Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2019-07-05 10:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29428


Amerikai švenčiant nepriklausomybės dieną, santykinai neaktyvi prekyba vyko ir Europoje. Vokietijos DAX pasyvią prekybos sesiją baigė augdamas +0,11 proc., Britanijos FTSE 100 traukdamasis -0,08 proc., o Stoxx Europe 600 kildamas +0,09 proc.

Šiandien naktį paskelbta, kad Britanijos specialiosios pajėgos Gibraltaro sąsiauryje konfiskavo tanklaivį, gabenusį naftą iš Irano į Siriją, taip dar labiau padidindamos spaudimą Iranui. Oficiali priežastis, kodėl buvo sulaikytas tanklaivis, gabenęs 2 mln. barelių naftos, yra Europos Sąjungos sankcijų Sirijai nesilaikymas, tačiau tai padidino spaudimą ir JAV sankcijų užspaustam Iranui, kuris dėl šio įvykio išsikvietė Britanijos ambasadorių savo šalyje paaiškinti situaciją. Po to, kai praėjusį mėnesį, įvykdžius du laivų užpuolimus Hormuzo Sąsiauryje, dėl kurio JAV bei Saudo Arabija apkaltino Iraną, Britanija didino šiai šaliai spaudimą dėl britės N. Z-Ratcliffe, kuri yra apkaltinta šnipinėjimu ir įkalinta Irane. Į šį konfliktą gali būti įtraukta ir Ispanija, kadangi laivo sustabdymo operacija buvo įvykdyta šios šalies teritoriniuose vandenyse. Neatmetama galimybė, kad tai galėjo būti sąmoningas Irano bandymas pakurstyti konfliktą, kadangi reguliariai į embargo spaudžiamą Siriją naftą eksportuojantis Iranas galėjo rinktis alternatyvų, kelis kartus trumpesnį maršrutą per Sueco kanalą, kuriuo gabenant krovinius nebūtų iškilę rizikos, kad krovinys gali būti konfiskuotas. Kiek anksčiau Irano Prezidentas H. Rohani, iškėlė ultimatumą, kad liepos 7 d. padidins urano sodrinimo normas virš ribos, nustatytos 2015 m. branduoliniame susitarime, jeigu ES neapgins Irano interesų, todėl šis incidentas, įvykęs likus porai dienų iki galutinio termino ribos, gali būti susijęs su siekiu padidinti ES diplomatinį įsikišimą į konfliktą su JAV. Brent naftos kaina nerodo ryškesnės reakcijos į pasirodžiusius pranešimus ir penktadienio rytą laikėsi ties 63,4 JAV dolerių už barelį lygiu.

Kinijos žiniasklaida pranešė, kad kitą savaitę Pekine turėtų būti atnaujintas JAV – Kinijos derybų procesas. Šiame derybų etape Kinija tikisi gauti D. Trumpo garantijų, kaip bus atlaisvinamos sankcijos šalies telekomunikacijų milžinei „Huawei“ siekiant įgyvendinti JAV Prezidento G-20 susitikime duotą pažadą, kad JAV kompanijoms bus panaikinti apribojimai pardavinėti produktus šiai Kinijos kompanijai. Mainais Kinija žada pateikti planą atnaujinti sojų pupelių įsigijimą. Prieš naują derybų etapą, Kinija taip pat bando spausti JAV panaikinti visus prekybos tarifus tam, kad būtų tęsiamos diskusijos dėl prekybos susitarimo. Azijos rinkos penktadienio rytą nenutolsta nuo rinkos atidarymo reikšmių: 08:17 val. Kinijos CSI 300 fiksavo +0,14 proc. augimą, Japonijos NIKKEI 225 augo +0,08 proc., o Pietų Korėjos KOSPI pokyčio nefiksavo.

Valiutų rinkos

Šiandien ypatingai daug dėmesio bus nukreipta į JAV darbo rinkos rodiklius, investuotojams laukiant užuominų, kaip verslas reaguoja į augimo momentą prarandančią ekonomiką bei prekybos karą. Kritiškai vertinant tai, kad savaitės viduryje pasirodę dirbančiųjų pokyčio išskyrus valstybinį sektorių duomenys augo, tačiau neatitiko lūkesčių, prognozuojama, kad šiandien pasirodysiantis dirbančiųjų skaičiaus išskyrus žemės ūkio sektorių skaičiaus pokytis augs nuo 75 iki 160 tūkst., o nedarbo lygis išliks stabiliame 3,6 proc. lygyje. EUR/USD kursas ketvirtą sesiją iš eilės pokyčio nefiksuoja ir penktadienio rytą laikėsi ties 1,128 lygiu.

Pastarąsias 3 sesijas augęs EUR/GBP kursas penktadienio rytą nežymiai judėjo žemyn ir 08:45 val. laikėsi ties 0,89656 kaina.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 804 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,46 proc., o Rygos bei Talino krito atitinkamai -2,13 bei -0,04 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Tallinna Sadam“ pozicijoje, kurioje sugeneruota beveik ketvirtadalis apyvartos, o akcijos kaina traukėsi -0,51 proc. iki 1,95 Eur lygio.