Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-06-07 16:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29294


JAV darbo rinkos duomenys prasilenkė su lūkesčiais, visgi šalies akcijų indeksų ateities sandoriai šiandien krypsta į viršų.



JAV indeksai vakar dar kartą pratęsė kryptį aukštyn. Dow Jones prieaugis per šią savaitę iki šiandienos sudaro 3,7%, S&P 500 – 3,3%, o Nasdaq – 2,2%. Dow Jones ir S&P 500 indeksams tai kol kas geriausia savaitė prieaugių atžvilgiu nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio. Šiandienos priešprekybinėje sesijos akcijos yra linkusios toliau brangti, nepaisant paskelbtų nuvylusių šalies darbo rinkos rodiklių. Praėjusį mėnesį JAV buvo sukurta viso labo 75 tūkst. naujų darbo vietų, išsk. žemės ūkį. Analitikai prognozavo 177 tūkst. Vidutinio darbo užmokesčio augimas taip pat mažesnis nei prognozuota. Jis, lyginant su kovo mėnesiu, siekė 0,2%, nors analitikai prognozavo 0,3%. Per metus vidutinis darbo užmokestis augo 3,1%. Nedarbo lygis išliko toks pats ir siekė 3,6%. To ir buvo tikėtasi. Tarp pavienių bendrovių išsiskiria į viršų šovusios mėsos pakaitalų gamintojos Beyond Meat akcijos. Bendrovė vakar pranešė praėjusio ketvirčio rezultatus. Per pirmą ketvirtį kompanijos pajamos sudarė 40,2 mln. USD. Analitikai prognozavo 38,9 mln. USD sieksiančius pardavimus. Dirbama ir toliau nuostolingai. Nuostoliai sudarė 6,6 mln. USD, kuomet praėjusiais metais per tą patį laikotarpį jie siekė 5,7 mln. USD. Nuostolis akcijai sudarė 0,95 USD. Beyond Meat prognozuoja, kad šių metų pajamos sudarys 210 mln. USD, kuomet analitikai tikisi 205 mln. USD. Nuo gegužės 7 dienos, kuomet kompanijos akcijomis buvo pradėta prekiauti biržoje, jos iki šiandien buvo pabrangusios jau 33%. Kompanijos rinkos kapitalizacija sudaro 5,8 mlrd. USD, o tai įspūdingas dydis, net ir įvertinus lūkesčius pranokusias pajamas.

Azijos investuotojai prekybos savaitę užbaigė pakankamai pozityviomis nuotaikomis. Tiesa, Kinijoje ir Honkonge dėl švenčiamų švenčių (angl. Dragon Boat Festival) biržos jau šiandien buvo uždarytos. Pagrindinis Japonijos akcijų indeksas Nikkei 225 pakilo į viršų 0,53%. Bendras savaitės pokytis taip pat teigiamas ir siekė 1,38%. Nuvylė paskelbtas šalies namų ūkių vartojimas. Nors balandžio mėnesį jis, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išaugo 1,3%, rezultatas prasilenkė su lūkesčiais. Analitikai prognozavo 2,6% augimą. Nuvylė ir tai, jog balandį, įvertinus infliacijos įtaką, 1,1% smuko vidutinis atlyginimas. Tai neabejotinai turės įtakos ir tolimesnėms šalies vartotojų išlaidų augimo perspektyvoms. Australijoje akcijos šiandien bendrai brango 0,95%. Per savaitę šalies akcijų indekso prieaugis sudarė 0,73%.

Europos indeksai šiandien nusidažę žaliai. Akcijos stipriau brangsta Prancūzijoje. Geriausiai kol kas atrodo technologijų sektorius. Šiandien Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė T. May oficialiai paliko Konservatorių partijos pirmininko postą. Premjerės pareigas ji eis toliau, kol partija išrinks naują lyderį. Į partijos lyderio ir ministro pirmininko kandidatūras pretendentai paraiškas pateiks birželio 10 dieną, o balsavimai dėl jų šalies parlamente prasidės birželio 13-ąją. Nuvylė paskelbti Vokietijos pramoninės gamybos sektoriaus apimtys. Jos balandžio mėnesį, lyginant su kovu, smuko 1,9%. Ekonomistai tikėjosi vos 0,4% sieksiančio kritimo. Tuo tarpu to paties sektoriaus apimtys Prancūzijoje augo 0,4% ir 0,1% pranoko analitikų lūkesčius. Stipriau krenta Danijos biotechnologijų kompanijos Novozymes akcijos. Bendrovė paskelbė mažinanti finansinių rezultatų prognozes. Novozymes tikisi, kad bendras šių metų pardavimų augimas sudarys 1 – 3%, kuomet anksčiau prognozuota 3 – 5%. Nuo metų pradžios iki šiandien kompanijos akcijos buvo pabrangusios apie 12,8%. Remiantis Reuters duomenimis, Iš 18 Novozymes sekančių analitikų, 4 rekomendacija yra „pirkti“, 2 – „pralenks rinką“, 4 – „laikyti“, 4 – „nepralenks rinkos“, 4 – „parduoti“.

Ateinantį pirmadienį Jungtinė Karalystė skelbs BVP ir gamybos sektoriaus rodiklius. Vokietijoje akcijų biržos bus uždarytos dėl minimos šventės (angl. Whit Monday). Antradienį JK viešins darbo rinkos duomenis, o JAV gamintojų kainų pokyčius. Savaitės viduryje daugiausiai dėmesio sulauks svarbūs JAV infliacijos duomenys bei šalies naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį Šveicarijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Taip pat bus skelbiamos JAV bedarbių paraiškos. Savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti JAV mažmenininkų pardavimus ir preliminarų Mičigano universiteto rengiamą šalies vartotojų lūkesčių indeksą.