Straipsniai » Apžvalgos » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-05-12 00:44.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29161


Skandinavijos akcijų rinkoje ir toliau išlieka nuo metų pradžios fiksuotas augimas, t.y. absoliučios daugumos stambiųjų įmonių akcijos pabrango, be to, lygiai tą patį galima pasakyti ir apie jų veiklos rezultatus, kurie ūgtelėjo, tačiau kitą vertus, smuktelėjo pelningumo rodiklių medianos.


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Carlsberg kompanija skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas, tuo tarpu A.P. Møller - Mærsk bendrovė savo praėjusio ketvirčio veiklos ataskaitą paskelbs tik gegužės mėnesio pabaigoje.

Pažvelgus į lentelės stulpelius, kuriuose pateikti procentiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, matome, kad kur kas daugiau žalios spalvos, tad nestebina, kad bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos yra teigiamos. Per 2018 metų pirmą ketvirtį jos taip pat procentine išraiška buvo teigiamos, tačiau pastebimai mažesnės, be to, tuomet pajamų pokyčių bendra mediana buvo didesnė už EBITDA pelnų atitinkamą rodiklį, tad padėtis bendrąja prasme pagerėjo. Ta pati tendencija buvo fiksuota ir kalbant apie faktiškai visas kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, o štai paslaugų šakos ir finansų sektoriaus atstovių EBITDA pelnų pokyčių medianos iš prieš metus buvusių neigiamų pavirto į teigiamas. Švedijos ir Danijos įmonių ir bankų veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška taip pat ūgtelėjo, tuo tarpu Suomijos atveju EBITDA pelnų pokyčių mediana tapo neigiama, kai prieš metus buvo teigiama.

Tarp trisdešimt devynių analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys yra žinomi, pajamų kritimą per pirmus tris šių metų mėnesius užfiksavo tik keturios, kai per praėjusių metų pirmą ketvirtį tokių buvo net tris kartus daugiau, o per paskutinį 2018 metų ketvirtį - tik trys. Kalbant apie EBITDA pelnų pokyčius, tai per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, minimą pelną kilstelėjo dvidešimt keturios stambiosios Skandinavijos įmonės ir bankai, o kritimas fiksuotas keturiolikoje atveju. Prieš metus šis santykis siekė atitinkamai 22 ir 17, o per ankstesnį ketvirtį sudarė 24 ir 14. Taigi, akivaizdu, kad per 2019 metų pirmą ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padaugėjo OMX NORDIC 40 indekso atstovių, kurių ūgtelėjo tiek pelnai, tiek pajamos.

Per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginus su 2018 metų tuo pačiu laikotarpiu, tiek pajamų, tiek pelnų kritimą užfiksavo tik keturios įmonės, kai prieš metus tokių buvo daugiau nei dvigubai daugiau, t.y. dešimt, tad tai dar vienas įrodymas, kad kalbant apie analizuojamų Šiaurės šalių didžiųjų kompanijų ir bankų veiklos rezultatus, jie per lyginamąjį laikotarpį labiau ūgtelėjo, nei pablogėjo. Švedijos metalų kasybos ir gavybos kompanija Boliden antrą ketvirtį iš eilės užfiksavo tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą, tiesa, nuosmukiai procentine išraiška šįkart buvo mažesni. Be to, per pirmą šių metų ketvirtį taip pat pablogėjo ir trijų Danijos atstovių veiklos rezultatai, t.y. papuošalų gamintojos Pandora, žaliosios energetikos atstovės Ørsted ir biotechnologijų sektoriaus narės Genmab, kurios EBITDA, beje, netgi buvo neigiama, nes beveik padvigubėjo išlaidos susijusios su moksliniais tyrimais ir plėtra. Didesnius EBITDA pelnų kritimus per praėjusį ketvirtį užfiksavo du bankai (Nordea Bank ir Danske Bank) bei Danijos kompanija veikianti vėjo jėgainių srityje Vestas Wind Systems, o Nokia minimas rodiklis buvo su minuso ženklu, kai prieš metus - teigiamas.

Nemaža dalis nagrinėjamo indekso atstovių per lyginamą laikotarpį pastebimai pagerino savo veiklos rezultatus, ypač tai pasakytina apie EBITDA pelnus, kurie kai kuriais atvejais itin įspūdingai šoktelėjo. Štai investicinės kompanijos Investor pelnas pašoko net virš penkių kartų, kas susiję su per pirmą šių metų ketvirtį fiksuotu augimu akcijų rinkoje, kai per 2018 metų tą patį laikotarpį vyravo korekcija. Švedijos informacinių technologijų srityje veikiančio Ericsson EBITDA pelnas pašoko net 4,6 karto, nes pardavimų savikaina ir veiklos sąnaudos paaugo pastebimai mažiau nei pajamos. Pastebimiau savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, taip pat pagerino telekomunikacijų sektoriaus atstovė Tele2, automobilių ir kitų transporto priemonių gamintoja Volvo, Danijos transportavimo ir logistikos kompanija DSV, spynų gamintoja ASSA ABLOY bei du bankai iš Švedijos SEB ir Sv. Handelsbanken.



Kaip įprasta buvo apskaičiuoti ir 2019 metų pirmojo ketvirčio OMX NORDIC 40 indekso narių EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, kad lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, bendra EBITDA maržų mediana susitraukė nuo 24,4 iki 20,8 procento, kai ketvirtį prieš tai šis rodiklis irgi buvo didesnis ir siekė 24,5 procento. Be to, ta pati nuosmukio tendencija, lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, fiksuota ir kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA pelningumų medianas, o tarp trijų Skandinavijos šalių didžiausias minimas rodiklis išliko tarp Danijos atstovių. Per lyginamą laikotarpį tarp analizuojamo indekso narių savo šį pelningumo rodiklį kilstelėjo devyniolika, o kritimas fiksuotas aštuoniolikoje atvejų. Šįkart dviejų kompanijų, t.y. Genmab ir Nokia EBITDA marža buvo neigiama, kai prieš metus per pirmą ketvirtį tokių atvejų nepasitaikė. O štai mūsų šalyje veikiantis bankas Swedbank ir Danijos vaistų gamintoja Novo Nordisk gali pasigirti didžiausiais EBITDA pelningumais, kurie viršijo penkiasdešimt procentų.

Turto grąžos arba ROA rodiklio atveju, jo bendra mediana per šių metų pirmus tris mėnesius, lyginant su 2018 metų tuo pačiu laikotarpiu, taip pat kaip ir EBITDA maržų medianos atveju - susitraukė. Tas pats fiksuota ir tarp pramonės atstovių, o štai paslaugų srityje ir tarp finansų sektoriaus narių minimas pelningumo medianinis rodiklis pasistiebė į viršų. Nagrinėjamų Švedijos įmonių ir bankų bendra ROA mediana per minimą laikotarpį nepakito ir buvo mažiausia, tuo tarpu tiek Suomijos, tiek Danijos atveju turto grąžos mediana susitraukė. Per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo keturiolika OMX NORDIC 40 indekso atstovių, kritimą fiksavo devyniolika, na o likusių penkių ROA išliko stabilus. Didžiausias turto grąžas šįkart sugeneravo Novo Nordisk, Coloplast ir investicinė kompanija Investor bei Švedijos tabako produktų gamintoja Swedish Match. O štai Nokia ROA rodiklis kaip ir prieš metus buvo neigiamas, be to, neigiama procentinė reikšmė dar labiau ūgtelėjo. Per 2018 metų pirmą ketvirtį trijų analizuojamų Skandinavijos įmonių šis pelningumo rodiklis buvo neigiamas, kai šiais metais tik jau minėtos Nokia.

Kaip įprasta pateikiame naujausius analizuojamų įmonių ir bankų rinkos vertės rodiklius. Pažvelgus į bendrus medianinius P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir Div.y% rodiklius matome, kad jie yra gana vidutiniai, t.y. nei per daug aukšti, nei tuo labiau žemi. Finansų sektoriaus atstovių P/E ir P/BV rinkos vertės medianiniai rodikliai šiuo metu yra mažiausi, tačiau kitą vertus Div.y% arba dividendinio pajamingumo ir pats didžiausias. Tarp trijų Skandinavijos šalių kukliausiais pirmais keturiais rinkos vertės rodikliais gali pasigirti Suomija, o dividendinio pajamingumo yra aukščiausias.

Šiais metais trijų Skandinavijos šalių akcijų rinkoje ir toliau išlieka itin pozityvios nuotaikos, nes tarp keturiasdešimties apžvelgiamo indekso atstovių, atpigo vos septynių akcijos, kai per praėjusius metus - net dvidešimt šešių. Tad nieko stebėtino, jog šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama, kai per 2018 metus buvo neigiama. Pažvelgus į apskaičiuotas akcijų kainų pokyčių medianas, matome, kad per šiuos 2019 metus labiausiai pabrango pramonės atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, na o mažiausiai ūgtelėjo paslaugų ir finansų sektoriaus narių rinkos vertės. Iš Šiaurės šalių didžiausiu akcijų kainų prieaugiu šiais metais gali pasigirti Švedijos įmonės ir bankai, na o nagrinėjamų Suomijos atstovių bendra akcijų kainų pokyčių mediana nors ir yra teigiama, tačiau kukliausia.

Labiausiai džiaugtis gali tie, kurie metų pradžioje investavo į DSV, Swedish Match ir Atlas Copco akcijas, nes būtent jų vertė pašoko labiausiai tarp visų OMX NORDIC 40 indekso narių. Tuo tarpu daugiausiai, t.y. daugiau nei ketvirtadaliu, šiais metais smuktelėjo su pinigų plovimo skandalu susidūrusio Swedbank rinkos vertė. Suomijos atstovės Nokia akcijos atpigo per minimą laikotarpį beveik keturiolika procentų, o Danske Bank kapitalizacija krito dar tryliką procentų.


OMX NORDIC 40 indeksas šių metų pradžioje po korekcijos atšoko nuo ankstesnės korekcijos metu pasiekto dugno ir pajudėjo į viršų, tačiau prieš tai buvusių rekordinių lygių bent kol kas nepatestavo ir šį mėnesį dar kiek pasikoregavo. Kol kas padėtis yra gana neaiški, todėl būtina atidžiai ją stebėti. Arba tai tik lokali korekcija po atšokimo, arba šis atšokimas jau pasibaigė.




DSV akcijų kaina po korekcijos nuo šių metų pradžios atšoko ir pakilo iki naujų absoliučiai rekordinių lygių. Dabar sulaukėme pakilimo virš prieš tai buvusios viršūnės tvarumo testavimo. Jei akcijų kainai pavyks išsilaikyti virš prieš tai buvusios viršūnės lygio, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, na o priešingu atveju gali paaiškėti, jog minėtas judesys nebuvo tvarus, tuomet laukia naujas korekcijos etapas.




Swedish Match akcijų kaina po korekcijos nuo šių metų pradžios pajudėjo į viršų ir pakilo iki prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio, kurį dabar testuoja. Jei nepavyks tvariai jo pralaužti ir virš jo pakilti, tuomet gali susiformuoti taip vadinama dviguba viršūnė, po kurios sektų nauja kritimo banga.




Atlas Copco akcijų kaina korekcijos metu nusmuko iki Fibo 50% lygio. Po ko ji nuo šių metų pradžios pagal bendrą tendenciją atšoko. Dabar esame lokalioje korekcijoje, po kurios paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Swedbank banko akcijų kaina nusmuko žemiau to lygio, nuo kurio prieš tai kelis kartus buvo atšokta. Kainos kritimas sustojo ties Fibo 50% lygiu, po ko akcijų kaina atšoko, tačiau vis dar nematyti aiškių šios nuosmukio tendencijos pabaigos ženklų.




Nokia akcijų kainai nepavyko pakilti virš horizontalaus kanalo viršutinės ribos, po ko sulaukėme korekcijos, ir dabar šios kompanijos akcijų kaina juda link minimo kanalo apatinės ribos, kuri tikėtina bus patestuota, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Danske Bank banko akcijų akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale ir nors buvo sustojusi ties Fibo 61,8% lygiu ir po truputi konsolidavosi, šį mėnesį nusmuko žemiau minėto lygio. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai buvo tvarus, ar klaidinantis judesys. Jei tvarus, tuomet korekcija pagilės, o jeigu klaidinantis, galime sulaukti bandymo ištrūkti iš kritimo kanalo pro jo viršutinę dalį.




Kompanijos akcijų kaina dar kartą pro viršutinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo, kuris tęsėsi nuo pat 2015 metų kovo, bei dabar testuoja ankstesnio atšokimo metu buvusį pasiektą piką. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet sulauksime dar didesnio atšokimo po tokio didžiulio kainos kritimo, kuri buvo nusmukusi netgi žemiau 2008 metų rudenį suformuoto dugno.