Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-05-23 10:40 Komentarai: (0)
Europos bei JAV rinkose vakar vyko rami prekyba, nepaisant to, kad naujienų srautas abiejuose regionuose buvo nekuklus. Britams skaičiuojant paskutines šalies premjerės T. May darbo dienas, bei šiam faktui iš paskos sekantį svaro silpnėjimą, FTSE 100 indeksas užfiksavo nuosaikų +0,07 proc. augimą.

Vokietijos DAX tuo tarpu vakar augo +0,21 proc., o nežymių kritimų kitose didesnėse Europos rinkose vedinas Stoxx Europe 600 sesiją baigė traukdamasis -0,08 proc. Amerijoje, D. Trumpui ruošiantis pildyti apribojimų spaudžiamų Kinijos technologijų kompanijų sąrašą naujais vardais, Dow Jones, S&P 500 bei Nasdaq Composite indeksai užfiksavo atitinkamai -0,39, -0,28 bei -0,45 proc. kritimus.

Brent rūšies naftos kaina vakar užfiksavo -1,65 proc. kritimą, o šiandien ryte 08:33 val. traukėsi dar -0,76 proc. iki 70,45 JAV dolerių už barelį lygio, po to kai vakar pranešta, kad JAV žaliavinės naftos atsargos antrą savaitę iš eilės netikėtai augo iki 476,78 mln. barelių lygio (+1 proc.). Didžiausias vienos savaitės augimas nuo šių metų pradžios užfiksuotas ir benzino atsargose, kurios stiebėsi +1,65 proc. iki 228,7 mln. barelių lygio. JAV naftos gavybos apimtys tuo pat metu nedemonstravo ženklių pokyčių, pernelyg nenutolo nuo rekordinių aukštumų ir buvo lygios 12,2 mln. barelių per dieną. Stiprūs JAV naftos rinkos duomenys padidino ir rinkų pesimizmą dėl lėtėjančios pasaulio ekonomikos bei būsimos šio reiškinio įtakos naftos suvartojimui: jau tampa tendencija, kad JAV žaliavų atsargos augimu pranoksta analitikų lūkesčius, nepaisant OPEC+ vykdomo naftos gavybos apimčių mažinimo, bei į maksimalius pajėgumus įsirėžusios JAV naftos gavybos, todėl analitikai tai vertina kaip galimą cikliškai vėstančios JAV ekonomikos ženklą.

JAV vakar paskelbė, papildanti Kinijos kompanijų, su kuriomis yra ribojama veikla juodąjį sąrašą penkiais naujais, daugiausiai video įrangą gaminančiais vardai. Spaudimas padidintas jas kaltinant šnipinėjimui skirtos įrangos gamyba ir taikymu Kinijoje, kadangi šios kompanijos plėtoja video technologijas, turinčias veidų atpažinimo funkciją. Tebeaugantis spaudimas Kinijos kompanijoms šiandien ryte skatina išpardavimus Azijos rinkose: 08:30 val. Kinijos CSI 300 fiksavo -1,42 proc. kritimą, Japonijos NIKKEI 225 traukėsi -0,78 proc., o Pietų Korėjos KOSPI -0,12 proc.

Valiutų rinkos

Silpnėjančią T. May šalininkų stovyklą vakar pasiekė naujos blogos žinios, po to kai paskelbta, kad nesitikėdama, jog vyriausybei pavyks įgyvendinti tautos 2016 m. išreikštą valią dėl išstojimo iš ES, iš Britanijos Atstovų Rūmų lyderės pareigų traukiasi konservatorė A. Leadsom. Ministrų kabinetui, bei Torių partijos Brexit šalininkams šiuo metu koordinuojant veiksmus dėl T. May nuvertimo, šalies premjerės atstovai teigia, kad šiuo metu T. May dar vis nėra pasirengusi pasitraukti, kadangi ji dirba ties bandymu įgyvendinti naują Brexit siūlymą. Akivaizdų protestą vykdo ir šalies Atstovų Rūmai, kurių nariai vakar demonstratyviai nekreipė dėmesio į T. May vykdomą naujojo Brexit plano pristatymą. Liekant vis mažiau abejonių, kad artimiausiu metu T. May bus nuversta, rinkose nerimaujama dėl ryškėjančio „kietojo“ Brexit scenarijaus: realiausių kandidatų sąrašas, galinčių pakeisti T. May pasisako už išstojimo iš ES be jokio susitarimo įgyvendinimą, o rinkoje vis mažiau abejojama, kad visas šias nuomones apvienys buvęs šalies užsienio reikalų sekretorius B. Johnsonas. EUR/GBP kursas rekordinę, trečią savaitę iš eilės fiksuoja nenutrūkstamą stiprėjimo tendenciją, ir šiandien ryte laikosi ties 0,88211 riba.

Vakar vakare pasirodęs gegužės pradžioje vykusio FED FOMC susitikimo protokolas rinkai nepateikė jokių labiau apčiuopiamų užuominų apie būsimus FED veiksmus, tačiau labiau pabrėžė FED poziciją „kantriai laukti“ prieš imantis monetarinės politikos pokyčių: kaip ir spaudos konferencijos metu atkartota, kad dabartinis infliacijos kritimas yra laikinas reiškinys, o tai pagrindžia faktą, kad Federalinis rezervas neskuba svarstyti palūkanų normos mažinimo. Vis dėl to, FED atstovai dvejoja, ar artimiausiu metu šalies kainų augimui pavyks perkopti 2 proc. ribą. Apie palūkanų normos didinimą taip pat nėra svarstoma, kadangi nerimaujama dėl pernelyg mažo darbo rinkos spaudimo kainoms, tačiau kaip teigiamą dedamąją svarstant apie palūkanų normų didinimą FED stebi pastarąjį atšokimą finansų rinkose, po gruodį įvykusio kritimo. Naujienos nepadarė apčiuopiamos įtakos rinkos vertinimui dėl galimo palūkanų normos mažinimo iki šių metų pabaigos, o ši tikimybė pastarąją savaitę pernelyg nenutolsta nuo 70 proc. ribos. EUR/USD kursas naujienas susijusias su FED protokolu bei įvykius Britanijoje seka fiksuodamas nuosaikų silpnėjimą ir ketvirtadienio rytą 08:32 val. laikosi ties 1,1148 lygiu (-0,02 proc.).

USD/CNY kursas, naujas JAV spaudimo priemones pasitinka laikydamasis ties 6,9144 riba (+0,12 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 2,575 mln. Eur apyvarta. 2 mln. iš šios su tiesioginio sandorio pagalba sugeneruota „Novaturo“ pozicijoje, o akcijos rinkos kaina sesijos metu krito -0,62 proc. iki 8,05 Eur lygio. Regiono indeksai sesijos metu nerado vieningos krypties: Vilniaus traukėsi -0,21 proc., Rygos -0,29 proc., o Talino augo +0,08 proc.

Po trumpos pertraukos pardavėjų spaudimas grįžo į „Olainfarm“ poziciją, kur vakar akcijos kaina krito -1,02 proc. iki 5,8 Eur lygio, bendrai pozicijos apyvartai perkopiant 82 tūkst. Eur lygį.
 
Dar nėra komentarų