Verslo ir rinkų naujienos » Augant įtampai Persų įlankoje, brangsta nafta


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-05-17 10:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29188


JAV akcijų indeksai kilo trečią dieną iš eilės („S&P 500“ +0,89 proc., „Dow Jones“ +0,84 procento), investuotojų apetitas rizikingiems aktyvams išaugo po to, kai buvo paskelbti lūkesčius viršiję „Walmart“ (+1,43 proc.) ir „Cisco“ (+6,65 proc.) rezultatai.

„Walmart“ taip pat paskelbė, kad dėl JAV ir Kinijos prekybinio konflikto gali išaugti kainos vartotojams. JAV prekybos sekretorius W. Ross informavo, kad apribojimai Kinijos telekomunikacijų įrangos gamintojai „Huawei“ bus pradėti taikyti jau penktadienį. JAV doleris pabrango visų likusių G-10 valiutų atžvilgiu nepaisant to, kad FED valdybos narė L. Brainard užsiminė apie galimybę, kad pinigų politikos formuotojas vadovausis taip vadinama „oportunistinės refliacijos“ strategija. Remiantis ja, FED toleruotų aukštesnį negu 2 proc. kainų augimo tempą tam, kad neįsivyrautų žemos infliacijos lūkesčiai.

„Brent“ tipo nafta pabrango 1,18 proc. (iki 72,62 JAV dolerio už barelį – aukščiausio lygio per pastarąsias dvi savaites), toliau augant įtampai tarp JAV ir Irano. Saudo Arabija apkaltino Iraną organizavus šios savaitės atakas prieš šalies naftos pramonės infrastruktūros objektus. Investuotojus kiek apramino „The New York Times“ išplatinta žinia, kad JAV prezidentas rytiniame pasitarime Baltuosiuose rūmuose pareiškė gynybos sekretoriui P. Shanahan, kad nenori karo.

Didžiosios Britanijos svaro kursas lėtai, bet užtikrintai smunka – šįryt svaras pinga jau dešimtą prekybos sesiją iš eilės premjerei Th. May susiduriant su vis stipresniu spaudimu pasitraukti iš posto. Tai ilgiausia neigiamų pokyčių serija nuo 2000 metų.

Baltijos šalių biržose – vangi prekybos sesija. „Silvano Fashion Group“ akcijos pirmą dieną, kuomet akcijų turėtojams nebepriklausė teisė į dividendus, nukrito 10,81 proc. (iki 2,59 euro už akciją). Kaina sumažėjo 0,28 euro – 0,08 euro daugiau, negu dividendai vienai akcijai. Stingant svarbių naujienų, daugiau nė vienos bendrovės akcijų prekybos apyvarta nesiekė 100 tūkst. eurų. Kainos nuosmukiais išsiskyrė „Grindeks“ (-3,45 proc.) ir „AUGA Group“ (-3,31 procento). OMXB indekso vertė nukrito 0,45 proc., bendra apyvarta siekė 565,6 tūkst. eurų. Šiandien pirmojo ketvirčio rezultatus skelbs „Tallinna Sadam“.