Akcijų biržose nuvilnijo JAV sprendimo dėl „Huawei“ padariniai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2019-05-21 10:30 Komentarai: (0)
Visuotinis akcijų išpardavimas labiausiai jautėsi technologijų sektoriuje. JAV įvedus apribojimus Kinijos telekomunikacijų gigantui „Huawei“, NASDAQ indekso vertė nukrito 1,46 procento. Kiti indeksai smuktelėjo gerokai mažiau („S&P 500“ -0,67 proc., „Dow Jones“ -0,33 procento).

JAV prezidentas interviu „Fox News“ pareiškė, kad yra labai patenkintas tuo, kaip vystosi prekybinis karas su Kinija, ir kad jam einant pareigas, pastaroji netaps pasauline galiūne. Tokie pareiškimai greičiausiai reiškia, kad Baltieji rūmai ruošiasi ilgesniam nei planuota prekybiniam konfliktui. Pranešama, kad visa eilė mikroschemų gamintojų („Intel“ -2,96 proc., „Qualcomm“ -5,99 proc., „Xilinx“ -3,56 proc., „Broadcom“ – 5,97 proc.) informavo savo darbuotojus, kad nebetieks elementų „Huawei“.

Ne ką geresnės investuotojų nuotaikos buvo ir Europoje (Vokietijos DAX -1,61 proc., Prancūzijos „CAC 40“ -1,46 proc., Italijos „FTSE MIB“ -2,68 procento). Didžiausia kontinente pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ (-4,63 proc.) paskelbė, kad dėl augančios konkurencijos artimiausioje ateityje reikėtų tikėtis pelno smukimo.

Saudo Arabija ir keletas kitų OPEC narių pareiškė, kad naftos gavyba bus ribojama visus likusius 2019-uosius, bet nebus leidžiama susiformuoti žaliavos trūkumui. „Brent“ tipo nafta vakar šiek tiek atpigo (-0,33 proc., iki 71,97 JAV dolerio už barelį).

Tiesioginis sandoris „AUGA Group“ akcijomis išpūtė Baltijos šalių biržų apyvartą. Vakar stambiu sandoriu bendrovės akcijų perleista už 1,6 mln. eurų, mokant po 0,32 euro už akciją (dienos uždarymo kaina – 0,387 euro už akciją). Daugiausia sandorių (54) sudaryta penktadienį ketvirčio rezultatus paskelbusios „Tallinna Sadam“ bendrovės akcijomis, jų kaina nepakito. 100 tūkst. eurų apyvartą dar viršijo „Tallinna Kaubamaja Grupp“ (+0,48 procento).

„Merko Ehitus“ (+0,49 proc.) paskelbė apie pasirašytą sutartį dėl mokyklos pastatų statybos Estijoje, Turi savivaldybėje. Kontrakto vertė – 11,4 mln. eurų, neskaičiuojant PVM.
 
Dar nėra komentarų