Verslo ir rinkų naujienos » Vokietijos pramonė birželį atsidūrė nokdaune


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-08-08 10:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29593


Vokietijos pramonės produkcija birželį susitraukė 5,2 proc., baiminamasi recesijos. Didžiausią įtaką tam, „Bloomberg“ kalbintų ekonomistų nuomone, turėjo dviejų didžiausių Vokietijos eksporto rinkų – JAV ir Kinijos – prekybinis konfliktas.

Kiti neigiamą poveikį turėję faktoriai – vangūs naujų automobilių pardavimai ir netikrumas, susijęs su „Brexit“. Manoma, kad vakarykštis rezultatas gerokai padidino neigiamo BVP pokyčio antrąjį 2019 m. ketvirtį tikimybę . Europos šalių akcijų indeksai vakar šiek tiek pakilo („Stoxx Europe 600“ +0,24 proc.), o JAV bendros krypties neatsirado („S&P 500“ +0,08 proc., „Dow Jones“ -0,09 procento). Obligacijų rinkoje toliau vyrauja ralio nuotaikos – Europos šalių vyriausybių 10-ies m. vyriausybinių popierių pajamingumai smuko 5-10 bazinių punktų, Vokietijos obligacijų grąža pasiekė naują žemiausią istorinį tašką (-0,61 procento).

Pinigų politikos švelninimas pasaulyje įgauna pagreitį – vakar Naujosios Zelandijos, Indijos ir Tailando centriniai bankai nustebino rinkos dalyvius arba netikėtai sumažindami palūkanas, arba padarydami tai daugiau, negu buvo prognozuota. JAV prezidentas, panašu, didina spaudimą, kad skolinamąs greičiau atpigintų ir FED. D. Trumpas apkaltino centrinį banką nekompetencija ir pareikalavo „didesnių ir greitesnių“ palūkanų normų mažinimų.

„Brent“ tipo naftos kaina vakar nukrito 4,60 proc. (iki 56,23 JAV dolerio už barelį) po to, kai paaiškėjo, kad atsargos JAV po septynias savaites užtrukusio mažėjimo šoktelėjo 2,39 mln. barelių. Prie ir taip nekokių nuotaikų tarptautinės prekybos srityje prisidėjo dar vienas regioninis konfliktas – Pakistanas nutraukė prekybos ryšius su Indija dėl pastarosios sprendimo panaikinti autonomiją Kašmyro provincijai.

Baltijos šalių biržose 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą viršijo tik bankai – Šiaulių banko akcijų kaina nepakito, o „LHV Group“ pakilo 2,08 proc. (iki 12,25 euro už akciją). Kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Panevėžio statybos trestas“ – bendrovės akcijos atpigo 6,06 proc. (iki 0,775 euro už akciją). Tiesa, sudaryti tik 5 sandoriai už 8,3 tūkst. eurų. „Klaipėdos nafta“ jau pasibaigus prekybai paskelbė, kad liepą naftos produktų krovos metinis augimas siekė 11,9 proc., suskystintų gamtinių dujų išdujinimas ir perkrova padidėjo daugiau negu 2,5 karto, o bendrovės pajamos siekė 8,6 mln. eurų (8,9 proc. daugiau, negu prieš metus). Šiandien antrojo ketvirčio rezultatus skelbs „Tallink Grupp“.