Verslo ir rinkų naujienos » Amerikoje darbo vietų sukurta mažiau nei laukta, tačiau algos pakilo labiau


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-09-06 16:39.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29721


Per paskutinį šių metų vasaros mėnesį Amerikoje ne žemės ūkio sektoriuose naujų darbo vietų buvo sukurta mažiau nei prognozuota, tačiau pradžiugino spartesnis darbo užmokesčio prieaugis.

Rugpjūtį naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose iš viso sukurta 130 tūkstančių, arba mažiausiai per tris mėnesius, kai laukta, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai 160 tūkstančių. Mėnesį prieš tai naujų darbo vietų sukurta penkiais tūkstančiais mažiau nei prieš tai skelbta, t.y. ne 164 tūkstančiai, o 159 tūkstančiai, o birželio rodiklis pakoreguotas nuo 193 iki 178 tūkstančių.

Tuo tarpu bedarbystė Amerikoje praėjusį mėnesį, kaip ir buvo laukta, nepakito ir sudarė 3,7 procento.

Vidutinis valandinis darbo užmokestis per rugpjūtį paaugo 0,4 procento, kai laukta, jog jis kaip ir liepą pakils 0,3 procento. Metinis šio rodiklio prieaugis smuktelėjo nuo 3,3 iki 3,2 procento. Šiuo atveju prognozuota, kad kris iki 3,1 procento.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje rugpjūčio mėnesį, palyginus su ankstesniu, pakilo nuo septynių procentų iki 7,2 procento.

Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis praėjusį mėnesį vėl ūgtelėjo, šįkart nuo šešiasdešimt trijų procentų iki 63,2 procento. Tai aukščiausias lygis nuo pat 2013 metų rugpjūčio mėnesio.

Per paskutinį šių metų vasaros mėnesį Amerikos privačiame sektoriuje buvo sukurta 96 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba mažiausiai nuo pat vasario, kai prognozuota, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai 150 tūkstančių. Mėnesį prieš tai sukurtų darbo vietų skaičius buvo pakoreguotas nuo 148 iki 131 tūkstančio.

Šalies viešajame sektoriuje darbo vietų rugpjūtį padaugėjo 34 tūkstančiais, kai mėnesį prieš tai - 28 tūkstančiais, nors anksčiau skelbta, jog liepą šioje srityje sukurta tik šešiolika tūkstančių naujų darbo vietų. Amerikos fabrikuose šįkart sukurta tik trys tūkstančiai darbo vietų, nors laukta, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai aštuonis tūkstančius. Liepos mėnesio duomenys pakoreguoti nuo šešiolikos iki vos keturių tūkstančių.

Statybų sektoriuje per praėjusį mėnesį sukurta keturiolika tūkstančių naujų darbo vietų, profesionalių ir verslo paslaugų srityje - 37 tūkstančiai, o finansų srityje sukurta penkiolika tūkstančių darbo vietų.

Tuo tarpu mažmeninės prekybos srityje darbo vietų skaičius sumažintas jau net septintą mėnesį iš eilės, o švietimo ir sveikatos priežiūros srityje naujų darbo vietų atsirado mažiausiai nuo pat vasario. Kasybos ir gavybos sektoriuje darbo vietų skaičius sumažintas penkiais tūkstančiais, o komunalinių paslaugų ir transporto srityje - vienuolika tūkstančių.