Verslo ir rinkų naujienos » R.Shiller: pati savaime besirealizuojanti recesijos prognozė gali užbaigti bulių rinką


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-03-08 13:25.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28846


Pati savaime besirealizuojanti recesijos prognozė, kuri tampa vis labiau populiaresnė Volstryte, gali galiausiai užbaigti ilgiausią istorijoje bulių rinką akcijose, perspėja lietuvių kilmės ekonomistas Robert Shiller.

Jeilio universiteto ekonomistas ir Nobelio premijos šioje srityje laureatas mano, kad didėjanti baimė dėl ekonomikos nuosmukio gali lemti, jog recesija ateis greičiau, net jei nebus jokio konkretaus įvykio, kuris galėtų ją sukelti.

„Daug žmonių tai turi galvoje, ir masto, jog netrukus tai nutiks. Aš esu vienas iš jų. Žinote, jei žmonės taip galvoja, tai lemia, jog taip ir įvyksta“ - sakė Robert Shiller.

Jo nuomone, egzistuoja apie penkiasdešimties procentų tikimybė, kad JAV ekonomika per ateinančius aštuoniolika mėnesių atsidurs recesijoje. Minimas ekonomistas nėra tikras kiek laiko ji truks ir kokia gili ji gali būti. Robert Shiller nemano, kad ją sukeltų įvykiai susiję su Donald Trump, nors tuo pačius jis jam priskiria didelį vaidmenį ekonominėje politikoje, kuri padeda išlaikyti augimą akcijų rinkoje.

„Žmonės, kurie yra geri pasakotojai, ir Donald Trump yra puikus pasakotojas, atrodo, kad klesti mūsų ekonomikoje. Jis formuoja visuomenės paramą verslui, mažina mokesčius, ko dar galima norėti?“ - tikino Nobelio premijos laureatas.

Tačiau jis pabrėžė, kad jei dėl teisinių problemų Donald Trump prarastų savo bazę, tai gali lemti problemas. Kita problema gali būti didėjantis biudžeto deficitas, kuris sausio mėnesį sudarė 913 mlrd. dolerių ir buvo net septyniasdešimt septyniais procentais didesnis nei prieš metus. Minimas ekonomistas mano, kad padėtis ir toliau blogės.

„Dėmesys skirtas viešajai skolai istoriškai didėja arba mažėja. Atrodo, kad visuomenė dabar yra su tuo susitaikiusi. Bet manau, kad viduje jie jau nėra tokie tikri“ - reziumavo lietuvių kilmės ekonomistas Robert Shiller.