Amerikoje mažmeninė prekyba krito labiausiai nuo pat 2009 metų rugsėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-02-14 16:47 Komentarai: (0)
Gruodžio mėnesį Amerikoje mažmeninė prekyba ne tik nepaaugo, kaip tikėjosi ekonomistai, o pastebimai smuktelėjo, t.y. labiausiai nuo pat 2009 metų rugsėjo. Be to, neigiama linkme pakoreguoti ir ankstesnio mėnesio duomenys.

Per paskutinį praėjusių metų mėnesį šioje šalyje mažmeninė prekyba susitraukė net 1,2 procento, kai laukta, jog kaip ir mėnesį prieš tai pakils 0,1 procento.

Prieš tai buvo skelbiama, kad per lapkritį mažmeninės prekybos apimtys Amerikoje ūgtelėjo 0,2 procento.

Atmetus automobilių ir degalų pardavimus, gruodį mažmeninė prekyba šioje valstybėje susitraukė net 1,4 procento, arba daugiausiai nuo pat 2009 metų kovo mėnesio. Lapkritį šis rodiklis ūgtelėjo 0,5 procento. Laukta, jog prieaugis gruodį sudarys vidutiniškai 0,5 procento.

Bazinė mažmeninė prekyba, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į maisto paslaugų, automobilių, degalų ir statybinių medžiagų pardavimus, per paskutinį praėjusių metų mėnesį driokstelėjo žemyn net 1,7 procento. Tai buvo didžiausias nuosmukis nuo pat 2001 metų rugsėjo. Ekonomistai tikėjosi, jog šis rodiklis ūgtelės vidutiniškai 0,4 procento, kai mėnesį prieš tai jis pakilo vienu procentu.

Per minimą mėnesį Amerikoje ūgtelėjo tik automobilių ir statybinių medžiagų pardavimai. Vien mažmeniniai pardavimai internetu gruodį susitraukė 3,9 procento, arba labiausiai nuo pat 2008 metų lapkričio.

Degalų pardavimai paskutinį praėjusių metų mėnesį minimoje šalyje smuko 5,1 procento, arba labiausiai nuo pat 2016 metų vasario, tuo tarpu automobilių pakilo vienu procentu, kai mėnesį prieš tai ūgtelėjo 0,7 procento. Sveikatos ir asmeninės priežiūros parduotuvių pardavimai smuko dviem procentais, arba labiausiai nuo pat 2016 metų spalio mėnesio. Sporto prekių, hobio, muzikos instrumentų ir knygų pardavimai krito 4,9 procento, arba labiausiai nuo 2008 metų rugsėjo.

Be to, Amerikoje gruodį sumažėjo tiek drabužių, tiek baldų pardavimai, o restoranų ir barų pardavimai krito 0,7 procento. Metinis mažmeninės prekybos prieaugis Amerikoje gruodį siekė 2,3 procento, kai mėnesį prieš tai sudarė 4,1 procento.
 
Dar nėra komentarų