Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2019-04-02 10:31 Komentarai: (0)
Europos bei JAV rinkos pirmadienį žaliavo, investuotojams vertinant dar anksti ryte pasirodžiusius gerus Kinijos pramonės užsakymų rodiklio (PMI) duomenis, ignoruojant prastesnius analogiško rodiklio duomenis Europoje ir JAV bei laukiant pranešimų iš JAV – Kinijos prekybos derybų. Vokietijos DAX sesiją baigė augdamas +1,35 proc., politines batalijas dėl Brexit nuošalyje palikęs Britanijos FTSE 100 augo +0,52 proc., Stoxx Europe 600 +1,21 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai stiebėsi +1,27 bei +1,16 proc.

Vakar pasirodę galutiniai kovo mėnesio pramonės PMI duomenys Europoje rinkoms neįpūtė pozityvumo: Vokietijoje rodiklio reikšmė buvo dar mažesnė už preliminarius duomenis ir krito nuo 44,7 iki 44,1, Prancūzijoje – nuo 49,8 iki 49,7, Italijoje nuo 47,7 iki 47,4, o bendrai Euro zonoje nuo 47,6 iki 47,5. Kiek vėliau po šių duomenų paskelbimo pasirodė ECB metinis pranešimas, kiek sušvelninęs lėtėjančio regiono pramonės aktyvumo duomenis: ECB vadovas M. Draghi pranešime paskelbė, kad regiono ekonomikai vis dar yra reikalingas reikšmingas monetarinis skatinimas, kuris galėtų padėti atremti išorės veiksnių keliamas grėsmes, kurios neigiamai veikia regiono kainų augimą. Tai patvirtino vakar per pietus pasirodė išankstiniai Euro zonos infliacijos duomenys, kurie parodė, kad kainų augimas, nevertinant maisto produktų ir energetinių išteklių kainų praėjusį mėnesį traukėsi nuo 1,0 iki 0,8 proc., nors buvo tikėtasi mažesnio kritimo iki 0,9 proc. lygio, o bendra infliacija krito nuo 1,5 iki 1,4 proc. Kiek geresnių duomenų sulaukta JAV, kur nepaisant to, kad pramonės PMI buvo mažesnis už išankstinius duomenis bei krito nuo 52,5 iki 52,4, ISM instituto teikiama alternatyvi pramonės PMI reikšmė užfiksavo augimą nuo 54,2 iki 55,3.

Daugiausiai optimizmo rinkoms suteikė pranešimas iš Kinijos vyriausybės, kuriuo šalis paskelbė pratęsianti tarifų, skirtų tam tikroms JAV prekėms įskaitant automobilių bei opioidinio fentanilio importą įšaldymo terminą. Šiuos tarifus buvo grasinama įvesti nuo šių metų pradžios, tačiau reaguojant į JAV prekybos paliaubas jų laikinai buvo atsisakyta, o šis, naujausias atidėliojimas yra įvedamas reaguojant į JAV paskelbtą tolimesnį prekybos paliaubų pratęsimą neribotam terminui. Praėjusią savaitę baigėsi prekybos derybų raundas Pekine, apie kurį abiejų šalių derybininkai kalba optimistiškai, o šią savaitę derybų veiksmas vėl persikelia į Vašingtoną. Kinijos CSI 300 indeksas šiandien ryte fiksavo neženklų -0,17 proc. kritimą, Japonijos NIKKEI 225 nuo rinkos atidarymo reikšmės nenutolo (-0,03 proc.), o Pietų Korėjos KOSPI augo +0,4 proc.

Valiutų rinkos

Tvyrant lūkesčiams, kad ECB grįš į prie agresyvaus monetarinio ekonomikos skatinimo, antrą savaitę iš eilės silpnėjantis EUR/USD kursas šiandien ryte 09:17 val. laikėsi ties 1,1206 riba, kuri yra viena žemiausių nuo 2017 m. birželio.

Britanijos parlamentui toliau nepavyksta išeiti iš politinės aklavietės dėl šalies išstojimo iš ES klausimo. Vakar parlamentui nepritarus „Norvegiškam“ išstojimo scenarijui, iš konservatorių gretų pasitraukė šios alternatyvos iniciatorius N. Boles. Nepaisant viešoje erdvėje tvyrančių grasinimų, kad auga Britanijos išstojimo iš ES be jokio susitarimo balandžio 12 d. galimybės, iš galimų scenarijų vis labiau ryškėja ir scenarijus, kad daugumos neturintys konservatoriai gali surizikuoti sužlugdyti parlamentą, tačiau priėmę opozicijos palaikymą priimti „švelnaus“ išstojimo scenarijų paliekant Britaniją ES vieningoje rinkoje. EUR/GBP kursas antradienio rytą 09:32 val. laikėsi ties 0,85812 lygiu (+0,27 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 1,456 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,04 proc., Rygos pokyčio neužfiksavo, o Talino +0,19 proc. Daugiau nei pusė rinkos apyvartos, beveik 812 tūkst. Eur sugeneruota „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur akcijos kaina sesijos metu augo +1,53 proc. iki 0,466 Eur.

„Apranga“ (0,00 proc. 1,61 Eur) vakar paskelbė, kad kovo mėnesio apyvarta sudarė 17,7 mln. Eur, bei augo 11 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pirmojo ketvirčio apyvartos augimas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai buvo lygus 6,9 proc.
 
Dar nėra komentarų