Verslo ir rinkų naujienos » Rinkos dalyviai lūkuriuoja ECB sprendimo


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-09-09 10:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29724


Savaitė akcijų rinkose pasibaigė nuosaikiais indeksų svyravimais (DOW JONES +0,26%, S&P500 +0,09%, EUROSTOXX 50 +0,30%). JAV rugpjūčio mėnesį privačiame sektoriuje sukurta 130 tūkst. naujų darbo vietų, nedarbo lygis nepakito (3,7 proc.).

Tikėtasi, kad verslo aktyvumas samdant naujus darbuotojus bus didesnis (160 tūkst.). Visgi rinka į tokias naujienas reagavo gana santūriai, kadangi bazinių palūkanų normų mažinimas 25 baziniais punktais jau kitą savaitę yra didžiąja dalimi įskaičiuotas.

Rinkos dalyvių dėmesio centre šią savaitę bus ECB susitikimas, įvyksiantis ketvirtadienį. Prognozuojama, kad palūkanų normos bus sumažintos, kartu atnaujinama ir obligacijų supirkimo programa. Visgi rinkos dalyvių lūkesčiai yra aukšti ir norint juos atitikti, M. Draghis turės pristatyti stiprias ekonomikos skatinimo priemones. Manome, kad investuotojus sužavėti ir atitikti agresyvius lūkesčius bus sudėtinga, todėl ECB susitikimo dieną laukiame didesnių svyravimų negu įprastai valiutų, akcijų, palūkanų normų rinkose. Taip pat verta atkreipti dėmesį į ECB skelbiamas euro zonos ekonomikos ir infliacijos prognozes.

Nuosaikios nuotaikos vyravo ir Baltijos šalių biržose, kur OMX Baltic Benchmark indekso reikšmė smuktelėjo 0,16 procento. Apyvartos lydere tapo „Linas Agro Group“ – iš viso sudaryti 18 sandorių, perleista vertybinių popierių už 753 tūkst. eurų. Apyvartą didino keletas didesnių tiesioginių sandorių. Aktyviau negu įpratai prekiauta „Lietuvos energijos gamybos“ akcijomis, kurios brango beveik 5 proc. iki 0,55 euro už akciją. Paklausa padidėjo bendrovei paskelbus apie 0,029 euro siekiančius tarpinius dividendus. Tai reiškia, kad dividendų pajamingumas penktadienio uždarymo kainomis siekia 5,5 procento.