Verslo ir rinkų naujienos » Naftos paklausa auga lėčiausiai nuo krizinių 2008 metų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-08-12 15:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29605


Tarptautinė energetikos agentūra paskelbė, kad tolesni pasaulinio ekonomikos sulėtėjimo ir prekybos konflikto tarp JAV ir Kinijos požymiai lėmė mažiausią naftos paklausos augimą nuo pat 2008 metų, rašo Reuters.

Minima agentūra mėnesinėje ataskaitoje pabrėžia, jog rinkose didėja netikrumas, ir nurodo, kad pasaulinė naftos paklausa 2019 metų pirmąjį pusmetį augo labai lėtai. Tarptautinė energetikos agentūra praneša, kad palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, gegužę pasaulinė naftos paklausa sumažėjo 160 tūkstančių barelių per dieną.

Tai šiais metais yra antras mėnesis kai krito šios žaliavos paklausa. Sausio – gegužės mėnesį naftos poreikis padidėjo 520 tūkstančių barelių per dieną, arba mažiausiai šiam laikotarpiui nuo 2008 metų.

„Pablogėjo politinio susitarimo dėl prekybos tarp Kinijos ir JAV perspektyvos. Tai gali lemti prekybinės veiklos sumažėjimą ir mažesnį naftos paklausos padidėjimą“- rašoma minimos agentūros ataskaitoje.

Tarptautinė energetikos agentūra sumažino naftos paklausos augimo prognozę šiems ir kitiems metams atitinkamai iki 1,1 milijono ir 1,3 milijono barelių per dieną. Ataskaitos autoriai pabrėžia, kad situacija yra niūri ir jos blogėjimas labiau tikėtinas nei pagerėjimas.

Tuo tarpu šiandien po pietų nafta pigo. Už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 58.24 dolerius, arba 0.5 procento mažiau nei penktadienį, tuo tarpu WTI rūšies žaliavinė nafta buvo atpigusi 0.57 procento iki 54.19 dolerių už barelį. Nuo šių metų pradžios Brent nafta pabrango virš aštuonių procentų, o per pastaruosius vienerius metus atpigo beveik penktadaliu. WTI rūšies žaliavinė nafta atitinkamai pabrango beveik penktadaliu ir atpigo 19,4 procento.