Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

Šiais metais tęsiasi augimas ir Vokietijos akcijų rinkoje, nes pabrango absoliučios daugumos DAX indeksą sudarančių bendrovių vertybiniai popieriai.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-05-19 00:56.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29194


Šiais metais tęsiasi augimas ir Vokietijos akcijų rinkoje, nes pabrango absoliučios daugumos DAX indeksą sudarančių bendrovių vertybiniai popieriai, tačiau kitą vertus pažvelgus į praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus matome, kad didesniosios dalies pelningumo rodikliai pasuko mažėjimo linkme. Tad kaip ir įprasta pristatome naujausią šios šalies akcijų rinkos apžvalgą.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir banko pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Visos DAX indekso atstovės pristatė savo pirmų trijų šių metų mėnesių finansinius veiklos rezultatus. Kaip matome lentelėje, bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos yra teigiamos, kai tuo tarpu prieš metus, nors ir nežymiai, tačiau buvo neigiamos, bet vis dėl to pajamų minimas procentinis rodiklis yra kiek didesnis už EBITDA pelnų. Lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, padėtis taip pat pagerėjo ir paslaugų srityje, tarp finansų sektoriaus atstovių, tiesa, pastarųjų EBITDA pelnų pokyčių mediana nors ir tapo teigiama, tačiau yra mažesnė už atitinkamą pajamų rodiklį. Tuo tarpu pramonės atstovių ir chemijos sektoriaus narių EBITDA pelnų pokyčių medianos per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išliko neigiamos ir pats minusinis procentinis rodiklis dar labiau padidėjo, o štai tarp Vokietijos automobilių gamintojų padėtis irgi pablogėjo, nes abi veiklos rezultatų pokyčių medianos jau yra su minuso ženklu.

Tarp trisdešimties didžiųjų Vokietijos įmonių ir banko per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamų kritimą užfiksavo tik vos trys bendrovės, kai ketvirtį prieš tai jų buvo septynios, o 2018 metų pirmą ketvirtį - net septyniolika, tad akivaizdu, jog padėtis šiuo atžvilgiu pastebimai pagerėjo. Kalbant apie EBITDA pelną, tai per pirmus tris šių metų mėnesius keturiolikos DAX atstovių minimas rodiklis smuktelėjo, kai prieš metus tokių buvo kiek daugiau, t.y. šešiolika, o per ankstesnį ketvirtį - dvylika.

Šįkart labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Linde, t.y. pajamos pašoko daugiau nei dvigubai, o EBITDA pelnas beveik dvigubai, kas iš esmės susiję su dviejų įmonių susijungimu, chemijos sektoriaus gigantė Bayer, kas taip pat susiję su kitos įmonės įsigijimu ir bendrų veiklos rezultatų konsolidavimu. Vokietijos cemento ir kitų statybinių medžiagų gamintojos Heidelbergcement pelnas ūgtelėjo beveik šešiasdešimt procentų, tradiciškai savo veiklos rezultatus eilinį ketvirtį iš eilės pastebimiau kilstelėjo finansų sektoriaus atstovė Wirecard, be to, didesniu pajamų ir EBITDA pelno prieaugiu per pirmą šių metų ketvirtį pasižymėjo nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, sporto ir laisvalaikio drabužių ir avalynės bei aksesuarų kūrėja ir gamintoja Adidas.

Vokietijos chemijos srityje veikiančios Covestro įmonės tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas tarp visų DAX indekso atstovių per pirmus tris šių metų mėnesius susitraukė daugiausiai, be to, tiek pajamų, tiek pelnų kritimą fiksavo ir prabangių automobilių gamintoja BMW bei automobilių ir kitų transporto priemonių gamintoja Daimler. Oro linijų bendrovės Lufthansa EBITDA pelnas susitraukė ketvirtą ketvirtį iš eilės, šįkart net 46,3 procento, energetikos sektoriaus atstovės E. ON minimas pelnas krito kiek daugiau nei trečdaliu, draudimo milžinės Munich Re - 31,8 procento, o informacinių technologijų sektoriaus narės Infineon Technologies EBITDA smuko beveik dvidešimt aštuoniais procentais.



Nagrinėjamo indekso atstovių bendra EBITDA maržų mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 17,2 procento, kai prieš metus buvo kiek aukštesnė ir siekė 17,4 procento. Ta pati kritimo tendencija fiksuota ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio rodiklio medianas išskyrus pramonės šaką, kur minimas rodiklis nepakito ir sutapo su bendra EBITDA pelningumų marža. Kaip įprasta paprasta statistika. Per 2019 metų pirmus tris mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo minimą maržą tarp dvidešimt devynių DAX atstovių, kurių duomenys žinomi, kilstelėjo mažiau nei pusė, t.y. keturiolika. Didžiausią EBITDA pelningumą šįkart sugeneravo Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse ir nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, tuo tarpu Thyssenkrupp, Lufthansa ir SAP minimas rodiklis per pirmą šių metų ketvirtį buvo kukliausias.

Kalbant apie dar vieną apskaičiuotą pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžą arba ROA, tai jo bendra mediana per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kaip ir EBITDA maržos atveju irgi susitraukė, t.y. krito nuo 1,3 iki 0,8 procento. Lygiai taip pat smuktelėjo ir kitos apskaičiuotos ROA medianos, t.y. pramonės ir paslaugų šakose, tarp finansų, chemijos sektoriaus atstovių bei tarp automobilių gamintojų. Per lyginamą laikotarpį turto grąžos rodiklį kilstelėjo vos keturios DAX atstovės, trijų ROA nepakito, o likusių net dvidešimt dviejų - smuktelėjo. Tad akivaizdu, jog padėtis iš tiesų pablogėjo. Per pirmą 2019 metų ketvirtį keturių analizuojamų Vokietijos įmonių (Thyssenkrupp, SAP, Lufthansa ir Heidelbergcement) turto grąža buvo neigiama, kai prieš metus tik vienos bendrovės ROA buvo su minuso ženklu. Stambiausiomis turto grąžomis pasiektomis per pirmus tris šių metų mėnesius gali pasigirti Adidas ir Infineon Technologies.

Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas rinkos vertės rodiklių bendras medianas matome, kad jos yra gana žemos, ypač lyginant su Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių atitinkamais bendrais medianiniais rodikliais. Tad galime daryti išvadą, kad bendrąja prasme, DAX atstovių akcijos yra dalinai neįvertintos. Žemiausiais P/E, P/BV ir P/S medianiniais rodikliais bent šiuo metu pasižymi Vokietijos automobilių gamintojos, o štai jų dividendinio pajamingumo medianinis rodiklis yra pats stambiausias.

Nuo šių metų pradžios pabrango net dvidešimt keturios ir trisdešimties analizuojamų Vokietijos stambiųjų įmonių ir banko akcijos, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais 2019 metais yra teigiama ir be to, procentinis rodiklis yra dviženklis, kai per praėjusius metus irgi buvo dviženklis, bet neigiamas, nes tuomet pakilo vos septynių DAX atstovių rinkos vertės. Labiausiai šiais metais pabrango paslaugų šakos ir finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, na o mažiausiai ūgtelėjo chemijos bendrovių kapitalizacija.

Kol kas šiais metais tarp apžvelgiamų Vokietijos įmonių ir bankų pagal rinkos vertės prieaugį pirmauja visiems puikiai žinoma Adidas bendrovė, kurios akcijos pabrango net keturiasdešimt dviem procentais. Po to seka Heidelbergcement, kurio rinkos vertė pakilo trisdešimt šešiais procentais bei informacinių technologijų milžinė SAP, kurios akcijos pabrango kiek daugiau nei trečdaliu. Didžiausia autsaiderė 2019 metais yra Thyssenkrupp bendrovė, nes jos kapitalizacija susitraukė daugiausiai, t.y. beveik šešiolika procentų. Apie devynis procentus atpigo Henkel AG CO. akcijos, o Lufthansa - apie keturis procentus.


DAX indeksas po korekcinio periodo tęsia nuo šių metų pradžios pradėtą atšokimą ir išlieka pakilimo kanale bei patestavęs jo apatinę dalį kiek atšoko. Kol kas nematyti itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Adidas akcijų kaina po korekcinio - konsolidacinio laikotarpio nuo šių metų pradžios pradėjo naują savo augimo etapą bei nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Taip pat nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Heidelbergcement akcijų kaina po korekcinio periodo, kuris tęsėsi nuo praėjusių metų pradžios, 2019 metais pradėjo atšokimą, kuris tęsiasi iki šiol. Po augimo kanalo apatinės dalies patestavimo sulaukėme akcijų kainos atšokimo, kilimo tendencija tęsiasi.




SAP akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale bei po lokalios korekcijos, kurios metu buvo patestuota augimo kanalo apatinė dalis, nuo kurios buvo sėkmingai atšokta, pajudėjo link naujų rekordinių lygių.




Thyssenkrupp akcijų kaina nusmuko iki to lygio, kuris prieš tai ne kartą buvo testuotas ir po to sekdavo atšokimas bei jos augimas. Kol kas tęsiasi testavimo procesas ir akcijų kaina išlieka virš horizontalaus kanalo apatinės dalies. Jei virš jos pavyks išlikti, sulauksime naujo atšokimo ir augimo, jeigu vis dėl to šis lygis neatlaikys, t.y. bus tvariai pralaužtas, tuomet bus nauja kritimo banga.




Henkel AG CO. akcijų kaina dar 2017 metų liepą pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo ir nuo to laiko po truputį su konsolidaciniais - korekciniais periodais leidosi žemyn. Dabar jos kritimas sustojo ties Fibo 38,2% lygiu ir ties šia vieta sulaukėme konsolidacijos, na o pastaruoju metu minėtas lygis vėl testuojamas, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Lufthansa akcijų kaina po augimo etapo nuosmukio metu nukrito iki Fibo 61,8% lygio bei nuo jo kiek atšoko, na o dabar esame savotiškoje konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis.




Deutsche Bank akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai pasiektą dugną. Jei jis atlaikys, tuomet tikėtinas dar didesnis akcijų kainos atšokimas po tokio didelio kritimo, kas yra tikėtina. Priešingu atveju galime sulaukti naujo dugno paieškos.