Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-05-25 19:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29228


Šiais metais pabrango daugumos stambiųjų Amerikos bendrovių ir bankų akcijos, tačiau padaugėjo tų, kurių veiklos rezultatai pablogėjo ir smuktelėjo pelningumo rodikliai. Be to, ūgtelėjo tikimybė, jog nuo metų pradžios fiksuotas Dow Jones Industrial Average indekso augimas - tai tik atšokimas po prieš tai buvusios korekcijos, tad jeigu nepavyks tvariai įveikti prieš tai užfiksuotų rekordinių lygių, tuomet gali susiformuoti dviguba viršūnė ir laukti nauja korekcijos banga.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, jog aptariamame indekse vietoj DowDuPont kompanijos, po jos padalinimo į trys dalis, liko Dow bendrovė.

Pažvelgus į lentelę su veiklos rezultatai, matome, kad stulpeliuose su pirmojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatų pokyčiais yra daugiau raudonos spalvos nei buvo 2018 metų pirmą ketvirtį. Ir nors bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos išliko teigiamos bei EBITDA pelnų pokyčių mediana yra didesnė nei pajamų, tačiau patys procentiniai rodikliai yra kelis kartus mažesni nei buvo prieš metus. Tas pats fiksuota ir kalbant apie apskaičiuotas pramonės ir paslaugų šakų, informacinių technologijų sektoriaus atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianas. Finansų srityje minimi rodikliai irgi krito ir EBITDA pelnų pokyčių mediana jau tapo kuklesnė už pajamų rodiklį, o štai prekybos srityje pajamų pokyčių mediana kiek paaugo, o pelnų netgi tapo neigiama.

Per pirmą 2019 metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą fiksavo septynios, kai prieš metus tik vienintelė visiems puikiai žinoma Coca-Cola bendrovė, o per paskutinį ketvirtį tokių įmonių buvo keturios. Tad akivaizdu, jog padėtis pablogėjo. Per pirmus tris šių metų mėnesius smuktelėjo inovatyvių informacinių technologijų produktų gamintojos Apple (antrą ketvirtį iš eilės), pasaulinio lėktuvų kūrėjo ir gamintojo Boeing, investicinio banko Goldman Sachs, greito maisto restoranų tinklo valdytojos McDonald's (ketvirtą ketvirtį iš eilės), chemijos sektoriaus atstovės Dow bei dviejų naftos sektoriaus narių ExxonMobil ir Chevron finansiniai veiklos rezultatai. Atkreiptinas dėmesys, kad faktiškai visų jų pelnai susitraukė labiau nei krito pajamos. Be to, pastebimiau taip pat smuktelėjo ir vartotojams skirtų produktų gamintojos Johnson & Johnson bei farmacijos produktais prekiaujančios Walgreens Boots EBITDA pelnai.

Tuo tarpu kalbant apie labiausiai savo veiklos rezultatus pagerinusias kompanijas, tai per praėjusį ketvirtį tarp analizuojamų didžiųjų Amerikos bendrovių ir bankų daugiausiai tiek pajamas, o ypač pelnus kilstelėjo vaistų gamintoja Merck, nes sumažėjo išlaidos tyrimams ir plėtrai, laisvalaikio srities atstovė Walt Disney, kas susiję su turimos investicijos pervertinimu, nealkoholinių gaiviųjų gėrimų gamintoja Coca-Cola, informacinių technologijų sektoriaus atstovė Microsoft, pramonės srityje veikianti United Technologies, draudimo milžinė Travelers, sveikatos priežiūros srities narė UnitedHealth Group, be to, net 46,5 procento ūgtelėjo IBM pelnas, kas susiję su sumažintomis išlaidomis.



Kalbant apie apskaičiuotą EBITDA maržų bendrą medianą, tai ji per praėjusį ketvirtį sudarė 23,5 procento, kai prieš metus buvo aukštesnė ir siekė 24,4 procento, o ketvirtį prieš tai buvo dar didesnė ir sudarė 25,4 procento. Be to, lygiai taip pat EBITDA pelningumų medianos krito ir pramonės bei paslaugų šakose, finansų sektoriuje bei tarp prekybos įmonių, tačiau kiek ūgtelėjo tarp informacinių technologijų bendrovių. Per pirmus tris šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, penkiolikos analizuojamo indekso atstovių EBITDA maržos paaugo, vienos įmonės minimas pelningumo rodiklis nepakito, na o likusių keturiolikos - smuktelėjo. Didžiausią pelningumo rodiklį šįkart sugeneravo visiems puikiai žinoma Visa (69,2 procento), laisvalaikio ir pramogų srityje veikiantis Walt Disney (55 procentai) ir greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's (50,2 procento). Tuo tarpu mažiausias maržas per praėjusį ketvirtį kaip įprasta sugeneravo dvi prekybos sektoriaus atstovės, t.y. Walmart ir Walgreens Boots.

O štai turto grąžos arba ROA rodiklio atveju, jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2018 metų pirmu ketvirčiu, paaugo nuo 1,9 iki 2,3 procento ir buvo didesnė nei ketvirtį prieš tai. Pramonės ir informacinių technologijų srityse taip pat fiksuotas prieaugis, o štai paslaugų atstovių ir prekybos įmonių ROA medianos lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, smuktelėjo, o finansų sektoriuje šis rodiklis nepakito. Per lyginamą laikotarpį savo turto grąžas tarp trisdešimties įmonių ir bankų kilstelėjo dvylika, trimis atvejais šis rodiklis nepakito, o likusių penkiolikos - susitraukė. Tarp analizuojamų Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių, kaip įprasta dviejų bankų ROA rodikliai buvo kukliausi, o didžiausiais išsiskyrė Home Depot, Nike ir Visa.

Pateikiame lentelėje ir pačius naujausius rinkos vertės rodiklius. Bendri medianiniai bent šiuo metu nėra nei itin žemi, nei itin aukšti, bet jie didesni nei pavyzdžiui Vokietijos DAX indekso atstovių. Iš esmės kukliausiais pateiktais rinkos vertės rodikliais bent šiuo metu pasižymi analizuojamos Amerikos finansų sektoriaus narės.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių šiais metais atpigo tik septynių nuosavybės vertybiniai popieriai, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir be to dviženklė. Per 2018 metus krito daugiau nei pusės, t.y. šešiolikos rinkos vertė, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo neigiama, tiesa, vienženklė. Šiais metais labiausiai pabrango finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o mažiausiai - pramonės srityje veikiančių kompanijų. Didžiausią grąža per šiuos 2019 metus sugeneravo Cisco Systems, American Express ir Microsoft akcijos, o labiausiai smuko Walgreens Boots (23,1 procento), chemijos srityje veikiančio Dow bei 3M kapitalizacija.


Dow Jones Industrial Average indeksas po praėjusių metų pabaigoje fiksuotos korekcijos nuo šių metų pradžios atšoko ir pakilo iki prieš korekciją buvusių pasiektų rekordinių lygių. Jei nepavyks jų tvariai įveikti, tuomet gali susidaryti taip vadinama dviguba viršūnė ir galime sulaukti naujos korekcijos bangos.




Cisco Systems akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2016 metų vasarį. Šiuo metu akcijų kaina yra pakilusi beveik iki prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio ir testuojama šio kanalo viršutinė riba, po ko galime sulaukti korekcijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




American Express akcijų kaina šturmuoja naujus rekordinius lygius ir bando sugrįžti atgal į augimo kanalą. Jei šis bandymas bus nesėkmingas, kas yra tikėtina, tuomet sulauksime korekcijos.




Microsoft akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2015 metų rudenį bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius, tačiau po tokio pastebimo prieaugio anksčiau ar vėliau sulauksime didesnės korekcijos.




Walgreens Boots akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje, be to, ji nukrito žemiau prieš tai buvusio dugno, tad atsivėrė kelias link naujo dugno, kurio paieška šiuo metu kaip tik ir vyksta.




Po konsolidacinio periodo 3M akcijų kaina ištrūko iš horizontalaus kanalo pro jo apatinę dalį, tad panašu į tai, kad prasidėjo naujas korekcijos etapas.




Intel akcijų kainos bandymas pakilti virš prieš tai pasiekto viršūnės buvo nesėkmingas, tad panašu į tai, kad turime taip vadinamą dvigubą viršūnę ir sulauksime didesnės korekcijos.




United Technologies akcijų kaina po korekcijos atšoko ir pabandė pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio. Kol kas šis bandymas buvo nesėkmingas. Jeigu vis dėl nepavyks tvariai pakilti virš prieš tai pasiektos viršūnės, laukia nauja korekcijos banga, kas yra labai tikėtina.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)