Verslo ir rinkų naujienos » FED pakeitė požiūrį iš pernelyg griežto į pernelyg švelnų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-04-15 14:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29029


Toks pastebimas Amerikos Federalinio Rezervų banko pozicijos pokytis nepakenks JAV ekonomikai, tačiau jis prisidės prie didesnio nepastovumo pasaulinėse finansų rinkose, mano vyriausiasis Allianz bendrovės patarėjas ekonomikos srityje Mohamed El-Erian.

„Manau, kad jie nuėjo šiek tiek per toli. Ketvirtąjį ketvirtį jie tikrai buvo pernelyg griežti. Ir dabar jie tapo pernelyg švelnūs“ - sakė jis.

Gruodį FED bazinę palūkanų normą kilstelėjo dvidešimt penkiais baziniais punktais ir bendrai per 2018 metus pinigų politiką sugriežtino keturis kartus, na o nuo 2015 metų pabaigos Amerikoje palūkanų norma iš viso buvo kilstelta devynis kartus. Tačiau praėjusį mėnesį šios šalies Centrinio banko atstovai pranešė, kad šiais metais jie neplanuoja griežtinti monetarinės politikos.

Mohamed El-Erian mano, kad JAV ekonomika ir toliau yra geroje padėtyje. Štai kodėl jį stebina tai, kad iki metų pabaigos FED atiduoda iniciatyvą. Ekonomistas mano, kad Amerikos bendrasis vidaus produktas šiais metais gali paaugti 2,5 - 3 procentais. Per praėjusius metus jis padidėjo 2,9 procento.

Minimas ekonomistas tuo pačiu pripažino, jog nors JAV ekonomikos augimo tempas nepasikeis, bet kitų didžiųjų ekonomikų perspektyvos yra blogesnės. Jis mano, kad Europai pasisektų, jei šiais metais pasiektų vieno procento ekonomikos augimą, o Kinijos ekonomikos perspektyvos taip pat yra neaiškios.

„Pagrindinė mano idėja šiais metais nėra sinchronizuotas sulėtėjimas. Pagrindinė tema yra įvairovė“ - reziumavo Mohamed El-Erian.