Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2019-03-08 10:25.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=28845


ECB pranešimas apie nukeltą planą didinti bazines palūkanų normas bei apie pinigų likvidumo Euro zonos ekonomikoje skatinimą vakar suteikė teigiamą impulsą neigiamas nuotaikas demonstravusiose rinkose, tačiau po kurio laiko įvykusi M. Draghi spaudos konferencija numarino pozityvumą tiek Europoje, tiek vėliau atsidariusioje Amerikoje, tiek šiandien išpardavimus patiriančioje Azijoje. Vokietijos DAX praėjusią prekybos sesiją baigė krisdamas -0,6 proc., Britanijos FTSE 100 -0,53 proc., Stoxx Europe 600 -0,43 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai -0,78 bei -0,81 proc.

ECB vakar pranešė, kad bazinės palūkanų normos regione nebus keliamos iki 2019 m. pabaigos arba iki tada, kai nebus užtikrintas infliacijos lygio palaikymas vidutiniu laikotarpiu kiek žemiau nei ties 2 proc. riba. Iki šiol ECB neatmetė galimybės įvykdyti palūkanų kėlimą šiais metais, tačiau rinka jau anksčiau neabejojo, kad tokių veiksmų bankas imtis nesugebės. Kaip ir anksčiau bankas pakartojo, kad tęs sumų, gautų iš kiekybinio skatinimo programos metu, suėjus terminui išpirktus vertybinius popierius, reinvestavimą. Tai bus vykdoma bent iki palūkanų normų kėlimo arba tiek, kiek reikės, kad būtų užtikrintas pakankamas ekonomikos likvidumas. ECB kiek netikėtai paskelbė, kad šių metų rugsėjį paleis naują, jau trečią Tikslinę Ilgesniojo laikotarpio refinansavimo programą (TLTRO-III), kuri tęsis iki 2021 m. ir kuri turėtų pagerinti bankų skolinimo sąlygas bei padidinti monetarinės politikos efektyvumą. Anksčiau rinkoje buvo tikimasi, kad ECB šio susitikimo metu tik anonsuos jog svarsto šios programos pritaikymą. Optimizmo nesuteikė ir atnaujintos ekonomikos prognozės: Euro zonos BVP augimo prognozė šiems metams sumažinta nuo 1,7 iki 1,1 proc., kitiems nuo 1,7 iki 1,6, o 2021 m. liko nepakeista ties 1,5 proc. lygiu. Infliacijos prognozė šiems metams ženkliai sumažinta nuo 1,6 iki 1,2 proc., kitiems metams – nuo 1,7 iki 1,5 proc. Lūkesčiai dėl asmeninių išlaidų augimo 2019 metais sumažinti nuo 1,7 iki 1,3 proc., tačiau nuo 1,6 iki 1,7 proc. padidinti šių metų vyriausybių išlaidų augimo lūkesčiai. Nedarbo lygio prognozė šiems metams pakelta nuo 7,8 iki 7,9 proc., atitinkamai tikimasi didesnio nedarbo sulaukti ir 2020 bei 2021 metais.

Tiek eksporto, tiek importo apimtys visu aptariamu laikotarpiu, lyginant su ankstesnėmis prognozėmis fiksuos lėtesnius augimo tempus. Centrinio banko vadovas išplatinto pranešimo metu pabrėžė, kad turėtų tęstis makroekonominių duomenų prastėjimas, tai bus ypatingai pastebima tam tikruose pramonės sektoriuose. M. Draghi pabrėžė, kad prastėjančius lūkesčius neigiamai veikia išorės jėgos. Nerimą kelia tai, kad kaikurie neigiami veiksniai, panašu, kad tampa ilgalaikiais, o tai reiškia, kad trumpojo laikotarpio Euro zonos ekonomikos augimas bus prastesnis, nei anksčiau buvo prognozuota. Vis dėl to, M. Draghi nesitiki, kad artimiausiu metu Euro zonos ekonomiką ištiks recesija: ekonomikos plėtrą turėtų palaikyti palankios finansinės sąlygos, žemas nedarbas bei augantys atlyginimai. Nepaisant ir taip neigiamo susirinkimo tono, manoma, kad M. Draghi pranešimas buvo pernelyg optimistiškas: ECB šaltiniai vakar jau po Europos rinkų uždarymo teigė, kad šiais metais Euro zonos rinkų ekonomika gali būti nepajėgi išpildyti ir taip kuklių prognozių. Neatmetama galimybė, kad ECB gali grįžti prie kiekybinio skatinimo programos, kuri buvo nutraukta gruodį. Euro zonos finansų sektorius vakar teigiamai sureagavo į TLTRO-III anonsą, tačiau pranešimas apie tolstančias bazinių palūkanų normų kėlimo perspektyvas paskatino sektoriaus kritimą -1,68 proc., Vokietijos 10 m. obligacijų pajamingumas vakar užfiksavo staigiausią vienos dienos kritimą nuo 2016 m. spalio mėnesio ir mažėjo iki 0,067 proc. lygio. Kritimus užfiksavo ir kitų ES šalių obligacijų pajamingumai. Brent naftos kaina į ECB sprendimus sureagavo neigiamai, tačiau vakarykštę sesiją sugebėjo užfiksuoti su teigiamu pokyčiu, tačiau penktadienio rytą krito 1 proc. iki 65,65 JAV dolerių už barelį lygio.

S&P 500 ateities sandoriai šiandien ryte 08:30 tęsia trečia sesiją iš eilės vykstantį nuosaikų kritimą (-0,23 proc.), o Azijos rinkose tuo pat metu vyrauja išpardavimo nuotaikos: Japonijos NIKKEI 225 traukėsi -2,01 proc., Kinijos CSI 300 -3,10 proc., Pietų Korėjos KOSPI -1,31 proc.

Valiutų rinkos

EUR/USD kursas vakarykščius ECB pranešimus pasitiko krisdamas -1,01 proc. iki 1,1193 lygio, žemiausio nuo 2017 m. liepos, o šiandien ryte nuosaikiai augo ir 08:38 val. nenutolo nuo 1,12 ribos. EUR/GBP poroje po vakarykščio -0,35 proc. kritimo šiandien kursas ženklaus pokyčio nefiksuoja ir laikosi ties 0,85567 riba. Šiandien ryte toliau sparčiai stiprėja Japonijos jenos kursas: EUR/JPY po vakarykščio 1,17 proc. kritimo šiandien traukėsi dar -0,35 proc. iki 124,46 lygio, o USD/JPY kursas po vakar užfiksuoto -0,17 proc. kritimo šiandien ryte krito dar -0,47 proc. iki 111,06 lygio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 1,495 mln. Eur apyvarta. Sesijos metu Vilniaus indeksas užfiksavo -0,01 proc. traukimąsi, o Rygos bei Talino atitinkamai augo +0,01 bei +0,36 proc. Aktyviausiai prekyba vyko apie planus mokėti dividendus paskelbusio „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur buvo sugeneruota pusė visos rinkos apyvartos, o akcijos kaina sesijos metu pokyčio neužfiksavo ir išsilaikė ties 0,472 Eur riba.

„Klaipėdos nafta“ vakar po prekybos paskelbė, kad vasario mėnesį preliminarios naftos terminalų veiklos pajamos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai traukėsi beveik -29 proc., o SGD išdujinimo pajamos augo 7,7 proc. Krovos apimtys krito tiek naftos produktų, tiek išdujinimo segmente atitinkamai -31,6 bei 47,3 proc.