Verslo ir rinkų naujienos » Europoje paspartėjo ketvirčio ekonomikos prieaugis, o Lietuvoje sulėtėjo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-05-15 13:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29176


Europos sąjungos statistikos departamentas Eurostat šiandien paskelbė naujausius duomenis apie tai, kaip per pirmą šių metų ketvirtį pakito bendrieji vidaus produktai.

Per praėjusį ketvirtį, lyginant su paskutiniu 2018 metų ketvirčiu, euro zonoje ketvirčio bendrojo vidaus produkto prieaugis padvigubėjo iki 0.4 procento, Europos sąjungoje pakilo nuo 0.3 iki 0.5 procento, o mūsų šalyje sumažėjo nuo 1.4 iki vieno procento.

Kalbant apie metinį bendrojo vidaus produkto prieaugį, tai per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, euro zonoje ir Europos sąjungoje jis nepakito ir siekė atitinkamai 1.2 ir 1.5 procento, o Lietuvoje padidėjo nuo 3.7 iki 3.8 procento.

Vokietijos ekonomika, kuri yra didžiausia tiek euro zonoje, tiek Europos sąjungoje, per praėjusį ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, paaugo 0.4 procento, kai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį fiksuota, jog bendrasis vidaus produktas nepakito. Metinis ekonomikos prieaugis paspartėjo nuo 0.6 iki 0.7 procento.

Prancūzijos bendrojo vidaus produkto ketvirčio prieaugis nepakito ir siekė 0.3 procento, o metinis pakilo nuo vieno procento iki 1.1 procento. Ispanijos ekonomikos ketvirčio prieaugis padidėjo nuo 0.6 iki 0.7 procento, o metinis - nuo 2.3 iki 2.4 procento.

Tuo tarpu Italijoje po dviejų iš eilės ketvirčio bendrojo vidaus produkto nuosmukių po 0.1 procento, jis per pirmą šių metų ketvirtį paaugo 0.2 procento, o metinis prieaugis siekė 0.1 procento, kai per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį fiksuota, kad bendrasis vidaus produktas nepakito.

Kaimyninėje Latvijoje užfiksuota, kad per praėjusį ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, bendrasis vidaus produktas smuktelėjo 0.3 procento, o metinis prieaugis susitraukė nuo 5.6 iki trijų procentų. Lenkijoje ketvirčio ekonomikos prieaugis ūgtelėjo nuo 0.4 iki 1.4 procento, o metinis - nuo 4.5 iki 4.6 procento.