Verslo ir rinkų naujienos » Th. May pavyko pasiekti atnaujintą susitarimą dėl „Brexit“


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-03-12 10:18.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28853


Jungtinės Karalystės parlamentas šįvakar balsuos dėl naujo „Brexit“ sutarties varianto, dėl kurio vakar vėlai vakare Strasbūre susitarė šalies premjerė Th. May ir Europos Komisijos pirmininkas J. C. Juncker. Kol kas neaišku, ar atlikti pakeitimai yra pakankami, kad susitarimas gautų daugumo parlamentarų pritarimą.

Svaro sterlingų kursas euro atžvilgiu vakar pakilo 0,93 proc., šįryt 8.45 val. Lietuvos laiku dar 0,29 proc. (iki 0,853 svaro už eurą). Th. May teigimu, sutarties projekto pakeitimai užtikrina, kad automatinis mechanizmas, skirtas išvengti žemyninės sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, nebus nuolatinis, kas reiškia, kad Jungtinės Karalystė anksčiau ar vėliau galės palikti ES muitų sąjungą.

JAV ir Europos akcijų biržose vakar indeksai kilo („Stoxx Europe 600“ +0,78 proc., „S&P 500“ +1,47 proc., „Dow Jones“ +0,79 proc.), labiausiai ralio nuotaikos po blogiausios šiais metai praėjusios savaitės jautėsi technologijų sektoriuje (NASDAQ +2,02 procento). Filadelfijos puslaidininkių gamintojų indeksas šoktelėjo 2,40 proc. po žinių, kad „Nvidia“ už 6,9, mlrd. JAV dolerių nusprendė įsigyti savo konkurentę „Mellanox Technologies“. Investuotojų pasitikėjimas JAV ekonomikos perspektyvomis išaugo paaiškėjus, kad sausį mažmeninė prekyba, palyginti su gruodžiu, paaugo 0,2 proc. (prognozuotas nulinis augimas).

„Buliai“ šįryt dominuoja ir Azijos akcijų biržose – 8.45 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI +1,79 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ +0,75 proc., Honkongo „Hang Seng“ +1,08 proc., Indijos „BSE 30“ +0,97 procento.

Baltijos šalių biržose prekyba klostėsi vangiai. Nedirbant Vilniaus biržai, nė viena bendrovė vakar neperžengė 100 tūkst. eurų apyvartos. Kiek didesniu kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Olainfarm“, kurios akcijos atpigo 2,16 proc. (iki 6,80 euro už akciją). Tęsiantis pagrindinių akcininkų nesutarimams, bendrovė išplatino pranešimą, kuriame paneigti buvusios tarybos narės pareiškimai apie „apgaulingus sandorius“. Šįryt „LHV Group“ pranešė, kad vasarį uždirbta 1,97 mln. eurų konsoliduoto grynojo pelno, o šių metų finansinis planas kol kas viršijamas 0,13 mln. eurų.