Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-05-21 10:36 Komentarai: (0)
Prekybos savaitės pradžia nepasižymėjo naujienų gausa, todėl pirmadienį rinkos sekė pranešimus apie tebegilėjantį prekybos konfliktą tarp JAV bei Kinijos. Europoje, Vokietijos DAX vakar traukėsi -1,61 proc., Britanijos FTSE 100 -0,51 proc., Stoxx Europe 600 -1,06 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai traukėsi -0,33 bei 0,67 proc.

JAV nekasdieninio vartojimo prekių gamintojai vakar krito -0,69 proc., o analogai Europoje -2,17 proc., po to kai didieji sportinės avalynės gamintojai „Nike Inc“ (-2,03 proc.), „Under Armour Inc“ (+0,77 proc.) ir kitos 172 avalynės gamintojų kompanijos iš viso pasaulio atvirame laiške, skirtame D. Trumpui išreiškė nerimą, kad būsimas 300 mlrd. JAV dolerių vertės tarifų įvedimas Kinijoje pagamintai avalynei bus „katastrofiškas vartotojams, kompanijoms, bei Amerikos ekonomikai“. Asociacijos laiške pabrėžta, kad didžiausią kainą už tarifus turės sumokėti produkcijos vartotojai, tačiau prieš tai tarifai neigiamai turės paveikti kompanijų darbuotojų sąlygas, bei reaguodami į tai paragino kuo skubiau baigti prekybinius nesutarimus. Laiške teigiama, kad industrijai, kuri kasmet sumoka 3 mlrd. JAV dolerių mokesčių, būsimieji tarifai kainuotų dar 7 mlrd. JAV dolerių mokestinių prievolių ir tuo pat metu neproporcingai paveiktų darbininkų klasę. „Nike“ praneša, kad šiuo metu Kinijoje pagaminama apie 26 proc. visos kompanijos produkcijos, o tuo tarpu „Under Armour“ Kinijoje pagaminamos avalynės dalis sudaro apie 18 proc. visos produkcijos – tai yra ženkliai mažiau, lyginant su penkeriais metais prieš tai, kaip beveik pusė visos kompanijos avalynės buvo pagaminta Kinijoje. Kompanija tikisi, kad iki 2023 m. šioje šalyje pagamintos produkcijos apimtis pavyks sumažinti iki 7 proc.

„Alphabet Inc“ vakar krito -2,06 proc., JAV IT sektorius -1,75 proc., o analogiškos kompanijos Europoje -2,64 proc., po to kai vakar pasirodė pranešimai, kad kompanija „Google“ turės nutraukti programinės įrangos palaikymą naujiems „Huawei“ išmaniesiems įrenginiams, praėjusios savaitės pabaigoje įsigaliojus Baltųjų Rūmų sankcijoms kompanijos produkcijai. Naujienos neigiamai paveikė ne tik patį išmaniųjų technologijų gamintoją, tačiau ir puslaidininkių gamintojus, teikusius tiek technologijų surinkime naudotus komponentus tiek atsargines dalis. Vakar JAV prekybos departamentas paskelbė, taikantis pereinamąjį laikotarpį atsisakyti naujų „Huawei“ įrenginių diegimo bei platinimo grandinių, įskaitant išmaniuosius įrenginius bei ryšių perdavime naudojamas technologijas, išimtis taikant jau naudojamai įrangai. Kinijos ambasadorius ES vakar pareiškė, kad jo šalis yra pasiruošusi taikyti atsakomąsias priemones, reaguodama į JAV sankcijas. Pagrindinio konkurento ribojimas antrą prekybos sesiją iš eilės teigiamai veikia didžiausią Pietų Korėjos elektronikos gamintoją „Samsung Electronics“ kuris šiandien ryte fiksavo +3,81 proc. augimą bei ženkliai prisidėjo prie viso šalies KOSPI indekso augimo +0,52 proc. Kinijos CSI 300 šiandien ryte 08:18 val. taip pat buvo užfiksavęs teigiamą, +1,36 proc. pokytį, apžvalgininkams teigiant, kad pats blogiausias prekybos derybų scenarijus į rinkų indeksus jau gali būti įskaičiuotas ir neprognozuojant naujų netikėtų prekybos konflikto eskalavimo atvejų. Japonijos NIKKEI 225 tuo pat metu ženklių pokyčių nefiksavo ir traukėsi -0,29 proc.

Valiutų rinkos

USD/CNY kursas naują prekybos savaitę pradėjo nefiksuodamas ženklių pokyčių ir šiandien ryte nenutolo nuo šių metų aukštumų ties 6,904 lygiu.

AUD/USD kursas antradienio rytą laikosi ties vienu žemiausių lygių per pastaruosius trejus metus ir 08:39 val. buvo lygus 0,6875 pasirodžius informacijai, kad šalies Australijos Centrinis Bankas (RBA) yra pasiruošęs vykdyti bazinės palūkanų normos, kuri šiuo metu yra lygi 1,5 proc. mažinimą, tuo atveju, jeigu stebės augantį spaudimą šalies darbo rinkai bei pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo įtaką šalies ekonomikos augimui. Vasarį šalies nedarbo lygis buvo pasiekęs aštuonių metų žemumas žemiau 5 proc. ribos tačiau nuo to laiko sparčiau už lūkesčius juda aukštyn ir šiuo metu sudaro 5,2 proc. Pranešimas iki 85 proc. padidino tikimybę, kad RBA dar šią vasarą įvykdys palūkanų normos mažinimą ketvirčiu procento.

EUR/USD kursas antradienio rytą nežymiai silpsta ir 09:02 val. laikėsi ties 1,1153 kaina (-0,12 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota daugiau nei 2,254 mln. Eur apyvarta, sesijos metu Vilniaus indeksui traukiantis -0,11 proc., Talino -0,49 proc., o Rygos stiebiantis +0,22 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „AUGA group“ pozicijoje, kur sesijos metu akcijos kaina augo +1,31 proc. iki 0,387 Eur lygio, o su tiesioginio sandorio pagalba sugeneruota apyvarta perkopė 1,6 mln. Eur ribą.

Aktyvumą rinkose vakar taip pat palaikė Estijos bendrovės: „Tallinna Sadam“ sesijos metu pokyčio neužfiksavo ir išsilaikė ties 2,16 Eur riba, pozicijoje investuotojams sugeneruojant beveik 188 tūkst. Eur apyvartą, o „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijos stiebėsi +0,48 proc. iki 8,38 Eur lygio, pozicijos apyvartai pasiekiant 109 tūkst. Eur ribą.
 
Dar nėra komentarų