Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Lenkijos akcijų rinkoje kur kas niūresnės nuotaikos nei kaimyninėje Vokietijoje, ar Amerikoje, nes šiais metais pabrango mažiau nei pusės WIG20 indekso atstovių akcijos.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-05-31 23:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29264


Lenkijos akcijų rinkoje kur kas niūresnės nuotaikos nei kaimyninėje Vokietijoje, ar Amerikoje, nes šiais metais pabrango mažiau nei pusės WIG20 indekso atstovių akcijos. Be to, smuktelėjo didesniosios jų dalies pelningumo rodikliai.


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) ir dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Per šią jau besibaigiančią savaitę pagaliau likusios didžiosios Lenkijos kompanijos, kurios to dar nebuvo spėjusios padaryti, ir kurios įtrauktos į WIG20 indeksą, pristatė savo pirmų šių metų trijų mėnesių veiklos finansinius rezultatus. Pažvelgę į apskaičiuotas bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas, matome, kad lyginant su 2018 metų pirmu ketvirčiu, pajamų pokyčių mediana padidėjo, tuo tarpu EBITDA pelnų ne tik kad neūgtelėjo, o netgi tapo neigiama. Tas pats pasakytina ir apie Lenkijos finansų ir prekybos sektorių atstoves. Paslaugų srityje abi veiklos rezultatų pokyčių medianos per praėjusį ketvirtį išliko teigiamos, tačiau kaip ir prieš tai minėtais atvejais pajamų procentinis rodiklis ūgtelėjo, o EBITDA pelnų - smuktelėjo, o štai pramonės atstovių EBITDA pelnų pokyčių mediana nors ir vėl buvo neigiama, tačiau neigiamas procentinis rodiklis sumažėjo, o pajamų pokyčių mediana pasistiebė į viršų.

Tarp dvidešimties analizuojamų stambiųjų Lenkijos įmonių ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamų kritimą užfiksavo tik viena bendrovė, kai prieš metus tokių buvo penkios, o per ketvirtą 2018 metų ketvirtį - irgi viena. Kalbant apie EBITDA pelną, tai per pirmą 2019 metų ketvirtį šio pelno kritimą fiksavo lygiai pusė WIG20 indekso narių, kai prieš metus tokių irgi buvo dešimt, o ketvirtį prieš tai - aštuonios minimo indekso atstovės.

Labiausiai savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį pagerino mažmeninės prekybos tinklų valdytoja Dino Polska, kurios pajamos ir EBITDA pelnas ūgtelėjo eilinį ketvirtį iš eilės, be to, pelno procentinis prieaugis vėl buvo didesnis. Taip pat šįkart pastebimiau savo veiklos rezultatus kilstelėjo Lenkijos vario ir sidabro kasėja ir išgavėja KGHM Polska Miedz, kai ketvirtį prieš tai ir prieš metus per pirmą ketvirtį ši bendrovė fiksavo tiek savo pajamų, tiek pelnų kritimą. Tuo tarpu drabužių kūrimu, siuvimu ir mažmenine prekyba užsiimančios LPP kompanijos, kuri savo prekės ženklų parduotuvių turi ir mūsų šalyje, EBITDA per pirmus tris šių metų mėnesius buvo teigiama, kai prieš metus - neigiama.

Per praėjusį ketvirtį tarp visų WIG20 indekso atstovių tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą užfiksavo vienintelė anglių kasybos bendrovė JSW, be to, pelnas susitraukė gerokai labiau nei pajamos. Tuo tarpu batais prekiaujančios CCC EBITDA pelnas per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė net beveik septyniasdešimt procentų, o mBank banko pelnas smuktelėjo trisdešimt dviem procentais.



Kaip įprasta buvo apskaičiuoti ir analizuojamų stambiųjų Lenkijos įmonių ir bankų praėjusio ketvirčio EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, jog bendra EBITDA maržų mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 26,3 procento, kai ketvirtį prieš tai ir prieš metus buvo didesnė. Praėjusį ketvirtį lyginant su 2018 metų tuo pačiu laikotarpiu, taip pat smuktelėjo ir kitos apskaičiuotos EBITDA pelningumų medianos, kas žinoma, jog yra neigiamas reiškinys. Tarp dvidešimties apžvelgiamo indekso atstovių minimą maržą per lyginamą laikotarpį kilstelėjo vos šešios, arba mažiau nei pusė. Didžiausiu sugeneruotu EBITDA pelningumu šįkart gali pasigirti stambiausias valstybinis Lenkijos bankas PKO BP, televizijos paslaugas teikianti Cyfrowy Polsat ir šios šalies kompiuterinių žaidimų kūrėja CD Projekt. Per praėjusį ketvirtį neigiamų maržų nebuvo, o mažmenine prekyba avalyne užsiimančios CCC EBITDA marža siekė vos 1,8 procento.

Kalbant apie ROA rodiklį arba turto grąžą, tai jo bendra mediana per pirmus tris šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė nuo 1,2 iki 0,8 procento. Ta pati neigiama tendencija fiksuota ir Lenkijos pramonės šakoje, bei tarp finansų sektoriaus atstovų, o štai paslaugų srityje veikiančių subjektų minimas medianinis rodiklis išliko stabilus, o prekybos sektoriuje nors ir vėl buvo neigiamas, tačiau kuklesnis nei prieš metus. Tarp WIG20 indekso narių per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo vos penkių ROA, dviem atvejais šis pelningumo rodiklis nepakito, o likusių trylikos - susitraukė. Šįkart trijų Lenkijos bendrovių turto grąža buvo neigiama, t.y. CCC, LPP ir Orange Polska, kas reiškia, kad jos patyrė grynąjį nuostolį. Prieš metus metus irgi trijų įmonių ROA buvo su minuso ženklu. Lenkijos anglių kasymo bendrovės JSW turto grąža šį kartą tarp visų analizuojamų įmonių ir bankų buvo pati didžiausia ir siekė 2,9 procento, be to, didesniais ROA rodikliais išsiskyrė telekomunikacijų srityje veikianti Play ir dujas tiekianti PGNiG.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius (P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo), matome, kad jų bendros medianos yra gana žemos, t.y. kuklesnės nei lyginant su DAX atstovių atitinkamų rodiklių medianomis ir pastebimai mažesnės nei Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso narių. Lenkijos pramonės atstovių dabartiniai medianiniai rinkos vertės rodikliai yra patys kukliausi, o prekybos įmonių iš esmės didžiausi, išskyrus dividendinio pajamingumo rodiklį, kuris kukliausias.

Nuo šių metų pradžios pabrango vos septynių iš dvidešimties analizuojamų stambiųjų Lenkijos bendrovių ir bankų akcijos, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Per praėjusius metus smuktelėjo net keturiolikos WIG20 indekso narių rinkos vertės, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana irgi buvo neigiama, tačiau procentinis rodiklis buvo pastebimai didesnis nei yra 2019 metais. Šiais metais labiausiai atpigo Lenkijos prekybos ir pramonės atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai.

Investuotojams didžiausią grąžą per 2019 metus atnešė Lenkijos kompiuterinių žaidimų kūrėjos CD Projekt akcijos, kurių vertė pašoko 43,4 procento. Kiek daugiau nei trečdaliu ūgtelėjo Play rinkos vertė, beveik trisdešimt procentų pabrango prekybos sektoriaus atstovės Dino Polska nuosavybės vertybiniai popieriai. Autsaiderių gretose lyderiauja energetikos milžinė Tauron PE, kurios kapitalizacija nuo metų pradžios krito net 27,5 procento, kiek daugiau nei ketvirtadaliu atpigo JSW akcijos, be to, pastebimiau krito PGNiG ir CCC rinkos vertė.


WIG20 indeksas praėjusių metų pabaigoje - šių metų pradžioje ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį. Sulaukėme atšokimo, po kurio toliau kelis mėnesius tęsėsi konsolidacija, na o dabar sulaukėme judesio žemyn. Jei paaiškės, kad ištrūkimo iš konsolidacijos pro apatinę dalį yra tvarus reiškinys, mūsų laukia nauja korekcijos banga, t.y. indekso vertės kritimas.




CD Projekt akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jei nepavyks virš jo tvariai pakilti, tuomet galime sulaukti taip vadinamos dvigubos viršūnės, po ko sektų didesnė korekcija.




Play akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų lapkričio viduryje. Ji dabar priartėjo prie ankstesnio horizontalaus kanalo apatinės dalies, kurią testuoja. Jei nepavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti korekcijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Dino Polska akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų lapkritį. Ji po testavimo atšoko nuo kanalo apatinės dalies ir tuo pačiu nuo ankstesnės viršūnės.




Tauron PE akcijų kaina nusmuko žemiau ankstesnio suformuoto dugno, kas yra neigiamas signalas. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, tuomet prasidėjo naujo dugno paieška.




JSW akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris tęsiasi nuo pat praėjusių metų pradžios. Šiuo metu ji sustojo ties Fibo 61,8 procento lygiu ir konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




PGNiG akcijų kaina gegužę ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo apatinę dalį. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. Jei tai nebuvo klaidinantis judesys, tuomet galime sulaukti dar didesnės šios kompanijos akcijų kainos korekcijos.




CCC akcijų kainai po atšokimo nepavyko sugrįžti atgal į ilgalaikį augimo kanalą, tad po to sulaukėme korekcijos, kurios metu akcijų kaina nusmuko žemiau prieš atšokimą pasiekto dugno ir panašu į tai, jog prasidėjo naujas nuosmukio etapas bei naujo dugno paieška.




LPP akcijų kaina testuoja horizontalaus konsolidacinio kanalo apatinę dalį. Jei ji neatlaikys, laukia nauja korekcijos banga, o priešingu atveju gali toliau tęstis konsolidacinis periodas.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)