Verslo ir rinkų naujienos » Argentinos peso krachas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-08-12 18:04.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29608


Beveik ketvirtadalį savo vertės pirmadienį prarado Argentinos pesas dolerio atžvilgiu. Investuotojus nustebino pradiniai ikirinkiminiai rezultatai, kurie rodo, kad dabartinis prezidentas gali prarasti valdžią.

Prasidėjus šios dienos prekybos sesijai valiutų rinkoje už vieną dolerį jau buvo mokama po net 60.4955 pesus, kai ankstesnę prekybos sesiją - po 45.37 pesus. Apie 1,5 procentinio punkto taip pat šoktelėjo Argentinos šimto metų obligacijų palūkanų norma, kuri šiuo metu siekia net 10,9 procento.

Taip pat pastebimai pigo ir Argentinos kompanijos akcijos, kuriomis prekiaujama Amerikos biržose. Atsidarius biržai Argentinos akcijų rinkos pagrindinio indekso Merval vertė vienu metu buvo nusmukusi net virš vienuolikos procentų, kas buvo didžiausias kritimas nuo pat 2008 metų kracho.

Šis atsitraukimas nuo Argentinos aktyvų yra susijęs su preliminariais šios šalies prezidento rinkimų rezultatais. Argentinoje toks dalyvavimas yra privalomas ir yra svarbus barometras prieš tikrąją dvikovą, kuri bus spalio 27 dieną. Kaip pranešė televizijos stotys, cituodamos rinkimų komisijos duomenis, opozicinių grupių koalicijos kandidatas Alberto Fernandez gavo 47,01 procento balsų, o dabartinis prezidentas Mauricio Macri - 32,66 procento.

Toks rezultatas nustebino rinkos dalyvius, nes jie tikėjosi, kad dabartinis prezidentas išsaugos postą. Nors jis įgyvendina skausmingas reformas, tačiau tai priartino Argentiną prie Vakarų standartų. Tuo tarpu Alberto Fernandez yra valstybės intervencijos į ekonomiką šalininkas.

Nuo šių metų pradžios Argentinos valiuta Amerikos dolerio atžvilgiu nuvertėjo 35,6 procento, o per pastaruosius vienerius metus - net 48,3 procento.