Verslo ir rinkų naujienos » Jungtinė Karalystė atsidūrė ant pirmalaikių rinkimų slenksčio


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-09-04 09:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29706


Jungtinės Karalystės parlamentas nepritarė premjero B. Johnsono „Brexit“ strategijai. 328 balsais prieš 301 parlamentarai nubalsavo už pasitraukimo iš ES spalio 31 d. termino atidėjimą trims mėnesiams tuo atveju, jei nebūtų sudaryta išstojimo sutartis.

B. Johnsonas tam griežtai nepritaria, todėl 21 konservatorių partijos narys, balsavęs už termino atidėjimą, buvo pašalintas iš partijos. Esant dabartinei situacijai, vyriausybė veikiausiai sieks pirmalaikių rinkimų – tam būtinas dviejų trečdalių parlamentarų pritarimas. Svaro kursas vakar ne kartą keitė kryptį, o prekybos sesijos pabaigoje šiek tiek pakilo (euro atžvilgiu 0,11 proc., iki 0,908 svaro už eurą), rinkos dalyviams tikintis, kad B. Johnsono kieto „Brexit“ strategija toliau susidurs su sunkumais.

Europos šalių akcijų indeksai vakar smuktelėjo („Stoxx Europe 600“ -0,88 proc.), o JAV biržoms atsidarius po nedarbo dienos, viršų irgi paėmė pardavėjai („S&P 500“ -0,69 proc., „Dow Jones“ -1,08 procento). Paskelbta rugpjūčio mėn. JAV pramonės ISM indekso reikšmė buvo mažesnė, negu prognozuota ir nukrito žemiau 50 punktų ribos, skiriančios augimą nuo nuosmukio. „Bloomberg“ JAV dolerio indeksas smuktelėjo -0,13 proc. po šešias prekybos sesijas iš eilės trukusio kilimo.

„Baltika“ akcijos atpigo trečdaliu. Bendrovės akcijomis vakar sudaryta daugiausia sandorių (151), jų kaina nusirito 32,43 proc. – iki 0,15 euro už akciją. Po įvykdyto papildomo viešo akcijų siūlymo dominuojančią padėtį įgijęs investicinis fondas „KJK Fund SICAV-SIF“ paskelbė, kad vykdys oficialų akcijų supirkimą, mokėdamas po 0,10 euro už akciją. „Tallinna Vesi“ akcijos atpigo 2,29 proc. (iki 10,65 euro už akciją). Bendrovė pranešė apie Estijos Konkurencijos tarnybai pateiktą paraišką dėl naujų vandens tiekimo tarifų. Prašoma patvirtinti tarifus, kurie būtų 20 proc. mažesni nei galioję nuo 2010 m. iki šiol.

Pagal prekybos apyvartą vakar niekas neaplenkė „Olainfarm“ – sudaryta sandorių už 393 tūkst. eurų, antrą dieną po ketvirčio rezultatų paskelbimo kaina pakilo 1,48 proc. (iki 6,84 euro už akciją). Dar 100 tūkst. eurų apyvartą pasiekė „Merko Ehitus“ (-1,50 procento). Bendrovė per biržą išplatintame pranešime paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad jos biuruose Latvijoje buvo atlikta krata dėl įtarimų karteliniu susitarimu, bet pripažino, kad pareigūnai apklausė vienos iš grupės įmonių vadovą.