Verslo ir rinkų naujienos » Norvegijos fondas parduos naftos ir dujų išgavėjų akcijas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-03-08 15:19.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28848


Norvegijos valstybinis investicinis fondas, kuris yra didžiausias tokio tipo fondas pasaulyje, pranešė, kad siekiant sumažinti priklausomybė nuo naftos ir dujų kainų pokyčių, parduos savo turimas bendrovių, kurios vien tik užsiima minimų energijos išteklių paieška ir išgavimu, akcijas.

„Siekiant sumažinti bendrą naftos kainų riziką Norvegijos ekonomikoje, vyriausybė siūlo neįtraukti įmonių, klasifikuojamų kaip žvalgymo ir išgavimo energetikos sektoriuje, į fondo investuojamų objektų sąrašą“ - rašoma Norvegijos vyriausybės pranešime.

Tuo pačiu tai reiškia, kad minimas investicinis fondas neatsisakys integruotų naftos ir dujų bendrovių, tokių kaip BP ar Shell, akcijų.

Norvegijos vyriausybė pranešė, kad investicijų į 134 bendrovių, kurių akcijos bus parduotos, vertė siekia apie septyniasdešimt milijardų Norvegijos kronų arba 7,9 mlrd. dolerių.

Ši naujiena sukėlė energijos bendrovių kainų kritimą pasaulio rinkose.

Praėjusių metų pabaigoje Norvegijos valstybinis investicinis fondas bendrai į visas naftos ir dujų sektoriaus kompanijas buvo investavęs apie 37 milijardus dolerių, kas sudaro 5,9 procento visų investicijų į akcijas.