Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-07-05 16:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29432


Paskelbti JAV birželio mėnesio darbo rinkos duomenys. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai smunka žemyn.



Vakar JAV biržos buvo uždarytos, buvo švenčiama šalies Nepriklausomybės Diena. Šiandien investuotojai grįžta į rinkas. Daugiausiai dėmesio sulaukė paskelbti JAV darbo rinkos duomenys. Birželį šalyje sukurta 224 tūkst. naujų darbo vietų, išskyrus žemės ūkio sektorių. Tai daugiau nei prognozavo ekonomistai, kurie tikėjosi 162 tūkst. Lyginant su geguže, rezultatas ženkliai geresnis, nes paskutinį pavasario mėnesį naujų darbo vietų skaičius siekė vos 75 tūkst. Vidutinio darbo užmokesčio augimas siekė 0,2% ir buvo 0,1% mažesnis nei tikėtasi. Nedarbo lygis augo 0,1% ir sudarė 3,7%. Šiandien paskelbti duomenys neabejotinai turės įtakos ir šio mėnesio JAV centrinio banko sprendimui dėl palūkanų. Remiantis FedWatch Tool, rinkos dalyviai neabejoja, kad palūkanos bus mažinamos. Šiuo metu skaičiuojama 84,8% tikimybė, kad palūkanos bus sumažintos 25 baziniais punktais iki 2 – 2,25% rėžio. Likusi dalis, t.y. 15,2%, skiriama tam, kad palūkanos bus mažinamos iškart net 0,5% iki 1,75 – 2% rėžio. Smunka

Europos indeksai šiandien taip pat raudonuoja. Nuvylė paskelbti Vokietijos gamybos duomenys. Šalies gamyklų naujų užsakymų apimtys gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, krito net 2,2%. Analitikai prognozavo viso labo 0,1% sieksiantį kritimą. Lyginant su praėjusių metų gegužės mėnesiu, apimtys smuko net 8,6%. Užsakymai iš euro zonos valstybių mažėjo 1,7%, o iš kitų šalių 5,7%. Vakar Vokietijos vyriausybės 10 metų trukmės skolos vertybinių popierių pajamingumas smuko žemiau minus 0,4%. Tai žemiausias lygis istorijoje. Šiandien obligacijos pinga, tad pajamingumas didėja ir grįžo aukščiau minėtos ribos. Rinkos dalyvių skaičiuojama tikimybė, kad iki šių metų pabaigos Europos centrinis bankas bent kartą sumažins palūkanų normas, siekia daugiau nei 90%. Investuotojai supirkinėjo ir kitų euro zonos valstybių obligacijas. Italijos 10-es metų obligacijų pajamingumas laikosi mažiau 1,7%. Tai žemiausias lygis per pastaruosius tris metus. Brangsta Jungtinės Karalystės energetikos bendrovės Wood Group akcijos. Investicinės bendrovės Berenberg analitikai pagerino savo rekomenduojamą investicinį reitingą iš „laikyti“ į „parduoti“. Stiprokai kritusi Švedijos technologijų kompanijos Hexagon vertybinių popierių kaina. Bendrovė įspėjo investuotojus apie prastesnius rezultatus. Prognozuojama, kad antro ketvirto pajamos sudarys 975 mln. EUR. Tai būtų 1% mažiau nei praėjusiais metais, tuo tarpu analitikų prognozėse buvo 4,5% augimas. Pakoreguotas veiklos pelnas turėtų siekti 228 mln. EUR. Tuo tarpu J. P. Morgan analitikai prognozavo 262 mln. EUR. Hexagon taip pat paskelbė, jog atleis apie 700 darbuotojų iš šiuo metų kompanijoje dirbančių 20 tūkst. žmonių.

Kitos savaitės pradžioje galėsime įvertinti Vokietijos pramonės gamybos indeksą. Antradienį planuojamas JAV centrinio banko vadovo J. Powello pranešimas. Savaitės viduryje Jungtinė Karalystė skelbs BVP rodiklį, gamybos sektoriaus indeksą. Kanados centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Dar kartą pranešimą pristatys J. Powellas. Taip pat bus paviešintas paskutinio FED susitikimo protokolas bei paskelbti JAV naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulauks skelbiami JAV infliacijos duomenys. Be to, bus sužinosime bedarbių paraiškų skaičių. Galiausiai savaitės pabaigoje JAV viešins gamintojų kainų pokyčius.