Verslo ir rinkų naujienos » Amerikos darbo rinkos duomenys nuvylė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-06-07 15:35.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29293


Šiandien paviešinus gegužės mėnesio Amerikos darbo rinkos duomenis paaiškėjo, jog faktiškai visi jie nuvylė, nes tiek algų prieaugis, tiek sukurtų darbo vietų skaičius buvo mažesnis nei laukta, tačiau bedarbystė nepakito, kas atitiko prognozių vidurkį.

Per praėjusį mėnesį šios šalies ne žemės ūkio sektoriuose iš viso buvo sukurta tik septyniasdešimt penki tūkstančiai naujų darbo vietų, kai prognozuota, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai 185 tūkstančius. Nei vienas iš prognozes pateikusių ekonomistų nesitikėjo, jog bus sukurta tik tiek darbo vietų, arba mažiausiai per paskutinius tris mėnesius.

Be to, neigiama linkme pakoreguotas balandžio mėnesį sukurtų darbo vietų skaičius, t.y. nuo 263 iki 224 tūkstančių, o kovo mėnesio - nuo 189 iki 153 tūkstančių.

Bedarbystė per paskutinį pavasario mėnesį Amerikoje nepakito ir siekė 3,6 procento. Tai žemiausias lygis per pastaruosius keturiasdešimt devynerius metus.

Tuo tarpu vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje gegužės mėnesį, palyginus su ankstesniu, smuktelėjo nuo 7,3 iki 7,1 procento. Tai žemiausias rodiklis nuo pat 2000 metų gruodžio mėnesio.

Gegužę palyginus su balandžiu, vidutinis valandinis atlyginimas JAV kaip ir mėnesį prieš tai pasistiebė 0,2 procento, kai ekonomistai prognozavo, jog šis rodiklis pakils vidutiniškai 0,3% procento. Metinis vidutinio valandinio atlyginimo prieaugis sumažėjo nuo 3,2 iki 3,1 procento, kai laukta, jog jis išliks toks pats.

Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis praėjusį mėnesį išliko stabilus ir siekė 62,8 procento.

Per paskutinį šių metų pavasario mėnesį Amerikos privačiame sektoriuje sukurta tik devyniasdešimt tūkstančių darbo vietų, kai prognozuota, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai 175 tūkstančius. Balandžio duomenys pakoreguoti neigiama linkme nuo 236 iki 205 tūkstančių. Tuo tarpu viešajame sektoriuje gegužę apskritai darbo vietų sumažėjo penkiolika tūkstančių, kai mėnesį prieš tai paaugo devyniolika tūkstančių, nors anksčiau skelbta, kad darbo vietų padidėjo dvidešimt septyniais tūkstančiais.

JAV gamyklose gegužę sukurta tik trys tūkstančiai naujų darbo vietų, kai ekonomistai prognozavo, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai penkis tūkstančius, t.y. tiek pat, kiek ir balandį, nors anksčiau skelbta, jog šį mėnesį šioje srityje atsirado keturi tūkstančiai darbo vietų.

Statybų srityje praėjusį mėnesį sukurta keturi tūkstančiai darbo vietų, profesionalių ir verslo paslaugų srityje - 33 tūkstančiai, viešbučiuose ir restoranuose - 26 tūkstančiai, sveikatos priežiūros sektoriuje sukurta šešiolika tūkstančių darbo vietų, tuo tarpu mažmeninėje prekyboje jų skaičius smuktelėjo ketvirtą mėnesį iš eilės, šįkart 7,6 tūkstančiais.

Per šiuos metus Amerikoje ne žemės ūkio sektoriuose kas mėnesį yra sukuriama po vidutiniškai 164 tūkstančius darbo vietų, kai praėjusių metų rodiklis siekė 223 tūkstančius.