Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-07-11 16:03.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29456


JAV infliacijos duomenys pranoko lūkesčius. Investuotojai vertina įmonių rezultatus, o akcijų indeksų ateities sandoriai krypsta į viršų.



JAV indeksai vakar pasiekė naujus rekordus. Sesijos metu pagrindinis šalies akcijų indeksas pirmą kartą viršijo simbolinę 3 000 punktų ribą. Praėjo beveik penkeri metai nuo tada, kai indeksas užsidarė aukščiau 2 000 punktų ribos (2014 m. rugpjūčio 26 d.). Daugiausiai dėmesio vakar sulaukė pranešimą pristatęs šalies centrinio banko vadovas J. Powellas. Jis leido suprasti, kad dėl išaugusio neapibrėžtumo rinkose FED yra pasiruošęs mažinti palūkanas. Šiandien J. Powellas 17 val. Lietuvos laiko dar kartą pristatys pranešimą. Šį kartą Senato Bankininkystės Komitete. Taip pat vakare buvo paskelbtas paskutinio FED posėdžio protokolas. Iš jo matyti, kad daugelis FED valdybos narių išreiškė palaikymą palūkanų mažinimui dėl ekonomikos perspektyvų neužtikrintumo. Remiantis FED Watch Tool, rinkos dalyviai neabejoja, kad palūkanos bus mažinamos mėnesio gale vyksiančiame posėdyje. Šiandien jau skaičiuojama, kad tikimybė sumažinti palūkanas 25 baziniai punktais iki 2 – 2,25% rėžio, siekia 81,7%. Tuo tarpu 18,3% skiriama tikimybei, jog FED kirps palūkanas 50 bazinių punktų. Buvo paskelbti svarbūs JAV infliacijos duomenys. Vartotojų kainų indekso augimas birželio mėnesį, lyginant su geguže, siekė 0,1% ir pranoko lūkesčius. Ekonomistai bendrai visai nesitikėjo augimo. Per metus indekso reikšmė ūgtelėjo 1,6%. Atmetus maisto ir energetikos išteklių kainų pokyčių įtaką, infliacijos augimas sudarė 0,3%, o per metus 2,1%. Tai 0,1% viršijo ekonomistų prognozes. Pastarajam rodikliui daugiau dėmesio skiria ir pats centrinis bankas.

Tarp pavienių bendrovių išsiskiria brangstančios oro linijų bendrovės Delta Airlines akcijos. Bendrovė pranešė, kad per antrą ketvirtį, lyginant su praėjusiais metais, pajamos augo 8,7% ir siekė rekordinius 12,5 mlrd. USD. Pakoreguotas pelnas išaugo net 39% iki 1,53 mlrd. USD arba 2,35 USD akcijai. Bendrovė pranešė, kad 15% padidint ketvirtinius dividendus iki 0,4 USD už akciją. Vakar biržos uždarymo metu už vieną akciją buvo mokama 59,48 USD. Delta Airlines padidino bendras šių metų prognozes. Bendras pelnas akcijai šiais metai turėtų sudaryti 6,75 – 7,25 USD. Nuo metų pradžios iki šiandien kompanijos akcijos buvo pabrangusios kiek daugiau nei 19%. Pasak Reuters, iš 21 bendrovę sekančių analitikų, 7 rekomendacija yra „pirkti“, 8 – „pralenks rinką“, 6 – „laikyti“. Tuo tarpu stipriau pinga mažmenininkės Bed Bath & Beyond vertybiniai popieriai. Bendrovė pranešė apie patirtus nuostolius. Jie per praėjusį ketvirtį sudarė 371,1 mln. USD arba 2,91 USD akcijai. Pajamos siekė 2,57 mlrd. USD ir buvo 0,18 mlrd. mažesnės nei praėjusiais metais. Tiesa, atmetus vienkartinius veiksnius, bendrovė uždirbo 0,12 USD pelno akcijai. Tiesa, tai vis tiek ženkliai mažiau nei praėjusiais metais, kuomet jis buvo 0,26 USD didesnis. Kompanijos akcijos nuo metų pradžios iki šiandien buvo pabrangusios kiek daugiau nei 1,7%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 18 bendrovę sekančių analitikų 2 rekomendacija yra „pirkti“, 16 – „laikyti“, 2 – „nepralenks rinkos“.

Europos akcijų indeksai šiandien krypsta skirtingomis kryptimis, tačiau nerodo pernelyg didelių pokyčių. Žaliuoja energetikos sektoriaus bendrovių akcijos, pinga automobilių gamintojų ir chemijos pramonės įmonių vertybiniai popieriai. Paskelbta keletas ekonominių rodiklių. Remiantis galutiniais duomenimis, Vokietijos vartotojų kainų indekso augimas birželį, lyginant su geguže, siekė 0,3%. Tai atitiko prognozes. Prancūzijoje taip pat fiksuotas toks pats indekso augimas. Per metus šalyje infliacija augo 1,4% ir pateisino lūkesčius. Tarp pavienių bendrovių išsiskiria pingančios Šveicarijos chemikalų gamintojos Sika akcijos. Investicinio banko UBS analitikai pablogino savo rekomendaciją kompanijos atžvilgiu iš „neutrali“ į „parduoti“. Remiantis Reuters duomenimis, iš 15 Sika kompaniją sekančių analitikų šiuo metu 6 rekomendacija yra „pirkti“, 8 „pralenks rinką“, 1 – „parduoti“. Nuo metų pradžios iki šiandien bendrovės akcijos buvo pabrangusios 28,7%. Stipriau brangsta Vokietijos pakuočių gamintojos Gerresheimer akcijos. Bendrovė paskelbė lūkesčius pranokusius rezultatus. Kompanijos antro ketvirčio pelnas siekė 47,1 mln. EUR ir buvo daugiau nei dvigubai didesnis nei praėjusiais metais, kuomet sudarė 19,3 mln. EUR. Pajamos augo 7,2% tempu iki 356,5 mln. EUR. Gerresheimer prognozuoja, kad bendros šių metų pajamos sudarys 1,4 – 1,45 mlrd. EUR. Nuo metų pradžios iki šiandien buvo pabrangusios 13,6%.