Verslo ir rinkų naujienos » ECB sumažins palūkanų normą ir atnaujins aktyvų pirkimą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-09-05 17:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29716


Kitame banko susitikime, kuris įvyks rugsėjo dvyliktą dieną, Europos Centrinio banko atstovai sumažins indėlių palūkanų normą ir atnaujins turto pirkimo programą, rodo naujausia Reuters atlikta apklausa. Tai bus priešpaskutinis ECB susitikimas, kuriam vadovaus Mario Draghi.

Remiantis Reuters atlikta apklausa, aštuoniasdešimt procentų ekonomistų tikino, jog pinigų politikos pokyčiai turės išmatuojamą poveikį ECB galimybėms paveikti infliaciją vidutinės trukmės laikotarpiu.

Tačiau tai reikš, kad banko politika pasikeis 180 laipsnių. Praėjusiais metais Europos Centrinis bankas baigė kiekybinio palengvinimo (QE) programą, pagal kurią buvo nupirkta 2,6 trilijono eurų vertės turto ir paskelbta, kad bazinė palūkanų norma bus padidinta iki šių metų pabaigos.

Net devyniasdešimt procentų apklaustų ekonomistų mano, kad ECB nuo spalio mėnesio pradės turto pirkimo programą, kurios vertė bus 30 milijardų eurų per mėnesį.

Euro zonos monetarinės politikos vykdytojus mažinti palūkanų normas privers kitų Centrinių bankų veiksmai. Štai Amerikos Federalinis Rezervų bankas paskutinio savo posėdžio metu bazinę palūkanų normą sumažino 0,25 procento, ir prognozuojama, kad to pačio sulauksime ir rugsėjį. Panašių veiksmų ėmėsi ir kai kurie kiti bankai, tad tikėtina, jog ta pačia kryptimi žengs ir Europos Centrinis bankas.

„ECB turi ginti savo patikimumą, kad galėtų pasiekti savo infliacijos tikslus. Todėl tikiuosi, kad ECB atsakys pateikdamas stiprų stimulų paketą“ - sakė Dekabank vyresnysis ekonomistas Kristian Toedtmann.

Naujausias Reuters tyrimas rodo, kad ekonomistai tikisi, jog rugsėjį Europos Centrinis bankas sumažins indėlių palūkanų normą, o didžioji dauguma prognozuoja, kad ji bus pakoreguota 0,1 procento iki minus 0,5 procento. Beveik ketvirtadalis respondentų tikisi, kad sumažinimas sieks 0,2 procento.

ECB sumažinimas reikš, kad euro zonos palūkanų normos dar giliau judės į neigiamą teritoriją. Tai tuo pačiu reiškia bėdas Europos bankams, ypač vokiečių, kurie nėra geriausios būklės. Dėl šios priežasties beveik devyniasdešimt procentų respondentų teigė, jog Europos Centrinis bankas įves tam tikros formos kompensacijas bankams, kad kompensuotų nepageidaujamą neigiamų palūkanų normų šalutinį poveikį.