Verslo ir rinkų naujienos » Norvegijos fondui gali tekti atsikratyti daugelio akcijų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-06-12 15:09.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29314


Norvegijos valstybinis investicinis fondas, kurio valdomi aktyvai viršiją vieną trilijoną dolerių, gali būti priverstas parduoti žaliavų išgavimo ir kasimo gigantės Glencore akcijų už vieną milijardą dolerių bei kitų bendrovių nuosavybės vertybinius popierius, kurios gauna daugiau nei 30 procentų pajamų iš akmens anglių, kad tokiu būdu atitiktų siūlomas griežtesnes investicijų sąlygas į ekologiškai švarias įmones.

Pagal centro dešinės vyriausybės planą, kurį turi priimti Norvegijos parlamentas, didžiausias pasaulio fondas nustotų investuoti į bendroves, kurios per metus išgauna daugiau nei 20 milijonų tonų anglies arba gamina daugiau nei 10 gigavatų (GW) elektros energijos iš anglies.

Aplinkosaugininkai iš Greenpeace ir Urgenwald teigia, kad naujosios gairės reiškia, kad fondas turės parduoti savo akcijų paketą Glencore bendrovėje, kur fondas turi 2,03 procento akcijų už vieną milijardą JAV dolerių (duomenys 2018 m. pabaigoje).

Norvegijos fondas taip pat turėtų parduoti 2,16 procento Anglo American kasybos bendrovės akcijų paketą, kurio vertė 620 mln. dolerių.

Kiti pardavimai apimtų 1,39 procento Vokietijos RWE akcijas, kurių vertė - 186 mln. dolerių, Australijos South32 266 mln. JAV dolerių vertės akcijas ir 1,03 procento vokiečių Uniper akcijų paketą.

Siūlomos taisyklės dėl investavimo į anglis, kaip platesnio perėjimo prie atsinaujinančios energijos, priverstų fondą parduoti 83 akmens anglių gamybos įmonių akcijas.