Verslo ir rinkų naujienos » Kinija nesinaudos JAV skola prekybos karo metu


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-07-18 17:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29494


Jei Kinija padarytų ką nors JAV dolerio atžvilgiu, tai akivaizdžiai pakenktų jos atsargoms ta valiuta, sako Richard McGregor iš Lowy instituto ekspertų grupės. Tas pats pasakytina ir apie Pekino turimus Amerikos skolos vertybinius popierius.

„Prekybos kovoje su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis Kinija turi kitų „ginklų“, o JAV iždo vertybinių popierių pardavimas nebus vienas iš jų“ - sakė Richard McGregor.

Dėl prekybos įtampos tarp dviejų šalių padidėjimo Pekinas neseniai sumažino savo turimų Amerikos valstybinių obligacijų kiekį labiausiai per pastaruosius maždaug dvejus metus.

Šis žingsnis paskatino baimę, kad Kinija, didžiausia JAV valstybinių skolos vertybinių popierių turėtoja tarp užsienio kreditorių, galėtų panaudoti vadinamąją „branduolinę galimybę“, t.y. parduoti savo turimas obligacijas ir tokiu būdu sukelti staigų palūkanų normų padidėjimą, kuris galėtų pakenkti Amerikos ekonomikai.

Tačiau pasak Richard McGregor, tokių veiksmų kinai neplanuoja imtis ir to nesiekia.

„Šiuo metu Kinijos einamosios sąskaitos deficitas yra mažesnis nei vienas procentas bendrojo vidaus produkto vertės. Jei Kinija padarytų kažką JAV valiutai, tai akivaizdžiai pakenktų Kinijos dolerių atsargoms. Nemanau, kad Pekinas nori matyti žalingą „branduolinės energijos pasirinkimo“ poveikį jo ekonomikai“ - tikino Lowy instituto ekspertų grupės narys.

Jis pridūrė, kad Kinija turi kitų galimybių prekybos mūšyje. Pekinas, be kita ko, gali valdyti užsienio šalių prieigą prie Kinijos ekonomikos ir nuspręsti, ar padidinti užsienio bendrovių buvimą, ar atšaukti joms tolesnę prieigą.