimuose šalia tokių žodžių kaip „muitai“, „protekcionizmas“ ir „prekyba“.

Po beveik dvidešimties stabilumo metų Pasaulio prekybos netikrumo indeksas pradėjo augti maždaug praėjusių metų trečiąjį ketvirtį, nes JAV įvedė muitus importui iš Kinijos. Po neilgo nusiraminimo indeksas labai pakilo 2019 metų pirmąjį ketvirtį, ką lėmė nuo kovo pirmos padidėję JAV muitai importui iš Kinijos.