Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-06-20 16:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29356


Po vakarykščio FED posėdžio šiandien smunka dolerio kursas, brangsta daugelis kitų turto klasių. JAV akcijų indeksai artėja prie rekordinių aukštumų.



JAV centrinis bankas vakar paskelbė kol kas nekeisiantis palūkanų. Jos lieka 2,25 – 2,50% lygyje. Nors šį kartą palūkanų mažinimas dar nebuvo prognozuojamas, FED ir jo vadovas J. Powellas jaučia didelį rinkos ir jos dalyvių spaudimą švelninti pinigų politiką. J. Powellas teigė, jog FED atidžiai stebės ekonominius ir infliacijos rodiklis, o jiems prastėjant ir kylant poreikiui skatinti ekonomiką, imsis atitinkamų veiksmų. Priešprekybinėje sesijoje akcijos stiprokai brangsta. JAV akcijų indeksai artėja prie rekordinių aukštumų. Nuvylė paskelbtas Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksas. Nors šį mėnesį jo reikšmė ir išliko teigiamame lygyje, tačiau siekė vos 0,3 punkto. Analitikai prognozavo 10,6 punkto, o praėjusį mėnesį reikšmė sudarė 16,6 punkto. Kiek anksčiau šią savaitę jau skelbto atitinkamo Niujorko indekso reikšmė buvo neigiama. Tai indikuoja apie JAV gamybos sektoriaus sunkumus ir prastėjančią situaciją. Praėjusią savaitę naujų bedarbių paraiškų skaičius siekė 216 tūkst. Ekonomistai prognozavo kiek daugiau, t.y 220 tūkst, tad darbo rinkoje situacija išlieka pakankamai pozityvi.

Šiandien Niujorko akcijų biržoje debiutuos bendrovė Slack Technologies. Pirminis viešasis platinimas (IPO) vyks ne tradiciniu būdu, o tiesioginiu akcijų listingavimu biržoje. Tokį patį sprendimą praėjusiais metais buvo priėmusi ir Spotify. Slack Technologies numatyta tikslinė akcijos kaina – 26 USD. Tokiu atveju bendra kompanijos rinkos kapitalizacija siektų 15,7 mlrd. USD. Tiesioginio akcijų listingavimo biržoje būdu kompanijos siūlomomis akcijomis tiesiog pradedama prekiauti biržoje be išankstinių akcijų pirkėjų sąrašų sudarymo ir kt.. Šis būdas labiau skirtas esamiems bendrovės akcininkams parduoti dalį ar visą savo akcijų paketą nei įmonei pritraukti kapitalo. Slack Technologies užsiima ir teikia komunikacijos paslaugas. Jų sukurta platforma leidžia lengvai komunikuoti ir bendrauti paslauga besinaudojančios bendrovės darbuotojams. Tarp bendrovės klientų galima rasti tokias kompanijas kaip Electronic Arts, Ford Motor ir kt. Per pirmą šių metų ketvirtį Slack pajamos augo 67% iki 134,8 mln. USD. Tiesa, dirbama nuostolingai. Nuostoliai sudarė 33,8 mln. USD. Nasdaq biržoje šiandien pirmą kartą bus pradėta prekiauti ir kompanijos Grocery Outlet akcijomis. IPO metu viena akcija įkainota 22 USD. Tai gerokai daugiau nei prognozuota, analitikai kiek anksčiau prognozavo 15 – 17 USD už akciją. Iš viso bus pasiūlyta apie 17 mln. akcijų. Kompanija valdo 323 parduotuves Vakarų pakrantėje ir Pensilvanijos valstijoje, kuriose siūlo šviežius maisto produktus ir kitas prekes. Bendrovės akcijų trumpinys – GO. Praėjusiais metais bendrovė sugeneravo 2,23 mlrd. USD pajamų ir uždirbo 15,9 mln. USD pelno. 2017 metais pardavimai siekė 2,08 mlrd. USD, o pelnas – 20,6 mln. USD.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien pozityvios. Indeksai kyla į viršų. Jungtinės Karalystės centrinis bankas nusprendė nekeisti palūkanų normų. Jos šiuo metu siekia 0,75%. Paskelbta, apie atnaujintas šalies antro ketvirčio BVP augimo prognozės. Prognozuojamas, kad ekonomika per antrą ketvirtį apskritai neaugs, t.y. augimas sieks 0%. Tam įtakos ir toliau daugiausiai turės prekybos nesutarimai ir Brexit padariniai. Taip pat paskelbti šalies mažmenininkų pardavimų rezultatai. Per metus pardavimų apimtys išaugo 2,3%, nors analitikai prognozavo 2,5% sieksiantį augimą. Stiprokai brangsta Vokietijos maisto pristatymo bendrovės Delivery Hero akcijos. Kompanija paskelbė dar kartą didinanti bendras šių metų pajamų augimo prognozes. Tai patiko investuotojams. Tuo tarpu Jungtinės Karalystės kelionių ir turų operatorės Carnival Corporation vertybiniai popieriai pinga. Bendrovė paskelbė praėjusio ketvirčio rezultatus. Pajamos sudarė 4,8 mlrd. USD ir buvo 0,4 mlrd. USD didesnės nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Pakoreguotas pelnas siekė 457 mln. USD. Investuotojus nuvylė sumažintos bendros 2019 metų rezultatų prognozės. Kompanija prognozuoja, kad pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, sudarys 4,25 – 4,35 USD. Anksčiau kalbėta apie 4,35 – 4,55 USD. Nuo metų pradžios bendrovės akcijos Londono biržoje yra smuktelėjusios 2,3%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 9 bendrovę sekančių analitikų, 2 rekomendacija yra „pirkti“, 5 – „pralenks rinką“, 2 – „laikyti“.