Verslo ir rinkų naujienos » Prieštaringi Amerikos darbo rinkos duomenys


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-07-05 17:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29431


Birželį Amerikoje ne žemės ūkio sektoriuose naujų darbo vietų buvo sukurta pastebimai daugiau nei laukta, tačiau kitą vertus ūgtelėjo bedarbystė, o darbo užmokesčio prieaugis buvo kuklesnis nei laukta.

Per praėjusį mėnesį šioje šalyje buvo sukurta net 224 tūkstančiai naujų darbo vietų, kai prognozuota, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai tik 160 tūkstančių. Gegužę sukurtų darbo vietų skaičius pakoreguotas nuo 75 iki 72 tūkstančių.

Bedarbystės rodiklis birželį ūgtelėjo nuo 3,6 iki 3,7 procento, kai ekonomistai prognozavo, jog jis išliks nepakitęs.

Vidutinis valandinis darbo užmokestis per pirmą vasaros mėnesį paaugo 0,2 procento, kai laukta, jog jis kaip ir mėnesį prieš tai pasistiebs 0,3 procento. Metinis šio rodiklio prieaugis išliko stabilus ir sudarė 3,1 procento, kai ekonomistai prognozavo, jog jis pasistiebs iki vidutiniškai 3,2 procento.

Tuo tarpu vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje birželio mėnesį, palyginus su ankstesniu, ūgtelėjo nuo 7,1 iki 7,2 procento.

Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis praėjusį mėnesį pakilo nuo 62,8 iki 62,9 procento. Tai aukščiausias rodiklis nuo pat kovo mėnesio.

Šalies privačiame sektoriuje per birželį sukurta 191 tūkstantis naujų darbo vietų, kai prognozuota, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai 153 tūkstančius. Mėnesį prieš tai jų sukurta 83 tūkstančiai, nors anksčiau skelbta, jog devyniasdešimt tūkstančių. Viešajame sektoriuje šįkart atsirado 33 tūkstančiai darbo vietų, kai gegužę jų sumažėjo vienuolika tūkstančių, nors prieš tai skelbta, kad krito penkiolika tūkstančių.

Tuo tarpu Amerikos pramonėje per pirmąjį vasaros mėnesį sukurta net septyniolika tūkstančių naujų darbo vietų, arba daugiausiai nuo pat sausio. Laukta, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai tik du tūkstančius. Gegužę šioje srityje sukurta trys tūkstančiai darbo vietų. Statybų srityje šįkart sukurta dvidešimt vienas tūkstantis naujų darbo vietų, o štai mažmeninėje prekyboje darbo vietų sumažėjo net penktą mėnesį iš eilės.

Profesionalių ir verslo paslaugų srityje atsirado 51 tūkstantis naujų darbo vietų, sveikatos priežiūros sektoriuje - 35 tūkstančiai, transportavimo ir sandėlių įmonės šįkart sukūrė dvidešimt keturis tūkstančius darbo vietų.