Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2019-07-22 10:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29504


Europos akcijų indeksai penktadienį nežymiai augo, rinkoms stokojant svarbesnių naujienų, kurios galėtų paskatinti ženklesnius judesius. Vokietijos DAX sesiją baigė augdamas +0,26 proc., Britanijos FTSE 100 +0,21 proc., o Stoxx Europe 600 +0,12 proc. Tuo tarpu Amerikos indeksai paskutinę praėjusios savaitės prekybos sesiją nuosaikiai krito (Dow Jones -0,25 proc., S&P 500 -0,62 proc.).

Ketvirtadienį laukiama ECB posėdžio, kuriame rinka tikėsis sulaukti daugiau užuominų apie artimiausius regiono centrinio banko planus skatinti regiono ekonomiką. Rudenį laukiant momento, kai dabartinė TVF vadovė C. Lagarde ECB vadovo kėdėje pakeis M. Draghi neatmetama, kad dabartinis banko vadovas šio susitikimo metu nemažai dėmesio gali skirti ir naujosios pamainos darbo krypčiai. Vis dar lieka neaišku kokių priemonių paketą ECB taikys vykdydamas skatinimą: nors analitikai abejoja, ar šio susitikimo metu regiono bazinės, refinansavimo palūkanų normos bus sumažintos -0,1 proc. iki -0,5 proc. rinka tokiam scenarijui šiandien ryte suteikė net 49 proc. tikimybę. Vienu iš realiausių scenarijų įvardijama galimybę, kad ECB palūkanas gali mažinti rugsėjį, tačiau dvejojama kokio dydžio šis mažinimas gali būti: tikimybė, kad rugsėjį bus mažinamos palūkanos yra lygi beveik 92 proc., o lūkesčiai sulaukti -0,2 ar -0,1 proc. mažinimo šio susitikimo metu yra atitinkamai lygūs 41 bei 51 proc. Neatmetama ir galimybė, kad M. Draghi iki savo kadencijos pabaigos įvykdys tik minimalų palūkanų mažinimą -0,1 proc., tačiau iki metų pabaigos ECB bazinės palūkanos gali kristi net iki -0,7 proc. lygio. Analitikų lūkesčiai dėl kiekybinio skatinimo programos atnaujinimo tuo tarpu yra blankūs, pastariesiems šiuo metu laukiant užuominų nebent apie trumpalaikę obligacijų supirkimo programą. Aiškesnius lūkesčius dėl būsimo ECB posėdžio šią savaitę turėtų padėti susiformuoti makroekonominiai duomenys: rytoj bus laukiama išankstinės vartotojų pasitikėjimo rodiklio reikšmės, vyraujant lūkesčiams, kad ji toliau neturėtų nutolti nuo šių metų vidurkio ties -7,2 lygiu, o trečiadienį bus laukiama preliminaraus Euro zonos pramonės užsakymų rodiklio, kuris, tikimasi, toliau turėtų demonstruoti sektoriaus traukimąsi. Investuotojams tęsiant rizikos mažinimą, Vokietijos 10 m. obligacijų pajamingumas praėjusią savaitę baigė krisdamas iki -0,324 proc. lygio, o praėjusią savaitę 6 metų aukštumas pasiekusi aukso kaina pirmadienio rytą laikėsi kiek aukščiau 1427 JAV dolerių už trojos unciją lygio.

Brent rūšies naftos kaina pirmadienio rytą laikosi ties 63,3 JAV dolerių už barelį lygiu ir nežymiai kyla lyginant su penktadienio sesijos uždarymo kaina. Šiandien laukiama Britanijos Premjerės T. May ypatingųjų situacijų komiteto posėdžio, kuriame bus aptariamas Irane sulaikyto šalies tanklaivio likimas, Britanijai grasinant, kad už šalies tanklaivio sulaikymą bus pritaikytos griežtos atsakomosios priemonės. Trumpalaikių naftos kainos sutrikimų vakar sulaukta Libijoje, kur paskelbta, kad nenustatyta asmenų grupė buvo išjungusi naftos tiekimą iš pagrindinio šalies naftos telkinio, taip sutrikdydama apie 300 tūkst. barelių per dieną naftos tiekimą.

Azijos rinkose pirmadienio rytą vyrauja nuosaikiai neigiamos nuotaikos: 08:20 val. Kinijos CSI 300 fiksavo -0,25 proc. kritimą, Japonijos NIKKEI 225 traukėsi -0,3 proc., o Pietų Korėjos KOSPI fiksavo -0,1 proc. kritimą.

Valiutų rinkos

Rytoj Britanijoje turėtų paaiškėti, kas turėtų tapti naujuoju šalies premjeru. Nors konservatorių partijos apklausos rodo, kad nedidele persvara rinkimus turėtų laimėti B. Johnsonas, pastarųjų dienų įvykiai susilpnino jo galimybes. Praėjusią savaitę Britanijos Parlamentas pritarė nutarimui, kad šalis negalėtų išstoti iš ES be jokios sutarties, kol tam negautas pačio parlamento pritarimas, taip sumažindamas galimybes, kad B. Johnsono grasinimai, kad Britanija bet kokia kaina išstos iš ES spalio 31 d. pasibaigus išstojimo termino pratęsimui. Parlamento balsavimas suteikia daugiau galimybių nuosaikesnės linijos šalininkui J. Huntui, kuris esant reikalui neatmestų išstojimo termino pratęsimo. J. Huntas, kaip šalies užsienio reikalų sekretorius šiomis dienomis taip pat sulaukia daug dėmesio dėl šalies diplomatinio konflikto su Iranu, dalyvaudamas bandymuose užmegzti konstruktyvų dialogą, bei siekdamas atsilaikyti JAV raginimams ties Irano krantais didinti karinių laivų koncentraciją siekiant užtikrinti saugią laivybą ties Hormuzo Sąsiauriu. EUR/GBP kursas ketvirtą sesiją iš eilės nežymiai krenta ir pirmadienio rytą laikėsi ties 0,89726 lygiu.

EUR/USD kursas taip pat silpnėja antrą sesiją iš eilės ir šiandien ryte laikėsi ties 1,1217 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 1,044 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas stiebėsi +0,67 proc., Rygos +0,3 proc., o Talino traukėsi -0,05 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur akcijos kaina stiebėsi +3,2 proc. iki 0,484 Eur lygio.

Praėjusios savaitės viduryje pasirodęs pranešimas, kad „Grindeks“ mokės 1,28 Eur už akciją dividendus, toliau kurstė pirkėjų aktyvumą šios bendrovės pozicijoje, akcijos kainai praėjusios sesijos metu stiebiantis +1,54 proc. iki 13,2 Eur lygio.

Šią savaitę svarbesnių naujienų bus laukiama tik iš „Tallinna Vesi“ bendrovei savaitės pabaigoje planuojant skelbti pirmų 6 mėnesių tarpinę informaciją.