Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų praėjusio ketvirčio ir bendrus metinius veiklos rezultatus, orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-06-08 17:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29296


Baltijos šalių akcijų rinkoje vyrauja labiau pozityvios nuotaikos, nes šiais metais pabrango daugiau nei pusės OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių akcijos. Be to, daugelis iš jų pagerino savo veiklos rezultatus.


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta apskaičiavome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių įmonių savo ketvirčio ataskaitų nuo 2016 metų neskelbia Rokiškio Sūris.


Pažvelgus į pateiktos lentelės stulpelius, kuriuose yra praėjusio ketvirčio įmonių ir bankų veiklos rezultatų procentiniai pokyčiai, matome, kad daugiau nei dešimties bendrovių atveju fiksuotas arba didelis EBITDA pelno prieaugis, arba atvirkščiai - pastebimas kritimas. Visų pirma į akis krenta mažmenine prekyba drabužiais Baltijos šalyse užsiimančios Aprangos grupės minimo pelno šuolis, o jį lėmė mažiau nei pajamos paaugusi pardavimų savikaina bei naujo Tarptautinės finansinės atskaitomybės standarto įsigaliojimo vienkartinis itin didelės vertės teigiamas poveikis. Estijos nekilnojamo turto projektų plėtotojos Pro Kapital Grupp EBITDA pelnas pašoko net beveik keturis kartus, o pajamos ūgtelėjo virš penkiasdešimt procentų, arba pastebimai labiau nei išlaidos, tad tai ir buvo pagrindinė pelnų padidėjimo priežastis.

Mūsų šalies atstovė AUGA Group, kuri veikia žemės ūkio srityje, taip pat išsiskyrė per praėjusį ketvirtį užfiksuotu pastebimu EBITDA pelno prieaugiu, kuris pašoko daugiau nei du kartus, o pajamos ūgtelėjo apie trisdešimt procentų. Beveik padvigubėjo Latvijos vaistų gamintojos Olainfarm ir estų statybų sektoriaus atstovės Merko Ehitus pelnai, o tokių bendrovių kaip Baltika ir SAF Tehnika EBITDA tapo teigiama, kai per 2018 metų pirmą ketvirtį buvo su minuso ženklu. Tačiau kelionių organizatoriaus Novaturo bei pieno produkcijos gamintojos Vilkyškių pieninės EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį susitraukė net virš devyniasdešimt procentų, nes pardavimo savikaina ūgtelėjo sparčiau nei pajamos, o štai kitos maisto produktų gamintojos iš Estijos EBITDA per pirmą 2019 metų ketvirtį apskritai buvo su minuso ženklu.

Tuo tarpu kalbant apie bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas, akivaizdžiai matosi, kad per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padėtis pagerėjo, be to, EBITDA pelnų pokyčių procentinis medianinis rodiklis jau didesnis už atitinkamą pajamų rodiklį. Tas pats pasakytina apie pramonės ir paslaugų sritis, ypač finansų sektoriaus narių bei Latvijos įmonių veiklos rezultatų bendras pokyčių medianas, o štai maisto produktų gamintojų atveju padėtis priešinga, t.y. pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos tapo neigiamos, o tai be jokios abejonės reiškia, jog padėtis pablogėjo. Lietuvos atstovių atveju per lyginamą laikotarpį pajamų pokyčių mediana paaugo, o pelnų nors ir liko teigiama, bet susitraukė, o kalbant apie Estijos OMX Baltic Benchmark GI indekso nares - viskas buvo priešingai.

Per pirmus tris šių metų mėnesius tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą užfiksavo penkios OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovės, kai prieš metus tokių buvo devynios, tad akivaizdu, kad padėtis kalbant apie veiklos rezultatų pokyčius - pagerėjo. Tą pačią pozityvią tendenciją rodo ir bendra EBITDA maržų mediana, kuri per lyginamą laikotarpį pasistiebė nuo 8,5 iki trylikos procentų. Lygiai toks pats šio pelningumo rodiklio prieaugis fiksuotas ir kalbant apie apskaičiuotas kitas jo medianas, išskyrus maisto gamintojus, kur EBITDA marža per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2018 metų pirmu ketvirčiu, susitraukė. Tarp dvidešimt šešių analizuojamo indekso atstovių, per lyginamą laikotarpį minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo daugiau nei pusė, t.y. penkiolika. Didžiausiomis per praėjusį pasiektomis maržomis šįkart gali pasigirti Talino uosto operatorė Tallinna Sadam, vandens tiekėja Tallinna Vesi ir mūsų šalies atstovė Klaipėdos Nafta. Tuo tarpu Linas Agro Group ir PRFoods EBITDA marža buvo su minuso ženklu.



Kalbant apie apskaičiuotą turto grąžos rodiklį, tai čia padėtis jau kitokia, nes bendra ROA mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šiek tiek smuktelėjo, t.y. krito nuo 0,4 iki 0,3 procento. Maisto produktų gamintojų analogiškas rodiklis tapo dar labiau neigiamu, o Lietuvos atstovių, kurios įeina į OMX Baltic Benchmark GI indekso sudėtį, turto grąžos mediana per pirmus tris šių metų mėnesius yra su minuso ženklu, kai prieš metus dar buvo teigiama. Pramonės ir paslaugų šakų narių šis medianinis pelningumo rodiklis per lyginamą laikotarpį nepakito, o finansų sektoriuje bei tarp kitų dviejų Baltijos šalių atstovių nors ir nežymiai, tačiau pasistiebė į viršų. Kaip įprasta paprasta statistika, praėjusį ketvirtį palyginus su 2018 metų pirmu ketvirčiu, savo ROA rodiklį kilstelėjo mažiau nei pusė, t.y. tik dvylika analizuojamo indekso atstovių, vienos įmonės turto grąža nepatiko, o likusių trylikos - smuktelėjo. Šįkart net vienuolikos bendrovių ROA rodiklis buvo su minuso ženklu, kas reiškia, kad jos pirmą šių metų ketvirtį baigė patyrusios grynąjį nuostolį. Prieš metus tokiu buvo mažiau, t.y. devynios. Didžiausią neigiamą turto grąžą sugeneravo Baltika, tiesa, palyginus su 2018 metų pirmais trimis mėnesiais, šis minusinis procentinis rodiklis kiek susitraukė. Tuo tarpu stambiausiais pozityviais ROA rodikliais pasiektais per pirmą šių metų ketvirtį gali pasigirti Silvano Fashion Group, farmacijos sektoriaus atstovė Olainfarm bei Latvijos dujų tiekėja Latvijas Gaze.

Tradiciškai pateikiame naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. Pažvelgus į OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių minimus medianinius rodiklius matome, kad jie yra gana žemi, ypač lyginant su brandžių šalių akcijų rinkomis, kas dalinai susiję su mažesniu likvidumu Baltijos biržose, tačiau tuo pačiu jie gana panašūs su kaimyninės Lenkijos akcijų rinkos WIG20 indekso narių bendrais P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo medianiniais rodikliais.

Nuo šių metų pradžios tarp dvidešimt septynių analizuojamo indekso atstovių ūgtelėjo daugiau nei pusės, t.y. septyniolikos rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama, tiesa, pats procentinis rodiklis nesiekia nei dviejų procentų. Per 2018 metus buvo visiškai priešinga situacija, nes tuomet pabrango vos šešių nuosavybės vertybiniai popieriai ir be jokios abejonės bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo su minuso ženklu. Labiausiai per šiuos 2019 metus pakilo finansų sektoriaus atstovių rinkos vertė, o mažiausiai - paslaugų šakos narių. Kalbant apie tris Baltijos šalis, vienintelės Estijos nagrinėjamų įmonių ir banko bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra neigiama.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie metų pradžioje įsigijo Latvijos vaistų gamintojos Grindeks akcijų, nes jų vertė pašoko net devyniasdešimt procentų, ką, žinoma, lėmė paskelbtas pasiūlymas apie šios bendrovės akcijų supirkimą. Kitos Latvijos atstovės SAF Tehnika akcijos šiais metais jau pabrango keturiasdešimt keturiais procentais, LHV Group banko kapitalizacija padidėjo beveik dvidešimt septyniais procentais, Vilkyškių pieninės - dvidešimt dviem procentais. Priešingoje barikadų pusėje yra Estijos drabužių kūrėja, siuvėja ir pardavėja Baltika, kurios rinkos vertė per 2019 metus susitraukė net septyniasdešimt procentų, nekilnojamo turto projektų plėtotojos Pro Kapital Grupp akcijų vertė per minimą laikotarpį krito virš keturiolikos procentų, o maisto produktų gamintojos PRFoods susitraukė apie vienuolika procentų.


Grindeks akcijų kaina šturmuoja prieš tai 2007 metų pradžioje buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jos šuolis susijęs su pasiūlymu supirkti bendrovės akcijas.




SAF Tehnika pozicijoje po nuo 2017 metų lapkričio buvusio kritimo, praėjusių metų pabaigoje - šių metų pradžioje sulaukėme akcijų kainos atšokimo, kuris ir toliau vis dar tęsiasi.




LHV Group akcijų kaina šiuo metu šturmuoja prieš tai 2017 metų rugpjūtį buvusį pasiektą rekordinį lygį. Jei pavyks virš jo išlaikyti, galime sulaukti dar didesnio kainos šuolio, na o priešingu atveju jei paaiškės, kad bandymas pramušti prieš tai buvusią pasiektą viršūnę buvo nesėkmingas, tuomet tikėtina korekcija.




Vilkyškių pieninės akcijų kaina po nuo metų pradžios fiksuoto atšokimo kiek pasikoregavo ir dabar testuoja atšokimo liniją. Jei akcijų kaina ją pralauš, tai reikš naujo korekcinio etapo pradžią ir prieš tai buvusio kritimo dugno patestavimą, o priešingu atveju galime sulaukti atšokimo, po lokalios korekcijos, prasitęsimo.




Pro Kapital Grupp akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris tęsiasi nuo pat 2017 metų liepos, bei toliau ieško tvirto dugno.




PRFoods akcijų kaina po atšokimo, t.y. lokalios korekcijos, pradėjo naują nuosmukio etapą bei nukrito iki prieš atšokimą buvusio pasiekto dugno, kurį testuoja, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Silvano Fashion Group akcijų kaina šiuo metu yra korekciniame etape ir testuoja tiek nuosmukio kanalo apatinę dalį, tiek Fibo 50 procentų lygį. Jei jie atlaikys, labai tikėtina, kad sulauksime atšokimo po prieš tai buvusio kritimo.





Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)