Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-06-12 15:56.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29315


Paskelbti JAV infliacijos duomenys kiek prasilenkė su lūkesčiais. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai nusidažę raudonai.



Vakar JAV indeksai sesiją užbaigė fiksuodami labai nežymius neigiamus pokyčius ir nutraukė pastarąsias dienas užsitęsusi kilimą į viršų. Šiandien akcijos toliau krypsta žemyn. Daugiausiai dėmesio sulaukė paskelbti JAV infliacijos duomenys. Vartotojų kainų indekso augimas gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, siekė 0,1%. Tai atitiko ekonomistų prognozes. Indekso reikšmė, atmetus maisto produktų ir energetikos įtaką, siekė 0,1% ir buvo 0,1% mažesnė nei tikėtasi. Metinis JAV infliacijos augimas praėjusį mėnesį sudarė 1,8%. Analitika ir prognozėmis užsiimanti bendrovė Oxford Economics šiandien paskelbė atnaujintą ketvirčio ataskaitą. Pirminiu scenarijumi, prognozuojama, kad pasaulinis šių metų ekonomikos augimas sudarys 2,7%. Tai būtų tikrai neblogas rezultatas, įvertinus visas su prekybos nesutarimais susijusiais rizikas. Tiesa, pateikiama ir keletas prastesnių scenarijų. Oxford Economics prognozuoja, jog JAV ekonomikos augimui per ateinančius šių metų ketvirčius stipriai sulėtėjus, smukus įmonių pelnams ir prastėjant investuotojų sentimentams, S&P 500 indekso reikšmė galėtų kristi ir 30%. Kita prognozė – jeigu JAV įvestų 25% tarifus visoms prekėms iš Meksikos ir Kinijos, 10% tarifus Europos importui ir 25% į JAV įvežamiems automobiliams, skaičiuojama, jog pagrindinio JAV akcijų indekso reikšmė iki metų pabaigos sumažėtų 15%. Brangsta Tesla akcijos. Vakar vyko bendrovės akcininkų susirinkimas. Tesla vadovas E. Muskas teigė, jog nesusiduriama su problemomis dėl automobilių paklausos, o pardavimai gerokai viršija gamybos apimtis. Be to, su gamyba susitvarkoma tikrai neblogai. Taip pat pridūrė, jog padarytas nemažas progresas statant gamyklą „gigafactory“ Šanchajuje, kurioje jau yra montuojami ir patys gamybos įrengimai.

Didžioji dalis Azijos indeksų šiandien raudonavo. Investuotojų sentimentus veikė D. Trumpas, kuris vakar teigė, jog kol kas „neturi jokio noro“ sudaryti susitarimą su Kinija, nebent ji sutiks su prekybos sąlygomis, dėl kurių iš dalies jau buvo sutarta derybų pradžioje. Tiesa, kiek vėliau pati Kinija dėl jų pradėjo kelti nepasitenkinimą. Nikkei 225 krito 0,3%. Šanchajuje akcijos bendrai pigo 0,56%, o Honkongo akcijų indeksas smigo žemyn 1,94%. Paskelbta, jog Kinijoje jau 11-ą mėnesį iš eilės fiksuojami krentantys automobilių pardavimai. Gegužės mėnesį, lyginant su tuo pačiu laikotarpi praėjusiais mėnesiais, pardavimų apimtys krito 16,4% iki 1,91 mln. vienetų. Balandį jie smuko 14,6%. Kinija yra didžiausia automobilių rinka pasaulyje. Kiek pozityviau nuteikia tai, jog stiprokai, t.y. 41,5% augo naujos kartos kuru varomų (angl. new energy vehicle) automobilių pardavimai. Į šį segmentą įeina hibridiniai, elektra, vandeniliu ir kt. atsinaujinančios energetikos kuru varomi automobiliai.

Europos biržose šiandien taip pat vyrauja nuosmukis. Tiesa, indeksų pokyčiai nėra itin dideli. Svarbių makroekonomikos rodiklių neskelbiama, dėmesys tenka su pavienėmis bendrovėmis susijusioms naujienoms. Prancūzijos technologijų bendrovė Dassault Systems už 5,8 mlrd. USD įsigis JAV programinė įrangos kompaniją Meditata Solutions. Tai 92,25 USD už vieną akciją. Vakar uždarymo metu už vieną Meditata akciją buvo mokama 94,75 USD. Kompanija specializuojasi sveikatos apsaugos programinės įrangos sprendimuose. Ji buvo įkurta 1999 metais. Pajamos praėjusiais metais augo 17% iki 635,7 mln. USD, o pelnas sudarė 51,9 mln. USD. Stipriai į viršų šovė Vokietijos medijų ir kompanijos Axel Springer akcijos. Privataus kapitalo bendrovė KKR pasiūlė supirkti mažųjų akcininkų akcijų paketus. Už vieną akciją pasiūlyta 63 EUR. Vakar biržos uždarymo metu už vieną akciją biržoje buvo mokama 56 EUR.

Šiandien dar bus skelbiami šalies naftos atsargų pokyčiai. Rytoj Šveicarijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Taip pat bus skelbiamos JAV bedarbių paraiškos. Savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti JAV mažmenininkų pardavimus ir preliminarų Mičigano universiteto rengiamą šalies vartotojų lūkesčių indeksą.