Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-06-10 15:54.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29300


Akcijų rinkose šiandien vyrauja žalia spalva. Investuotojus pozityviai nuteikia aprimusi įtampa tarp JAV ir Meksikos.



Praėjusi savaitė JAV akcijoms buvo išties įspūdinga. Dow Jones prieaugis siekė 4,7%, S&P 500 kilo į viršų 4,4%, o Nasdaq – 3,9%. S&P 500 indeksui tai buvo geriausias savaitės rezultatas nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio. Šiandien JAV akcijos toliau brangsta. Rinkos dalyviai palankiai vertina D. Trumpo sprendimą sustabdyti žadėtų tarifų įvedimą prekėms iš Meksikos. Pasak JAV prezidento, buvo pasiektas susitarimas dėl nelegalios imigracijos į JAV sugriežtinimo ir kontrolės sustiprinimo. Tarp pavienių bendrovių itin stipriu kritimu išsiskiria vaistų gamintojos Insys Therapeutics akcijos. Bendrovė šiandien pateikė pareiškimą dėl bankroto. Praėjusią savaitę kompanija sutiko sumokėti 225 mln. USD baudų už kyšininkavimą. Bendrovė papirkinėdavo gydytojus tam, kad jie savo pacientams išrašytų bendrovės gaminamus vaistus. Remiantis JAV prokurorų surinkta informacija, dėka neteisėtos veiklos Insys Therapeutics stipriai išaugino savo verslo apimtis. 2012 metais bendrovės pardavimai sudarė 8,6 mln. USD, o 2015 metais pajamos jau buvo išaugusios iki 329 mln. USD. Bendrovė 2013 metais įvykdė pirminį viešąjį platinimą ir buvo sėkmingiausias tų metų IPO. Brangsta United Technologies ir Raytheon bendrovių akcijos. Pranešta, apie šių kompanijų susijungimą. Nauja bendrovė, kurios rinkos kapitalizacija viršys 100 mlrd. USD, bus antra didžiausia aeronautikos bendrovė pagal pardavimus pasaulyje po Boeing. Metinės sujungtos bendrovės pajamos šiais metais turėtų sudaryti 74 mlrd. USD. Naujoji kompanija bus pavadinta Raytheon Technologies pavadinimu.

Azijos indeksai šiandien kilo į viršų. Japonijos akcijų indeksas Nikkei 225 fiksavo 1,2% prieaugį. Bendrai per praėjusią savaitę jo reikšmė ūgtelėjo 1,38%. Japonijos centrinio banko vadovas H. Kuroda šiandien tvirtino, kad atsiradus poreikiui centrinis bankas galėtų dar labiau padidinti ekonomikos stimuliavimą. Tiesa, centriniam bankui kol kas nereikia imtis konkrečių veiksmų, nes ekonomikos būklė pakankamai gera. Šanchajuje akcijos bendrai brango 0,86%. Honkongo akcijų indekso prieaugis siekė 2,27%. Praėjusią savaitę Šanchajaus indeksas krito 2,45%, o Honkonge fiksuotas 0,24% brangimas. Buvo paskelbta keletas Kinijos makroekonominių rodiklių. Šalies eksporto apimtys praėjusį mėnesį, lyginant su pačiu laikotarpiu pernai, augo 1,1%. Balandį buvo fiksuotas 2,7% kritimas, o ir ekonomistai šį kartą prognozavo net 4% mažesnes apimtis. Tad, rezultatas pakankamai neblogas. Importo apimtys krito 8,5%, nors balandį buvo fiksuotas 4% augimas. Ekonomistai taip pat prognozavo 4% mažėsiančias importo apimtis. Rezultatas daugiau nei du kartus prastesnis.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien taip pat pozityvios. Indeksai krypsta į viršų. Tiesa, Vokietijoje dėl šventės (angl. Whit Monday) biržos yra uždarytos. Nuvylė paskelbti Jungtinės Karalystės ekonominiai duomenys. Šalies bendras vidaus produktas balandžio mėn., lyginant su kovu, krito 0,4%. Ekonomistai prognozavo 0,1% sieksiantį ekonomikos augimo lėtėjimą. Gamybos sektoriaus indekso reikšmė per tą patį laikotarpį smuko net 3,9%. Tai didžiausias šio indekso pokytis nuo 2002 metų birželio. Tokiam rezultatui daugiausiai įtakos turėjo balandį itin stipriai kritusios transporto ir transporto įrangos gamybos apimtys. Jos smigo žemyn net 13,4%. Tai didžiausias pokytis nuo 1974 metų.

Rytoj Jungtinė Karalystė viešins darbo rinkos duomenis, o JAV gamintojų kainų pokyčius. Savaitės viduryje daugiausiai dėmesio sulauks svarbūs JAV infliacijos duomenys bei šalies naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį Šveicarijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Taip pat bus skelbiamos JAV bedarbių paraiškos. Savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti JAV mažmenininkų pardavimus ir preliminarų Mičigano universiteto rengiamą šalies vartotojų lūkesčių indeksą.