Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

Nors šiais metais Vokietijos akcijų rinkoje taip pat vyrauja pozityvios nuotaikos, tačiau padaugėjo DAX indekso atstovių, kurių pajamų prieaugiai sulėtėjo.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-03-31 23:06.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28954


Nors šiais metais Vokietijos akcijų rinkoje taip pat vyrauja pozityvios nuotaikos, tačiau padaugėjo DAX indekso atstovių, kurių pajamų prieaugiai sulėtėjo bei tuo pačiu padažnėjo EBITDA pelnų nuosmukiai, kas žinoma, jog neigiamai paveikė pelningumo rodiklius. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai tik trumpalaikis reiškinys, ar nauja tendencija, kuri gali kurį laiką užtrukti.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%), EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atsižvelgiant į tai, kad ne visų apžvelgiamų bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Tuo tarpu dėl vykdomo susijungimo su kita kompanija Linde įmonė dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio ir bendrus metinius veiklos rezultatus, o Wirecard iki šiol pranešė tik preliminarius veiklos rezultatus.

Pradėsime nuo ketvirto praėjusių metų ketvirčio veiklos rezultatų apžvalgos. Taigi, palyginus su 2017 metų paskutiniu ketvirčiu, tarp dvidešimt devynių DAX atstovių, kurių veiklos rezultatai žinomi, savo pajamas kilstelėjo net dvidešimt dvi, kai prieš metus tokių buvo irgi tiek pat, o per trečią 2018 metų ketvirtį - dvidešimt keturios. Kalbant apie EBITDA pelnų pokyčius, tai per praėjusį ketvirtį jo prieaugiu galėjo pasigirti penkiolika Vokietijos įmonių ir bankas, o kritimas fiksuotas dvylikoje atveju. Prieš metus per tą patį ketvirtį šis santykis siekė atitinkamai 16 ir 13, t.y. buvo panašus, kai per trečią praėjusių metų ketvirtį siekė atitinkamai 12 ir 16. Taigi, padėtis lyginant su 2017 metų ketvirtu ketvirčiu nepakito, tačiau bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana per praėjusį ketvirtį nors ir išliko teigiama, bet sumažėjo, o tuo tarpu pajamų - kiek paaugo. DAX indekse esančių pramonės atstovių EBITDA pelnų pokyčių mediana per paskutinį 2018 metų ketvirtį jau buvo neigiama, o chemijos srityje prieš metus šis rodiklis jau buvo neigiamas, tačiau per praėjusį ketvirtį neigiama reikšmė dar labiau padidėjo. Šios šalies automobilių gamintojų veiklos rezultatų pokyčių medianos nors ir išliko su pliuso ženklu, bet lyginant su 2017 metų paskutiniu ketvirčiu - smuktelėjo. Tuo tarpu tarp paslaugų šakos atstovių ir finansų sektoriuje per lyginamą laikotarpį fiksuota visiškai priešinga - pozityvi tendencija.



Tarp analizuojamo indekso narių savo veiklos rezultatus per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su 2017 metų tuo pačiu laikotarpiu, labiausiai pagerino nekilnojamo turto srityje veikianti Vonovia, finansų sektoriaus atstovė Wirecard, informacinių technologijų sektoriaus narė Infineon Technologies ir Deutsche Post. Be to, daugiau nei dvigubai pašoko energetikos atstovės RWE EBITDA pelnas, tuo tarpu didžiausio Vokietijos banko Deutsche Bank EBITDA per praėjusį ketvirtį buvo teigiama, kai prieš metus - neigiama. Energetikos milžinės E. ON ir chemijos srityje veikiančios Covestro veiklos rezultatai per lyginamą laikotarpį pablogėjo labiausiai. Kitos chemijos srities atstovės Basf EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį smuktelėjo virš keturiasdešimties procentų, o draudimo kompanijos Munich Re susitraukė virš penkiasdešimties procentų.

Pažvelgus į apskaičiuotas ketvirčio EBITDA maržų medianas matome, kad bendra per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė nuo septyniolikos procentų iki 15,1 procento. Tas pats šios medianos mažėjimas fiksuotas ir pramonės bei paslaugų srityse bei tarp chemijos produktų gamintojų, tuo tarpu finansų sektoriuje ir tarp automobilių gamintojų EBITDA maržų medianos per praėjusį ketvirtį paaugo. Tarp dvidešimt aštuonių DAX atstovių per 2018 metų ketvirtą ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo kiek daugiau nei pusė, t.y. penkiolika. Šįkart didžiausius EBITDA pelningumus sugeneravo Vokietijos nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, informacinių technologijų srityje veikiantis SAP bei Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse. Per praėjusį ketvirtį tarp nagrinėjamų didžiųjų Vokietijos įmonių ir vieno banko neužfiksuota neigiamų EBITDA maržų, na o Deutsche Bank, Munich Re ir Thyssenkrupp - jos buvo kukliausios.

Kalbant apie paskutinio praėjusių metų ketvirčio ROA arba turto grąžos rodiklį, jo bendra mediana lyginant su 2017 metų ketvirtu ketvirčiu, irgi kaip ir EBITDA maržų bendros medianos atveju - smuktelėjo, t.y. krito daugiau nei perpus nuo 1,6 iki 0,7 procento. Tas pats buvo ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas, tiesa, finansų srityje ji nepakito, bet buvo mažiausia. Bendrai per lyginamąjį laikotarpį savo ROA rodiklius kilstelėjo tik septynios įmonės ir bankas, o kritimas fiksuotas net aštuoniolikoje atvejų, tad nenuostabu, jog apskaičiuotos turto grąžos medianos smuktelėjo. Šįkart chemijos sektoriaus milžinės Bayer, telekomunikacijų atstovės Deutsche Telekom ir stambiausio Vokietijos banko Deutsche Bank ROA rodikliai buvo su minuso ženklu. Didžiausiomis turto grąžomis pasiektomis per praėjusių metų paskutinį ketvirtį gali pasigirti Vokietijos bendrovė Merck ir informacinių technologijų atstovė SAP.


Pažvelgę į lentelės stulpelius, kur pateikti analizuojamų įmonių ir banko praėjusių metų veiklos rezultatų pokyčių procentine išraiška medianiniai duomenys matome, kad pajamų pokyčių medianos visais atvejais lyginant su 2017 metais nors ir išliko teigiamos, tačiau susitraukė. Tuo tarpu kalbant apie EBITDA pelnų pokyčių medianas, tai jos faktiškai visais atvejais irgi krito ir netgi bendra, pramonės atstovių, automobilių gamintojų ir chemijos sektoriaus narių tapo neigiama, tuo tarpu pozityviai išsiskyrė finansų sektorius, kur EBITDA pelnų pokyčių mediana per metus pajudėjo į viršų. Tad akivaizdu, kad padėtis per 2018 metus vertinant DAX indekso narių veiklos rezultatus, pablogėjo.

Per praėjusius metus tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso atstovių savo pajamas kilstelėjo dvidešimt viena, o EBITDA pelną - tik trylika. Labiausiai savo metinius veiklos rezultatus pagerino elektroninių mokėjimo operacijų paslaugų teikėja Wirecard, ne kartą jau šioje apžvalgoje minėta nekilnojamo turto kompanija Vonovia bei informacinių technologijų srityje veikianti Infineon Technologies. Tuo tarpu Vokietijos draudimo kompanijos Munich Re EBITDA pelnas pašoko tris kartus, nes per 2017 metus dėl stichinių nelaimių padidėjimo šoktelėjo išmokėtų draudiminių išmokų vertė, kai per praėjusius metus šios išlaidos buvo mažesnės. Priešingoje barikadų pusėje šįkart atsidūrė dvi didžiosios Vokietijos energetikos bendrovės E. ON ir RWE, kurių veiklos rezultatai pablogėjo labiausiai.

Metinė bendra EBITDA maržų mediana, lyginant su 2017 metais, kiek smuktelėjo nuo 17,8 iki 17,5 procento. Tas pats neigiamas reiškinys fiksuotas ir pramonės srityje bei tarp chemijos produktų ir automobilių gamintojų. Tuo tarpu Vokietijos paslaugų ir finansų atstovės per minimą laikotarpį savo minimas pelningumų medianas kilstelėjo. Per 2018 metus, lyginant su ankstesniais metais, tarp analizuojamų DAX indekso atstovių savo EBITDA pelningumą kilstelėjo maždaug tik trečdalis, t.y. dešimt, vienos įmonės minimas rodiklis nepakito, o likusių net aštuoniolikos - smuktelėjo, tad nestebina, kodėl bendra EBITDA maržų mediana susitraukė. Vonovia ir biržos operatorės Deutsche Boerse analizuojamas pelningumo rodiklis buvo pats aukščiausias, tuo tarpu Thyssenkrupp ir Munich Re - žemiausias.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotos ir Vokietijos stambiųjų įmonių bei didžiausio banko sugeneruotos metinės turto grąžos. Šiuo atveju, lyginant su 2017 metais, bendra ROA mediana smuktelėjo, tas pats buvo ir pramonės bei paslaugų srityse, tarp automobilių gamintojų, tuo tarpu chemijos įmonių minimo rodiklio metinė mediana išliko stabili, o finansų sektoriuje ji netgi nežymiai pasistiebė į viršų. Tarp dvidešimt aštuonių apžvelgiamo indekso atstovių, kurių duomenys yra žinomi, savo metinius ROA rodiklius kilstelėjo tik dešimt, tad akivaizdu, kad padėtis per praėjusius metus šioje srityje irgi pablogėjo, nes didesniosios dalies Vokietijos įmonių pelningumas sumažėjo. Per 2018 metus neigiamų turto grąžų nebuvo, o Deutsche Bank bei Thyssenkrupp minimas rodiklis buvo kukliausias. Tuo tarpu didžiausiais metiniais ROA rodikliais, kurie netgi buvo dviženkliai, šįkart pasigirti gali Covestro, Adidas ir Infineon Technologies.

Kalbant apie įsipareigojimų ir turto santykinį finansinį rodiklį, tai jo bendra mediana per praėjusius metus paaugo nuo 0,63 iki 0,66 reikšmės, o tai reiškia, kad turto struktūroje padidėjo įsipareigojimų dalis. Paslaugų atstovių ir finansų sektoriaus narių minimas rodiklis taip pat pasistiebė, tuo tarpu tarp pramonės įmonių, chemijos produktų ir automobilių gamintojų medianinis rodiklis per 2018 metus išliko stabilus. Tarp analizuojamų stambiųjų Vokietijos įmonių ir banko per metus įsipareigojimų ir turto santykinį rodiklį susimažino vienuolika, septynių nepakito, o likusių dešimties minimas santykinis finansinis rodiklis pakilo. Tokių kompanijų kaip Beiersdorf bei Infineon Technologies įsipareigojimų dalis turto struktūroje praėjusių metų pabaigoje buvo mažiausia, tuo tarpu Deutsche Boerse ir Deutsche Bank - didžiausia.



Apžvelgiant metinius veiklos rezultatus taip pat pristatome ir naujausius praėjusių metų pabaigoje Vokietijos bendrovių buvusius bendrojo likvidumo rodiklius, kurie parodo ar pakanka trumpalaikio turto padengti trumpalaikius įsipareigojimus. Taigi, bendra šio rodiklio mediana per 2018 metus nepakito, tas pats fiksuota ir chemijos srityje, o štai pramonės šakos narių ir automobilių gamintojų minimas santykinis finansinis rodiklis pasistiebė į viršų ir tik tarp paslaugų atstovių jis kiek sumažėjo. Per minimą laikotarpį bendrojo likvidumo rodiklį tarp analizuojamų įmonių kilstelėjo vienuolika, septynių nepakito, o likusių septynių - smuktelėjo. 2018 metų pabaigoje Deutsche Telekom, Lufthansa bei Vonovia trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą, tuo tarpu didžiausiais bendrojo likvidumo rodikliais išsiskyrė jau ne kartą minėta informacinių technologijų sektoriaus narė Infineon Technologies bei Covestro ir Beiersdorf.

Šįkart pristatome ir dividendų išmokėjimo rodiklį, kuris parodo, kokia per metus uždirbto grynojo pelno procentinė dalis buvo ar bus skirta dividendams. Tiesa, už 2018 metus minimas rodiklis yra tik preliminarus, nes apskaičiuotas remiantis kompanijų vadovybių pasiūlytais išmokėti dividendais akcininkams, o šiuos pasiūlymus dar turi patvirtinti kasmetiniai akcininkų susirinkimai. Taigi, DAX atstovių minimas medianinis rodiklis už praėjusius metus yra kiek didesnis nei už 2017 metus, t.y. stambiosios Vokietijos kompanijos ir bankas dividendams dažniausiai skiria kiek daugiau nei trečdalį per metus uždirbo grynojo pelno. Ta pati prieaugio tendencija fiksuota ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio rodiklio medianas, kuriomis tuo pačiu remiantis, didžiausius dividendus savo akcininkams už praėjusius metus ketina išmokėti paslaugų srities atstovės bei finansų sektoriaus narės. Palyginus su 2017 metais, dividendų išmokėjimo rodiklį kilstelėjo daugiau nei pusę DAX atstovių, t.y. net septyniolika, tuo tarpu nuosmukis fiksuotas tik devyniais atvejais. Thyssenkrupp, Bayer, Deutsche Telekom ir RWE už praėjusius metus ketina išmokėti didesnius dividendus nei uždirbo grynojo pelno.

Pažvelgus į pateiktus naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendri medianiniai yra žemesni nei lyginant su Amerikos Dow Jones Industrial Average ir Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių atitinkamais medianiniais rodikliais. Tad galima teigti, kad Vokietijos akcijų rinka yra dalinai nepakankamai įvertinta. Šios šalies automobilių gamybos milžinių medianiniai P/E, P/BV ir P/S rodikliai yra patys kukliausi, tačiau dividendinio pajamingumo - pats didžiausias.

Tarp trisdešimties analizuojamo indekso atstovių per praėjusius metus atpigo net dvidešimt trijų akcijos, kai per ankstesnius metus - tik penkių. Tad nieko stebėtino, jog per 2018 metus akcijų kainų pokyčių bendra mediana buvo neigiama. Labiausiai nuvertėjo chemijos produktų gamintojų nuosavybės vertybiniai popieriai, o mažiausiai - finansų ir paslaugų sričių atstovių. Tuo tarpu šiais metais kaip ir kitose pasaulio akcijų rinkose, Vokietijoje sulaukėme atšokimo, nes pakilo net dvidešimt dviejų DAX indekso narių rinkos vertės. Akcijų kainų pokyčių bendra mediana nuo šių metų pradžios be jokios abejonės yra teigiama ir netgi dviženklė, t.y. sudaro 10,9 procento, o labiausiai pakilo paslaugų šakos narių kapitalizacijos, o mažiausiai - automobilių gamintojų rinkos vertės.

Labiausiai gali džiaugtis tie investuotojai, kurie nuo šių metų pradžios investavo į tokių bendrovių kaip Fresenius Medical Care, RWE, Deutsche Post ir Heidelbergcement akcijas, nes būtent jos pabrango daugiausiai. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė Thyssenkrupp ir Wirecard vertybiniai popieriai, kurie per dabartinius metus nuvertėjo labiausiai. Tuo tarpu per 2018 metus daugiausiai savo rinkos vertės prarado Deutsche Bank, Covestro ir Continental.


DAX indeksas po nuosmukio periodo nuo šių metų pradžios atšoko į viršų, tačiau šis atšokimas užstrigo ties ankstesnio nuosmukio etapo suformuotu dugnu bei tuo pačiu ties prieš paskutinį piką buvusia pasiekta viršūne. Jei šį lygį galiausiai nepavyks tvariai pralaužti, tuomet labai tikėtina, kad sulauksime naujos korekcijos bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Fresenius Medical Care akcijų kaina po praėjusių metų spalį nepavykusio eilinio bandymo pakilti virš visų laikų rekordinio lygio, pasikoregavo, tačiau nuo šių metų pradžios sulaukėme atšokimo. Per artimiausius kelis mėnesius turėtų paaiškėti, ar tai tvarus reiškinys, ar tik trumpalaikė pauzė prieš dar vieną kritimo etapą.




Tęsiasi RWE akcijų kainos korekcija po labai ilgalaikio kritimo. Išliekame augimo kanale, kuris tęsiasi jau trejus metus. Kol kas nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Deutsche Post akcijų kaina korekcinio etapo metu pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo. Nuo šių metų pradžios sulaukėme jos augimo, kurio metu buvo pro viršutinę dalį ištrūkta iš korekcinio - nuosmukio kanalo. Per artimiausius mėnesius turėtų paaiškėti, ar tai yra tvarus reiškinys.




Thyssenkrupp akcijų kaina dabar atsidūrė ties tuo lygiu, kuris ne kartą praeityje buvo testuojamas ir atlaikė. Taigi, jeigu šįkart taip pat nepavyks jo tvariai pralaužti, tuomet vėliau tikėtinas atšokimas, tačiau jeigu vis gi šis lygis neatlaikys, tuomet tikėtina dar didesnė korekcija.




Wirecard akcijų kaina šiuo metu yra nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų rudenį bei lapkritį pro apatinė dalį ištrūko iš prieš tai buvusio augimo kanalo, kuris prasidėjo prieš trejus metus. Šiuo metu nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų. Atkreiptinas dėmesys, kad tiek MACD, tiek RSI rodikliai sugeneravo pardavimo signalus.




Panašu į tai, kad sulaukėme Deutsche Bank banko akcijų kainos dugno testavimo. Jei jis atlaikys, tuomet tikėtinas didesnis šio banko akcijų kainos atšokimas.