Verslo ir rinkų naujienos » Neigiamos palūkanos griauna finansų sistemą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-09-04 15:21.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29708


Deutsche Bank generalinis direktorius Christian Sewing perspėja, kad tolesnė pinigų politika, kurios tikimasi rinkose iš Europos Centrinio banko, turės „rimtų šalutinių padarinių“ regionui, kuriame jau pusę dešimtmečio egzistuoja neigiamos palūkanų normos.

Nedaugelis ekonomistų mano, kad tolesnis sumažinimas tokiu lygiu iš tikrųjų padėtų ekonomikai, o klientai sako, kad daugiau neinvestuos nė vieno euro vien todėl, kad palūkanų normos bus sumažintos dešimt bazinių punktų, sakė jis konferencijoje Frankfurte.

Viskas, ko galima pasiekti, yra dar labiau suskaidyti visuomenę, keliant turto kainas ir nubaudžiant Europos taupytojus, kurie jau moka 160 mlrd. eurų per metus dėl neigiamų palūkanų normų, pridūrė Christian Sewing.

„Ilgainiui neigiamos palūkanų normos žlugdo finansų sistemą. Kitas sumažinimas gali atpiginti refinansavimą šalims, tačiau jis turi rimtą šalutinį poveikį“ - tikino Deutsche Bank generalinis direktorius.

Kitą savaitę Europos Centrinis bankas nuspręs, ar dar labiau sumažins palūkanų normas, nes pastaruoju metu daugelis makroekonominių rodiklių rodo ekonomikos nuosmukį.

„Kas iš tiesų kelia nerimą: Centriniai bankai beveik neturi priemonių veiksmingai sušvelninti tikrąją ekonominę krizę. Jie jau atidarė čiaupą su pinigais - pirmiausia Europos Centrinis bankas“ - reziumavo Christian Sewing.