Verslo ir rinkų naujienos » Po Kinijos parodyto taikos gesto – ralis akcijų biržose


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-08-30 10:35.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29684


Kinija nežada artimiausiu metu keršyti JAV naujais importo tarifais. Šalies prekybos ministerijos atstovas pareiškė, kad šiuo metu svarbiau koncentruotis ties įvestu tarifų panaikinimu, o ne didinimu. „S&P 500“ indeksas vakar priartėjo prie dviejų savaičių aukštumų (+1,27 proc.), optimistinės nuotaikos vyravo ir Europoje („Stoxx Europe 600“ +1,04 procento).

Patikslinti JAV BVP antrojo ketvirčio duomenys rodo, kad ekonomika augo šiek tiek lėčiau, negu iki tol manyta – 2 proc. metiniu tempu (ankstesnis įvertis siekė 2,1 procento). Investuotojų lūkesčius nuvylė eksporto ir investicijų į atsargas rodikliai, bet pradžiugino gerokai sparčiau negu prognozuota augęs vartojimas (+4,7 procento).

Obligacijų rinkoje sumažėjus paklausai saugiais laikomiems aktyvams, daugumos Europos šalių 10-ies m. vertybinių popierių pajamingumas išaugo 2-4-iais baziniais punktais. Bendrame kontekste išsiskyrė tik Italijos vyriausybės obligacijos – jų pajamingumas smuktelėjo dar 6-iais baziniais punktais (iki 0,98 proc.) augant tikimybei, kad bus suformuota nauja vyriausybė ir šaliai neprireiks pirmalaikių rinkimų. Nyderlandų centrinio banko vadovas K. Knot pareiškė, kad euro zonos ekonomika nėra tokia silpna, kad ECB reikėtų pratęsti vertybinių popierių supirkimo programą.

Baltijos šalių biržose – štilis. Vakar vienintelė „Grindeks“ peržengė 100 tūkst. eurų apyvartą, o akcijų kaina pakilo 3,51 proc. (iki 11,80 euro už akciją). Bendrovė paskelbė, kad antrąjį ketvirtį pardavimai, palyginus su tuo pačiu 2018 m. laikotarpiu, išaugo nuo 36,8 iki 38,8 mln. eurų, o grynasis pelnas – nuo 3,5 iki 4,3 mln. eurų. Bendro Baltijos šalių indekso vertė mažėjo jau penktą prekybos sesiją iš eilės ir devintą iš pastarųjų dešimties (-0,18 proc.), bendra apyvarta siekė 691,6 tūkst. eurų.

Šiandien antrojo ketvirčio finansinius rezultatus skelbs „Olainfarm“, „Vilkyškių pieninė“, „AUGA group“, „Panevėžio statybos trestas“, ESO, ir dar keletas bendrovių.