Verslo ir rinkų naujienos » Ketvirtą kartą iš eilės smuktelėjo Vokietijos ZEW indeksas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-08-13 13:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29611


Šį mėnesį Vokietijos ZEW indeksas, kuris atspindi investuotojų ir analitikų lūkesčius bei kuris yra skirtas numatyti ekonominius pokyčius per artimiausius šešis mėnesius, smuktelėjo ketvirtą mėnesį iš eilės bei vėl labiau nei laukta.

Per trečią šių metų vasaros mėnesį minimo indekso reikšmė krito nuo neigiamos 24.5 iki 44.1 neigiamos reikšmės, kas yra žemiausias lygis nuo pat 2011 metų pabaigos, kai laukta, jog šis rodiklis kris mažiau, t.y. iki vidutiniškai neigiamos 27.8 reikšmės. Tuo pačiu didesnė neigiama reikšmė reiškia, kad dar labiau ūgtelėjo pesimistų skaičius.

Tuo tarpu Vokietijos dabartinės situacijos vertinimo ZEW indeksas šį mėnesį palyginus su liepa, irgi smuko daugiau nei tikėtasi. Jo reikšmė sumažėjo nuo neigiamos 1.1 iki neigiamos 13.5, kai laukta, jog kris mažiau, t.y. iki minus septynių reikšmės.

Analogiškas euro zonos ZEW indeksas, kuris atspindi šios zonos investuotojų ir analitikų lūkesčius, per minimą laikotarpį taip pat susitraukė gerokai labiau nei laukta. Jo vertė krito nuo minus 20.3 iki minus 43.6 reikšmės. Šiuo atveju prognozuota, kad kris tik iki vidutiniškai 21.7 reikšmės.

„Naujausias JAV ir Kinijos prekybos ginčo eskalavimas, konkurencijos devalvacijos rizika ir padidėjusi Brexit be susitarimo tikimybė daro papildomą spaudimą jau ir taip silpnam ekonomikos augimui. Tai greičiausiai dar labiau apsunkins Vokietijos eksporto ir pramonės produkcijos plėtrą“ - sakė ZEW instituto prezidentas Achim Wambach.