Straipsniai » Investavimo pagrindai » Investavimo psichologija, ką daryti norint pasiekti sėkmę?

Sėkmingam investavimui reikalingos ne tik pastangos ir žinios, tačiau būtina suvokti ir tam tikrus psichologinius aspektus.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-07-20 01:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29501


Investuodami, ar darydami kažką kito, mes, žinoma, siekiame tai atlikti gerai, norime pasiekti sėkmę, tačiau tai tikrai nėra lengva ir paprasta užduotis. Reikalingos ne tik pastangos, žinios, tačiau būtina suvokti ir tam tikrus aspektus. Taigi, investavimo psichologija, ką daryti norint pasiekti sėkmę?


Investavimo psichologija

„Rimtai, nieko nedariau. Aš tiesiog paspaudžiau mygtuką pirkti ir laukiau, kol mano šimtas eurų išaugo iki milijono“, - nė vienas investuotojas niekada taip nebuvo pasakęs. Be tinkamo pasirengimo, tai bus tiesiog sunku ir sudėtinga įgyvendinti. Atminkite, kad tai yra kaip bet kuris kitas darbas. Galite atsikelti ryte, suvalgyti pusryčius, peržiūrėti rytinę spaudą, paruošti kavą ir tada analizuoti grafikus aštuonias valandas bei atlikti kelis pelningus sandorius. Jei investavimas ir iš tiesų aktyvesnis savo kapitalo valdymas tapo jūsų naujuoju hobiu, tai reiškia, kad, kaip ir bet kurioje kitoje srityje, turėsite atlikti pirmuosius žingsnius. Jei esate pradedantysis ir tik skaitote apie investicijas spaudoje, nesijaudinkite. Baigę mokymo kursą ir perskaitę dešimtis knygų apie investavimą, jūs padarysite dvi išvadas. Pirma, techninės žinios apie tai, kaip investuoti, kokias išvadas padaryti iš makroekonominių įvykių - tai labai vertinga ir padeda atliekant ir modifikuojant jūsų sandorius. Antroji ... psichologija. Moksliniai tyrimai parodė, kad sėkmė biržoje yra devyniasdešimt procentų priklausoma nuo investuotojo psichikos ir tik dešimt procentų nuo jo techninių įgūdžių.

Iš pradžių daugelis savo gebėjimus investuoti išbando naudodami demonstracinę versiją. Platforma pasiūlė virtualią sumą, kurią galima padauginti arba sumažinti, priklausomai nuo to, kaip jums sekėsi. Demo sąskaitos garantuoja emocijų, kurios kasdien siejamos su investuotojais, išjungimą. Investuotojau išbandei demonstracinę sąskaitą? Moki atidaryti ir uždaryti sandorius? Moki naudotis platforma? Puiku! Dabar atėjo laikas iš tikrųjų pasilinksminti, t.y. prekiauti savo lėšomis.


Motyvacija arba pirmas žingsnis į sėkmę

Šiandien mes matome, kad vis daugiau žmonių pradeda diversifikuoti savo investicijų portfelį, t.y. tiesiog ieško papildomų pajamų šaltinių. Priežastis gali būti, pavyzdžiui, abejonės ar bus užtikrintas tinkamas išėjimas į pensiją po trisdešimties metų darbo, kylančios vaistų, maisto produktų kainos, pragyvenimo išlaidos ir kita. Motyvacija pradėti investuoti ir pasiekti geresnių rezultatų netgi gali būti noras pakelti savo gyvenimo lygį. Jei sutinkate su bet kuriuo iš pirmiau paminėtų teiginių, tai reiškia, kad planuojate aktyviai valdyti savo kapitalą ir pasiekti finansinę sėkmę. Taigi, jūsų laukia daug darbo, tačiau nepamirškite tikslo, kurio siekiate, ką norite pasiekti ir kiek pasitenkinimo suteiks investicijos.


Sprendimų priėmimas, planuojamo plano įgyvendinimas, drausmė

Prieš atliekant pirmąjį sandorį rinkoje, turite sudaryti gerai parengtą investavimo planą, pritaikytą jūsų galimybėms. Pasaulyje yra tiek daug strategijų, kaip investuoti, kiek ir pačių investuotojų. Kiekvienas žmogus turi skirtingai laisvo laiko, kiekvienas turi skirtingus įsipareigojimus: nuoma, išlaikoma šeima, paskola, kuri turi būti grąžinta laiku. Kiekvienas investuotojas įvairiais dienos laikotarpiais turi galimybę sėdėti prie kompiuterio ir analizuoti rinkos įvykius.

Priklausomai nuo to, kiek laiko galite skirti, galite pasirinkti tinkamą investavimo formą. Tai nebūtinai turi būti savarankiškas sandorių atidarymas ir uždarymas. Jei kasdien galite skirti tik valandą, tai galbūt geresnė idėja pasisemti minčių socialinės prekybos rinkoje. Ši paslauga leidžia jums nukopijuoti kitų investuotojų, turinčių daugiau laiko, ir taikančių efektyvias investavimo strategijas, kurios atneša uždarbį, sandorius. Tiesiog pasirinkite asmenį, kuris investuoja, prekiauja pagal jūsų poreikius, ir spustelėkite skirtuką „Kopijuoti“. Tokiu būdu jūs būsite rinkoje, galite pasinaudoti savo patirtimi ir žiniomis pasirenkant efektyvų investuotoją arba netgi patys dalintis savo sandoriais su kitais rinkos dalyviais.

Kai jau žinote, kokiomis valandomis analizuoti rinką, jūs jau žinote savo sandorių formą, turėtumėte aiškiai apibrėžti, į kurias priemones investuosite. Reikėtų nustatyti minimalias ir maksimalias sumas kuriomis prekiausite - investuosite ir tai priklausys nuo turimos pradinės sumos dydžio. Išnagrinėjus ankstesnių dienų, mėnesių ar metų kainų duomenis, taps aišku, kada verta atidaryti poziciją. Tai gali būti kai kurie makroekonominiai įvykiai, po kurių gali susidaryti aiški tendencija aukštyn arba žemyn, kurią patvirtina tam tikros žvakių formacijos.

Nustačius, kada atliksite sandorį, kaip dažnai, kokiais instrumentais, tada lieka sunkiausia užduotis. Laikytis konkretaus plano ir vertinti jį kaip dekalogą. Dažnas investuotojų reiškinys yra grįžtamojo mąstymo fenomenas: „Kodėl aš atlikau šį sandorį remiantis tais duomenis, jei mano planas to nenumatė?“, „Kodėl aš neatidariau pozicijos, kai osciliatoriai nurodė gerą momentą?“. Tai yra nukrypimai nuo suplanuoto investavimo plano, kurie gali lemti nesėkmę. Jei kažkas suveikė, pridėkite tai prie jūsų plano. Jei kažkas po bandymo buvo blogai, atsisakykite idėjos ir judėkite toliau. Nebijokite keisti planą, bet nepamirškite, kad nereikia pasiduoti kažkurio instrumento laikinai madai, kai iš žiniasklaidos girdite, kiek galite iš to užsidirbti. Analizuokite naujas rinkas, naujus instrumentus. Įtraukite juos į savo planą. Atlikite testavimus, ir jei rezultatai jus patenkins, atėjo laikas realioms investicijoms.

Nebijokite klaidų. Jos yra neatskiriamas investicijų elementas. Vis dėlto turite prisiminti, kad reiktų greitai apriboti nuostolingą sandorį ir sutelkti dėmesį į paieškas metodo, kuris daugiausia lemtų teigiamą rezultatą. Ar po plano sudarymo ir savo emocijų pažinimo bus lengviau sudaryti sandorius ir užsidirbti pinigų? Žinoma, taip, bet tai nereiškia, kad turėtumėte užmigti ant laurų. Investavimo metu investuotojus visada lydi baimė ir godumas. Jei laikotės plano ir jums sekasi gerai, vis dėl to saugokitės pernelyg didelio pasitikėjimo savimi. Toliau dirbkite ties savo plėtra. Nėra žmonių, kurie neklysta, bei nėra tokių, kurių visi dešimt sandorių yra visuomet pelningi. Sumažinkite atsitiktinumus iki minimumo. Apribokite riziką. Palaukite, kol, pavyzdžiui, bus pasiektos keturios iš penkių sandorio sudarymo sąlygų. Tada pelno tikimybė bus daug didesnė. Be jokios abejonės investavimas susijęs su rizika. Ten kur yra rizika, taip pat egzistuoja tikimybė daug uždirbti. Kokia išvada? Išmokykite rizikuoti. Rizikuoti taip pat reikia mokėti.


Išvadų darymas, sandorių analizė

Svarbu nuolat analizuoti savo sandorius, padaryti išvadas ir atsakyti į klausimą, ar jie atsirado atsitiktinai, ar buvo laikomasi metodo, kuriuo mes remiamės. Prekybos metu atkreipkite dėmesį į gerų įpročių ugdymą. Darykite vis geriau ir geriau tai ką darote. Jūs pamatysite, kad po kelių, galbūt keliolikos mėnesių, su stresu susidorosite kitaip, nei buvo investavimo pradžioje. Kaip jau buvo minėta, nereikia užmigti ant laurų. Tai reiškia, kad net ir po serijos pelningų sandorių, analizuokite juos. Turite būti šimtą procentų tikri, kad jie nėra atsitiktinumo rezultatas ir gali būti naudojami ateityje.

Galų gale atsiminkite, kad veiklos tęstinumas ir nuoseklumas gali jums atnešti sėkmę. Padarykite gerą planą ir laikykitės jo. Būkite atviri pokyčiams. Rinka nuolat plėtojasi, kinta. Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio metodai gali būti nebe naudingi praėjus dvidešimčiai metų. Suplanuokite savo investavimo metodus taip, kaip planuojate savo plėtrą. Kaip ir verslo planas turi numatyti galutinę įmonės sėkmę, lygiai taip pat investicijų planas padės jums pasiekti sėkmę rinkoje.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais