Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2019-06-19 10:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29346


Europos bei JAV akcijų indeksai vakar užfiksavo ženklius augimus, po to kai ECB vadovas M. Draghi rinkai suteikė indikacijų apie Euro zonos ekonomikos stimuliavimą. Vokietijos DAX sesiją baigė augdamas +2,03 proc., Britanijos FTSE 100 stiebėsi +1,17 proc., Stoxx Europe 600 +1,67 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 augo atitinkamai +1,35 bei +0,97 proc.

Vakar vykusio pranešimo metu M. Draghi paskelbė, kad jeigu Euro zonos ekonomikos perspektyvos nepagerės, tai ECB turės didinti monetarinio stimuliavimo apimtis. M. Draghi pranešimo metu pabrėžė, kad tarp Centrinio Banko priemonių gali būti svarstomos tiek palūkanų mažinimo, tiek kiekybinio skatinimo alternatyvos. Pastarasis M. Draghi komentaras ženkliai skyrėsi nuo jo pozicijos birželio pradžioje vykusio ECB posėdžio metu, bei visiškai pakeitė rinkos lūkesčius dėl to, kad per likusią savo kadenciją, kuri tęsis iki spalio mėnesio, M. Draghi dar spės patvirtinti palūkanų normų pakeitimus. Prieš dvi savaites, iškart po to kai įvyko ECB susirinkimas, tikimybė, kad ECB dar šiais metais gali vykdyti palūkanų mažinimą nesiekė ir 40 proc., o vakar ji pašoko iki 90 proc., bei paskatino tokių bankų kaip „Commerzbank AG“ bei „JPMorgan Chase & Co.“ ekonomistus prognozuoti, kad palūkanų normos apkarpymas -0,1 proc. gali būti įgyvendintas dar iki rugsėjo mėnesio, o iki metų pabaigos, ECB gali įvykdyti dar ir antrą bazinių palūkanų mažinimą -0,1 proc. Skubesniam, bei didesniam nei anksčiau tikėtasi skatinimui pagrindą gali sutekti blogėjančios Vokietijos ekonomikos perspektyvos: šalies Bundesbankas šio mėnesio pradžioje lyginant su prognozėmis, darytomis prieš pusmetį nuo 1,6 iki 0,6 proc. sumažino šių metų BVP augimo perspektyvas bei nuo 1,6 iki 1,2 proc. kitų metų augimo lūkesčius, o vakar išplatintame mėnesiniame pranešime paskelbė, kad po to, kai per pirmus 3 mėnesius buvo užfiksuotas vos 0,4 proc. augimas, antrąjį šių metų ketvirtį šalies ekonomika gali užfiksuoti traukimąsi.

Pagrindinėmis galimo traukimosi priežastimis Centrinis Bankas įvardijo prekybos konfliktus, neapibrėžtumą dėl Britanijos išstojimo iš ES, bei lėtėjantį pasaulio ekonomikos augimą kuris žaloja nuo eksporto priklausomą pramonę. ECB vadovo pranešimas sudarė sąlygas infliacijos lūkesčių atšokimui nuo rekordinių žemumų ties 1,14 proc. iki 1,23 proc. lygio. Vokietijos 10 m. obligacijų pajamingumas po M. Draghi pranešimo perlipo naujas rekordines žemumas ir pasiekė -0,32 proc. lygį, o JAV 10 m. obligacijų pajamingumas šiandien ryte laikėsi ties 2,07 proc. lygiu, nors praėjusią sesiją buvo priartėjęs prie 2,0 proc. ribos. D. Trumpas šiandien pareiškė, kad po „labai gero“ telefoninio pokalbio su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu nuspręsta, kad abu lyderiai G-20 viršūnių susitikime turės dialogą, taip sumažindamas nerimą dėl abiejų šalių priešpriešos, po to kai kiek anksčiau jis buvo pareiškęs, kad jei Kinijos vadovas atsisakys susitikti, JAV vienašališkai pritaikys tarifus visoms iš Kinijos importuojamoms prekėms. „JPMorgan Chase & Co.” ekonomistai laukia nuviliančio rezultato iš busimo abiejų lyderių susitikimo, bei nesitiki proveržio prekybos derybose ir šiandieninę teigiamą rinkų reakciją vertina kaip trumpalaikę ir netvarią. 08:58 val. Kinijos CSI 300 fiksavo +1,8 proc. augimą, Japonijos NIKKEI 225 stiebėsi +1,76 proc., Pietų Korėjos KOSPI augo +1,17 proc., o S&P 500 ateities sandorių vertė augo +0,03 proc.

Valiutų rinkos

Po vakarykščio nuosaikaus ECB vadovo komentaro šiandien vakare bus laukiama taip pat nuosaikių naujienų ir iš Amerikos Federalinio Rezervo. Palūkanų normų mažinimo šio susitikimo metu dar nesitikima (tikimybė 20 proc.), tačiau bus sekamas FED pranešimas dėl ekonomikos bei monetarinės politikos perspektyvų bei FOMC narių lūkesčiai dėl ateities palūkanų normų. Netikėtumo faktoriaus FED šio susitikimo metu neturėtų panaudoti, tačiau tvyrant nerimui dėl ekonomikos augimo lėtėjimo neatmetama galimybė, kad anksčiau savo kantrybė pabrėžęs FED gali būti pradėti formuoti prielaidas staigiam palūkanų normų sumažinimui iškart 0,5 proc., panašiai kaip buvo daroma ekonomikos perkaitimo sąlygomis 2001 bei 2007 m., taip rinkai norint pranešti, kad reikia imtis svarbių priemonių, siekiant apsaugoti ekonomikos augimą. EUR/USD kursas vakar į naujienas reagavo fiksuodamas -0,21 proc. kritimą iki 1,1194 lygio, ties kuriuo laikėsi ir trečiadienio rytą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 781 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,14 proc., Rygos -4,01 proc., o Talino augo -0,19 proc. Beveik trečdalis rinkos apyvartos sugeneruota „Tallinna Sadam“ pozicijoje, kur akcijos kaina sesijos metu stiebėsi +0,25 proc. iki 1,98 Eur. Didžiausiu dienos kainos pokyčiu pasižymėjo „Valmieras stikla skiedra“ akcijos, kurios sesijos metu krito 47,58 proc. iki 1,3 Eur lygio, po to paskelbta, kad teismas leido bendrovei taikyti apsaugą nuo kreditorių, po to kai ši pranešė apie netikėtai patirtus nuostolius bei papildomą kapitalo poreikį veiklai JAV ir paskelbė, kad ieško naujo investuotojo.