M. Draghi pradžiugino rinkas, bet supykdė JAV prezidentą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2019-06-19 10:28 Komentarai: (1)
Po ECB vadovo pasisakymo – kainų ralis akcijų ir obligacijų rinkose. Sintroje (Portugalijoje) vyksiančiame kasmetiniame forume M. Draghi pareiškė, kad prireikus ECB išnaudos visą savo mandato lankstumą ir kad tarp galimų priemonių ekonomikai skatinti yra tiek palūkanų normų mažinimas, tiek turto supirkimo programos pratęsimas.

Dar žemesnių palūkanų normų perspektyva investuotojus akivaizdžiai pradžiugino – Europos akcijų biržose dominavo pirkėjai (Vokietijos DAX +2,03 proc., Prancūzijos „CAC 40“ +2,20 proc., Didžiosios Britanijos „FTSE 100“ +1,17 procento). Obligacijų rinkoje kainos irgi kilo – Vokietijos 10-ies m. vyriausybės vertybinių popierių pajamingumas nukrito dar žemiau nulio (8 baziniais punktais, iki -0,32 proc.), Prancūzijos – 10, Italijos – 19 bazinių punktų. Neigiamą pajamingumą turinčių obligacijų bendra vertė pasaulyje pasiekė rekordinę sumą - 12,5 trln. JAV dolerių.

Tiesa, M. Draghi pasisakymai patiko ne visiems – D. Trumpas per savo „Twitter“ paskyrą sukritikavo ECB politiką, teigdamas, kad dėl pigaus euro Europos kompanijos įgyja nesąžiningą pranašumą prieš JAV verslus (euras JAV dolerio atžvilgiu vakar atpigo 0,21 proc., iki 1,119 dolerio už eurą).

Ne lengvesnius laikus negu M. Draghi dėl D. Trumpo nemalonės išgyvena ir JAV centrinio banko vadovas J. Powell. Spaudoje pasirodė su Baltaisiais rūmais susijusių šaltinių pateikta informacija, kad dar vasarį JAV prezidento administracija svarstė galimybę jį pašalinti iš FED vadovo pareigų. JAV akcijų biržose vakar irgi tvyrojo optimistinės nuotaikos („S&P 500“ +0,97 proc., „Dow Jones“ +1,35 procento). D. Trumpas kitu savo „Twitter“ pranešimu informavo, kad ateinančią savaitę aptarti prekybinių santykių susitiks su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Investuotojams tai suteikia vilties, kad šalys vėl sės prie derybų stalo ir taip pavyks išvengti prekybos apribojimų didinimo. Šiandien 21 val. Lietuvos laiku pinigų politikos sprendimus skelbs FED.

Baltijos šalių biržose Vakarų Europoje tvyrojusio optimizmo nebuvo justi – OMXB indekso vertė sumažėjo 0,14 proc., bendra trijų biržų apyvarta siekė 775,7 tūkst. eurų. Atnaujinus prekybą teismo apsaugos nuo kreditorių paprašiusios „Valmieras stikla škiedra“ akcijomis, jų kaina nukrito beveik dvigubai (-47,58 proc. – iki 1,30 euro už akciją, apyvarta siekė 24,9 tūkst. eurų). Jau po prekybos bendrovė pranešė, kad teismas patenkino prašymą ir nustatė terminą iki rugpjūčio 19 d. parengti ir suderinti su kreditoriais įsipareigojimų vykdymo planą. 100 tūkst. eurų apyvartą vakar viršijo „Tallinna Sadam“ (+0,25 proc.) ir „Tallink Grupp“ (+0,93 procento).
 
1.   Parašė kibiras   2019-06-19 10:48  

Šitas italų pencininkas nuvarys ES į totalią duobę, o tiksliau hiperinfliacija...kol kas vakarėlis vyksta, visi smaginasi...