Verslo ir rinkų naujienos » Džiaugsmą dėl Meksikos pakeitė nerimas dėl Kinijos


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-06-12 10:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29312


Nuo D. Trumpo kliuvo ir Kinijai, ir FED. Investuotojams nespėjus deramai pasidžiaugti su Meksika pasiektu susitarimu, JAV prezidentas pripažino, kad pagrindinė kliūtis JAV-Kinijos prekybiniam susitarimui yra jis pats ir pažadėjo jokiu būdu nenusileisti jeigu Kinija neprisiims įsipareigojimų, su kuriais jau buvo sutikusi.

D. Trumpas sukritikavo ir FED, pareikšdamas, kad centrinis bankas nesigaudo situacijoje, palūkanų normos yra gerokai per didelės, o euras ir kitos valiutos yra nepakankamai įvertintos JAV dolerio atžvilgiu. „S&P 500“ ir „Dow Jones“ indeksai vakar šiek tiek smuktelėjo (atitinkamai 0,03 ir 0,05 proc.) po penkias prekybos sesijas iš eilės trukusio kilimo (ilgiausia teigiamų pokyčių serija per pastaruosius du mėnesius). „T-Mobile“ (-1,58 proc.) ir „Sprint“ (-5,87 proc.) akcijų kainos nukrito pasirodžius žiniai, kad keletas JAV valstijų teismui apskundė planuojamą susijungimo sandorį motyvuodamos, kad jis pakenks konkurencijai telekomunikacijų rinkoje.

Europos „Stoxx Europe 600“ pakilo 0,69 proc., brangstant kalnakasybos bendrovių ir automobilių gamintojų akcijoms. Šiandien bus skelbiami JAV infliacijos duomenys – prognozuojama, kad vartotojų kainų indeksas gegužę siekė 1,9 proc., o bazinė infliacija – 2,1 procento.

Baltijos šalių biržose – rami prekybos sesija. OMXB indekso vertė vakar nepakito, bendra trijų biržų apyvarta siekė 835,5 tūkst. eurų. Aktyviausiai prekiauta „Grigeo“ akcijomis – sudaryti 88 sandoriai už 104 tūkst. eurų. Investuotojai naujieną apie 30 mln. eurų investiciją į vieną iš įmonių grupės dukterinių bendrovių įvertino neutraliai – akcijų kaina nepakito. Didelio atgarsio nesusilaukė ir „LHV Group“ (+0,83 proc.) gegužės mėn. rezultatai, o štai „Vilkyškių pieninės“ 6 proc. metinis pajamų augimo tempas gegužę rinkos dalyvius akivaizdžiai nuvylė – akcijų kaina nukrito 3,23 proc. (iki 2,40 euro už akciją).

„Nordecon“ akcijos pirmą dieną, kuomet akcijų turėtojams nebepriklausė teisė į dividendus iš 2018 m. pelno ir išmoką už įstatinio kapitalo mažinimą, atpigo 0,115 euro už akciją – šiek tiek mažiau, negu abiejų šių elementų suma (0,12 euro). Bendrovė prieš prasidedant prekybai paskelbė apie pasirašytą sutartį dėl statybų Suomijoje už 7,6 mln. eurų neskaičiuojant PVM. Labiausiai iš bent kiek reikšmingesnę apyvartą pasiekusių bendrovių vakar brango „Tallinna Vesi“ akcijos (+2,14 proc., iki 11,95 euro už akciją).