Verslo ir rinkų naujienos » R.Shiller: Fed palūkanų sumažinimas turėjo priešingą efektą, tai sukėlė recesijos aliarmą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-08-20 18:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29640


Lietuvių kilmės ekonomistas ir Nobelio premijos šioje srityje laureatas Robert Shiller pareiškė, jog praėjusį mėnesį Amerikos Centrinio banko atliktas palūkanų normos sumažinimas padarė psichologinę žalą rinkoms.

„Manau, kad kyla problemų dėl palūkanų normų mažinimo, nes tai rodo nerimą“ - tikino jis.

Susirūpinimas dėl pasaulinės ekonomikos perspektyvų lėmė tai, kad liepą, pirmą kartą nuo pat 2008 metų finansų krizės Amerikos Federalinis Rezervų bankas sumažino savo bazinę palūkanų normą. Po sprendimo paskelbimo FED vadovas Jerome Powell sakė, kad tai padaryta dėl pasaulinių pokyčių įtakos ekonominei perspektyvai ir silpno infliacijos spaudimo.

Robert Shiller teigė, kad Amerikos Centrinio banko žingsnis buvo susijęs ne su realiu nuosmukiu, bet daugiau tai psichologinis nuosmukio nerimo poveikis rinkoms.

„Svarbus dalykas yra istorija, kurią jie pradeda. Taigi, kai investuotojai pirmą kartą per dešimtmetį pamatė palūkanų normos sumažinimą, 25 baziniai punktai neturi didelės reikšmės. Tai daugiau, nei kad jie pradėjo naują režimą, jie yra susirūpinę dėl recesijos“ - tikino minimas lietuvių kilmės ekonomistas.

Anot jo, FED politikos formuotojai yra nuovokūs ir jų mąstymas šiek tiek susijęs su elgesio finansais.

„Jie turi žinoti, kad visuomenė žiūri į naujienas ir į jas reaguoja daugiau, nei reaguoja į 25 bazinių punktų pokyčius“ - sakė jis.

Tuo tarpu remiantis ateities sandoriais, šiuo metu rinkoje tikimybė, jog kitą mėnesį Amerikoje dar kartą bus sušvelninta pinigų politika, siekia net devyniasdešimt penkis procentus.