Verslo ir rinkų naujienos » Prekybiniame konflikte – trumpas atokvėpis


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-05-22 10:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29208


Rinka toliau atidžiai stebi prekybinio konflikto tarp JAV ir Kinijos eigą. Akcijų indeksai vakar šiek tiek atšoko po investuotojus nudžiuginusio JAV sprendimo suteikti 90 dienų pereinamąjį periodą ryšio tiekėjams ir vartotojams prieš pilnai taikant apribojimus „Huawei“ įrangai.

JAV „S&P 500“ pakilo 0,85 proc., „Dow Jones“ 0,77 proc., Europoje irgi viršų paėmė pirkėjai („Stoxx Europe 600“ +0,54 procento). Labiausiai brango technologijų sektoriaus bendrovių akcijos. Sportinės avalynės gamintojai „Nike“ ir „Adidas“ prisijungė prie daugiau nei 170 kompanijų, raginančių D. Trumpą užbaigti prekybinį konfliktą su Kinija. Pasak bendrovių atstovų, padidinti tarifai Kinijai neigiamai atsilieps ir JAV vartotojams, ir verslui.

Didžiosios Britanijos svaro sterlingų kursas trumpam šoktelėjo premjerei Th. May prabilus apie galimybę parlamentui balsuoti dėl antro referendumo, bet vėliau nukrito, kai keletas įtakingų įstatymų leidėjų skeptiškai įvertino šią idėją. Nors dienos pabaigoje svaro kursas buvo pakilęs visai nedaug (0,12 proc. – iki 0,877 svaro už eurą), šis teigiamas pokytis yra pirmasis po dvylika prekybos sesijų iš eilės trukusio nuosmukio. Šiandien bus paviešintas gegužės 1 d. FED susitikimo protokolas.

Baltijos šalių biržose – naujienų badas ir pasyvi prekybos sesija. 100 tūkst. eurų apyvartą vakar viršijo tik „Tallink Grupp“ (akcijų kaina nepakito) ir „Grindeks“ (+0,88 proc., iki 11,50 euro už akciją). OXMB indekso vertė beveik nepakito, bendra trijų biržų apyvarta siekė 607,3 tūkst. eurų.