Verslo ir rinkų naujienos » Parlamentarams atmetus susitarimą dėl „Brexit“, smuko svaro kursas


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-03-13 10:43.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28860


Th. May antrą kartą patyrė sutriuškinimą parlamente. Vakar naujas išstojimo iš ES sutarties variantas atmestas 149 balsų persvara (391 prieš 242). Iš 118 Konservatorių partijos narių, sausį balsavusių prieš susitarimą, Th. May į savo pusę pavyko patraukti tik 43. ES vyriausiasis derybininkas M. Barnier po balsavimo pareiškė, kad ES pusė padarė visa kas įmanoma, kad būtų pasiektas susitarimas, ir dabar kaip niekada svarbus tampa pasiruošimas „kietam Brexit“.

Prekybos sesijos pradžioje kilęs svaro kursas vėliau staigiai smigo žemyn (dienos pokytis -0,97 proc., iki 0,863 svaro už eurą). Šiandien Jungtinės Karalystės parlamente bus balsuojama dėl pasitraukimo iš ES be susitarimo, rytoj – dėl išstojimo datos nukėlimo. Pastarasis scenarijus laikomas labiausiai tikėtinu. JAV akcijų indeksų kryptys vakar išsiskyrė. „S&P 500“ pakilo 0,30 proc., NASDAQ 0,44 proc., o „Dow Jones“ (-0,38 proc.) žemyn nusitempė „Boeing“. Bendrovės akcijų kaina nukrito 6,15 proc., (pirmadienį 5,33 proc.) po to, kai vis daugiau šalių dėl dviejų įvykusių aviakatastrofų uždraudė „Max 737“ modelio lėktuvų naudojimą.

Vakar, nepaisant bendrovės patikinimų dėl lėktuvo saugumo, tai padarė ES. JAV Senate kalbėjęs JAV prekybos atstovas R. Lighthizer pareiškė, kad reikia išlaikyti naujų tarifų kiniškoms prekėms grėsmę, kol nebus pasiektas susitarimas. R. Lighthizer atsisakė pateikti konkrečius terminus iki kada truks derybos, bet informavo, kad tariantis dėl struktūrinių Kinijos ekonomikos pokyčių, padaryta rimta pažanga.

OPEC ir trečiosios šalys planuoja balandį priimti sprendimą dėl Saudo Arabijos siūlymo pratęsti naftos gavybos ribojimus antrai 2019 m. pusei. JAV valstybės sekretorius M. Pompeo artimiausiu metu Hiustone susitiks su didžiųjų naftos bendrovių vadovais aptarti eksporto didinimo klausimą. Vasario mėn. infliacija JAV šiek tiek sulėtėjo – kainų augimas siekė 1,5 proc., atmetus maisto ir energetikos kainas – 2,1 proc. (abiem atvejais 0,1 procentinio punkto mažiau negu prognozuota). Lėtėjantis kainų augimo tempas didiną tikimybę, kad FED gerokai atidės palūkanų normų kėlimą. JAV doleris euro atžvilgiu vakar atpigo 0,38 proc., (iki 1,129 dolerio už eurą), pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu – 0,22 procento.

Baltijos šalių biržose prekybos lyderio poziciją susigrąžino Šiaulių bankas. Vakar banko akcijomis sudaryti 133 sandoriai už 177,7 tūkst. eurų, kaina pakilo 0,86 proc. (iki 0,469 euro už akciją). Kitų bendrovių, kurių akcijų prekybos apyvarta viršijo bent 20 tūkst. eurų, kainos smuktelėjo arba nekito. „Vilkyškių pieninei“ pranešus apie vasario mėn. 28 proc. išaugusios pardavimus (iki 7,8 mln. eurų), akcijų kaina pakilo 2,46 proc. (iki 2,92 euro už akciją, apyvarta 14,7 tūkst. eurų).