Verslo ir rinkų naujienos » Brent nafta brangiausia nuo pat lapkričio


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-03-14 16:20.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28872


Šiandien nafta biržoje brangsta, nes tikimąsi, jog mažės jos pasiūla, kadangi OPEC su partneriais mažina šio energijos ištekliaus gavybą, o naftos tiekimui iš Irano ir Venesuelos taikomos sankcijos.

Be to, prie šio energijos ištekliaus brangimo prisidėjo ir netikėtai smuktelėjusios jo atsargos Amerikoje.

Po pietų biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos jau buvo mokama po 67.95 dolerius, arba 0,59 procento daugiau nei vakar. Vienu metu kaina šiandien buvo pakilusi iki 68.15 dolerių už barelį. WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi 0,62 procento iki 58.62 dolerių už barelį.

Ekspertai tuo pačiu atkreipia dėmesį, jog ne tik naftos išgavėjų kartelis OPEC kartu su partneriais sumažino šio energijos ištekliaus tiekimą, nes štai Amerikoje gavyba krito šimtu tūkstančiu barelių per dieną ir pastaruoju metu siekė dvyliką milijonų barelių per dieną.

Kita vertus, Kinijoje naftos perdirbimas sausio – vasario mėnesiais pasiekė rekordinį 12,68 mln. barelių per dieną lygį, t.y. 6,1 procento daugiau palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Nuo šių metų pradžios Brent rūšies žaliavinė nafta jau pabrango net dvidešimt šešiais procentais, o WTI - dvidešimt devyniais procentais. Tuo tarpu per pastaruosius vienerius metus jų kainos atitinkamai paaugo virš keturių procentų ir smuko apie keturis procentus.